Ezen a héten olyan kult@jánlót olvashattok Lipcsei-Sasvári Anitától, amely három különböző anyaparás olvasói érdeklődési körnek szól. Kiállítás, amit látnia kell annak, aki érzékeny a női sorsokra. Könyv, amely inkább a kiskamaszos szülőknek ajánlott. Végül egy színdarab, amely nevettet és nagyon komolyan elgondolkodtat.

A múltheti kult@jánlót (amelyben vannak még erre a hétre is aktuális infók) ITT olvashatjátok.

Szépkiállításpara: Fridamánia!

Az eredetileg orvosnak készülő Frida Kahlo kisgyermekkorától kezdve betegeskedett. Hatéves korában egy vírusos betegségben a jobb lába eltorzult, majd tinédzser évei végén egy buszbaleset során a gerince és a medencecsontja több helyen eltört.

Ekkor hosszú időre ágyba kényszerült. A szenvedésből a festés jelentette az egyedüli kiutat, Kahlo művészetének forrása pedig önmaga lett – saját valóságának ablaka a tükör, amelyből saját képe tekintett vissza. Az idei év talán legszuggesztívebb kiállításához két nagyon jó programot is ajánlunk!

Frida Kahlo festőművésznek tárlata november 4-ig látogatható a Magyar Nemzeti Galériában.

Az Anyapara izgatottan várja a záróeseményt is, amire még november 2-ig kell várni, ez szintén egy kiváló péntek esti programnak ígérkezik, főleg, ha a gyerekek is bulizni indulnak, vagy éppenséggel ha “mindenképp” velünk szeretnének bulizni!

A  FRIDA KAHLIO KIÁLLÍTÁS FINISSZÁZSÁN a – DIA DE LOS MUERTOS / HALOTTAK NAPJA című rendezvényen  a Galéria Mexikó legszínesebb és legnagyobb ünnepét idézi meg házi oltár készítéssel, táncelőadással, mexikói zenével és ízekkel, valamint meghosszabbított nyitva tartással.

Olvasnijópara: Bátorkodjunk! Holli, a hős – zenés könyvbemutató gyerekeknek és felnőtteknek

Szerinted ki az igazán bátor? Például az, aki bár fél, meg meri tenni azt, amitől tart. Nemcsak kisebb gyerekes szülőnek ajánjuk a könyvet, hiszen nemcsak egy tizenvalahány éves gyermek izgul mindenféle stresszes szituációban, legyen az egy fellépés, érettségi, vagy egy “sima” felelés. Habár elsőre klasszik játszóterezős családoknak lehet szembetűnő és hívogató ez a program, ez a könyv, azonban, ha sorok közt tudunk olvasni, akkor rájövünk, hogy élethosszig tanulni kell bátornak lenni!

OLVASTAD MÁR?  Kérdezze meg háziorvosát!

Holli rettenetesen izgul az iskolai fellépése miatt. Ekkor szegődik mellé a barátságos házirém, Mumus, akitől a kislány megtanulja, hogyan állíthatja a félelmet a saját oldalára. Kalandjaik során kiderül, hogy a félelem nagyon is fontos és hasznos érzés.

Al Ghaoui Hesna , a haditudósításairól ismert, immár kétgyermekes riporter, saját rajzaival illusztrált könyvében egyszerű gyakorlatok és egy bátorságinduló segít erőt meríteni a gyerekeknek a nehéz helyzetekben.

A könyvbemutatón zenél a MintaPinty Zenekar, közreműködik Berényi Márta, a Piros Kakaó drámapedagógusa és Ruff Orsi újságíró. Találkozzunk Hesnával és Hollival szeptember 30-án a MOMkultban! A belépés ingyenes, a kötet a helyszínen kedvezményesen megvásárolható. Október 20-án pedig a  Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásáron

Szél Dávid, Gyurkó Szilvia méltatja majd a kötetet. De erről részletesebben is írni fogunk és Hesnával is beszélgetünk majd kamaszkoráról.

Színházazegészvilágpara: A nyúlon túl, a röhögés mögött…

A Minden kombi cirkó, de nem minden cirkó bojler című előadás a kritikusok véleménye szerint is komolyan veszi a szórakoztatást. Néhol túlzásba is viszi. Minden esetre már a címe miatt is erős késztetést érez az ember, hogy megtudja hány anyja van mindenkinek, aki létrehozta.

Bognár Péter a Katona József Színház számára írt első darabja nem mentes a verseléstől, az abszurdtól, a krimitől a gátlástalanság megjelenítésétől, de úgy tűnik, komoly mondandóban sem szenved hiányt. A Minden kombi cirkó, de nem minden cirkó bojler című darabot Gothár Péter állította színpadra a Kamrában.

A Minden kombi… úgy krimi, hogy nem krimi, de aztán a végén meg mégis az. Úgy nevettet, röhögtet és nyihogtat, hogy a végén mégiscsak azzal áll fel az ember a nézőtéri székből, hogy ez azért nem csak röhögés és nyihogás” – írja a darabról és az előadásról Turbuly Lilla kritikus.

OLVASTAD MÁR?  A teljesítményszorongásról

Én még ilyen felszabadultan nem láttam komédiázni a katonás színészeket. Mintha a közös alkotófolyamat felszította volna bennük a játszókedvet, mindenki sziporkázik” – írja. Úgy véli, „nem mindenki vevő arra az abszurd, a nyelvre erősen építő humorra, ami működteti ezt az előadást, de aki igen, az nagyon fogja szeretni. És még az is lehet, hogy legközelebb rá tud legyinteni valami hétköznapi apróságra, ami máskor kicsapja nála a biztosítékot, mondván: van ember, van probléma”.   

Sándor: Központifűtés- és gázhálózat-rendszerszerelő. A munkájának él, szakkérdésekben nem ismer irgalmat. Van egy akváriuma.

Detti: Sándor felesége, látszerész és optikai árucikk-kereskedő. A gázszerelés iránt nem mutat érdeklődést. Egy évig angolul tanult.

István: Nyomozó hadnagy, rendőrköltő. Nagyon érzékeny ember, nagy fantáziával. Nem szereti az akváriumokat.

Kati: István felesége. Tömörebb, mint a kórosan soványak, de vékonyabb, mint amire már azt szoktuk mondani, hogy póniló alkatú.

Nikolett: Zászlós, István szeretője. Tisztaságmániás.

Wágnerné: Detti és Sándor szomszédja, özvegy. Jó szándékú, mindenkinek segíteni akar, de képtelen gondolkozni. Két unokája van, a Tibike meg a Klaudika.

Az előadás 16 éven felülieknek ajánlott! Menjetek a kamasszal együtt, tetszeni fog neki.

Fotó: pexels.com

 

 

Oszd meg a véleményed velünk!