Ez már a 3. hetikult@jánlónk! Ha lehet fokozni hétről – hétre a hangulatot, akkor most fokozzuk. Színházzal (éjszaka!), kiállítással és mozival („napszálltakor”). Lipcsei-Sasvári Anita, az Anyapara kultfelelősének ajánlója.

Színházazegészpara: Színház az egész éjszaka

Lássuk, hogy az idén merre megyünk egyetlen karszalaggal a Színházak Éjszakáján! Ezen a linken át tudjátok nézni, milyen programokat kínálnak az egyes teátrumok szeptember 22-én. A felhozatal színes és pörgős: nyílt próbák, kulisszajárások, színházi városséták, közönségtalálkozók, interaktív élmények, zene tánc…

Mi különösen kíváncsiak vagyunk a Jurányi Inkubátorházban a „FÜGGÖK A SZEREN” című színházi nevelési műhelymunkára, ahol

a kamaszok droghoz való viszonyát vizsgálják 18-tól 20 óráig.

Foglalkozásvezetők: Pass Andrea és Réti Adrienn. A Jurányiban 15 órától 20 óráig  “Véresen komoly” véradásra is lehetőség van, csatlakozzatok a jó ügyhöz!

Hányszor érezted, hogy valamit már nem tudsz szavakban kifejezni? Hányszor adtad volna ki a feszültséget vagy az örömöt artikulálatlan érzelmi hangokkal? Hányszor érezted, hogy ezt nem mered megtenni, mert nem szokás?

Ha éreztél már ilyet, akkor menj az Ódry Színpadra belesni a kulisszák mögé a Színház- és Filmművészeti Egyetem  színpadára! Aki estig bírja hanggal, az megérdemli, hogy hallja a Pink Mojos and the Fuckfaces koncertet, az egyetem  hallgatóinak zenekara kedvenc számaikat játssza jó kedvvel, szépséggel. Karszalagot a résztvevő színházak jegypénztáraiban és szervezésein lehet vásárolni. A belépők: 2.500 Ft /felnőtt, 1.500 Ft /diák, 150 Ft/gyerek.

Mozduljunkkipara: Budastep by step

Barabás Miklós festőművész nyomába eredhetünk a Budastep túravezetőjével, a Barabás villában bejárhatjuk a festőművész egykori kertjét, villáját, miközben kevéssé ismert tényeket tudhatunk meg a művészről és a helyről, például, hogy

a festő 1839-ben vásárolta meg a Városmajor utca 44. szám alatti szőlőskertet, amely a Kis-Svábhegy tetejéig futott fel, s kezdetben egy présház és a hozzátartozó pince állt rajta.

1840-ben a saját tervei alapján építtette fel a klasszicista stílusú épületet, amelyet nyári lakként használt. A kor több híres személyisége is vendége volt a háznak, így Liszt Ferenc, aki házi koncertet is adott itt. Barabás Miklós 1870-ben eladta a villát. A Budastep csapata mindent tud a villáról, vagy nem fél megkérdezni!

OLVASTAD MÁR?  Ki beszél a szülőkről?


Legközelebbi séta-időpontok: 2018. szeptember 23. 11:00 és 2018. október 28. 11:00

Ez a séta ingyenes, nem kíván regisztrációt, ám a Budastep csapatának számos izgalmas programja van, ami szuper kikapcsolódás az egész családnak. Játékaik, városismereti és városismertető eseményeik a Futballmeséktől a Várszámháborún át a Tabán titkain is túl vezetnek.

A programok akár ajándékba is adhatóak – akár nagymamának, akár kamaszunknak!

Szépkiállításpara: World Press fotó

Idén a Magyar Nemzeti Múzeumba tette át székhelyét a World Press Photo. Magyarországon most először mutatkoznak be a „Digital Storytelling” verseny győztesei. A kiállításban bemutatott filmek folyamatos moziélményt nyújtanak majd, az érintőképernyővel irányítható multimédia pedig a látogatói aktivitást segíti.

Szeptember 20. és október 23. között tekinthetjük meg azt a 143 díjnyertes sajtófotót, melyet összesen

4548 fotóriporter 73044 pályázatra küldött művéből választottak ki.

Láthatjuk az elmúlt év eseményeit, hétköznapjait, sportját, azokat az embereket, akik a hírekben szerepelnek. Inspirálódjunk, itt az idő, hogy elkezdjünk eszmét cserélni, értsük meg egymást, figyeljünk a világra!

A naturArt – 25 év legszebb természetfotói című kísérő kiállítással környezetünk védendő értékeire kívánják felhívni a figyelmünket. (Tavaly egyébként ez volt a legnagyobb élményünk az egész kiállításon…)

Nézünkamozibanpara: And the Oscar goes 2, reméljük!

Itt van az ősz, itt van újra…, megint egy Nemes!Jeles! Film!

Úgy fest, hogy a Saul fia rendezőjének új alkotásáért ismét izgulhatunk majd az Oscaron, ugyanis a Napszállta remek fogadtatásban részesült, elhozta a Velencei Filmfesztiválról a kritikusok díját. Mi a sikerének a titka? Talán, hogy a film azt kísérli megmutatni, hogyan lesz semmivé a huszadik század első éveinek minden csillogó ígérete, hogyan rombolja le a feldühödött, elégedetlen tömeg azt a kultúrát, azt a civilizációt, ami a felszínen valóban mesésnek látszik, de belül már rohad.

OLVASTAD MÁR?  Ki beszél a szülőkről?

A film 1913 nyarán játszódik, az első világháború előtti boldog békeidők utolsó napjaiban. A gyermekkora óta árvaházban nevelkedett Leiter Írisz visszatér Budapestre, az Osztrák–Magyar Monarchia sokszínű és nyüzsgő városába. A lány néhai szülei nagyhírű kalapszalonjában szeretne munkát kapni, ám az új tulajdonos, Brill Oszkár mereven elzárkózik a kérés elől, és mindenáron igyekszik eltávolítani a fiatal nőt a városból.

Éjjel azonban felkeresi őt egy titokzatos férfi, aki bátyja, „Leiter Kálmán” iránt érdeklődik. Írisz ekkor tudja meg, hogy e néven valahol él egy testvére is, akiről mindeddig semmit sem tudott. Nyomozásba kezd, de egyre mélyebbre húzza a város labirintusa. Egyedüli biztos pont a fényes, tündöklő kalapszalon lenne számára, azonban kiderül: a ragyogás valójában sötét titkot rejt. Írisz fokozatosan felfedezi elveszett múltját.

Ha nem is egy habkönnyű mozizás vár ránk, akkor a mi kutyánk kölyke feeling kedvéért nézzük meg!

 

Lipcsei-Sasvári Anita – Színháztörténész bölcsész, szerkesztő, újságíró. Dolgozott televíziónál forgatókönyvíró-koordinátorként, programajánló portálnál főszerkesztőként. A Hintalovon Alapítvány eseményeinek, rendezvényeinek szervezője, weboldalának szerkesztője. Egy 3 éves, de már korának megfelelő módon kamaszodó kisfiú nem parás, sőt, túlzóan optimista anyukája. És nem utolsósorban az Anyapara hetikult@jánlójának szerkesztője!

Oszd meg a véleményed velünk!