Úgy vagyunk ezzel a januári sulikezdéssel (pláne akiknek már tegnap elkezdődött -minek?), hogy nehezebb, mint az őszi. Mondjuk az jó, hogy végre rend lesz, nincs későn fekvés, későn kelés. Ezt a januárt – ha már egyébként semmire nem jó – felhasználhatnánk arra, hogy elkezdjék a kamaszok egy kicsit „csipkedni” magukat. Értitek, ilyen cselesen bevágódni náluk. Hello, suli van újra!

Az Anyapara szerzőinek egyöntetű javaslata az, hogy a napokban állítsuk tornasorba (ha több kamaszunk is van otthon) a gyerekeket, mondjuk a konyhában.

Azért ott, mert ha éppen uncsi amit mondunk nekik, észrevétlenül benézhetnek a hűtőbe…és vegyük elő az alábbi (javasolt) listát, hogy mi hogyan kezdenénk a 2018-as évet.

Előre nem kell ezt a témát felvezetni, mert akkor tuti biztos, hogy kitalálnak valamit amiért nem érnek rá vagy alvást színlelnek, esetleg beteget.

1. Az összes korosztályra vonatkozik, hogy no para. Ezt kimondhatjuk nekik (és magunknak) hangosan is. Tehát mostantól nincs nyomasztás, zsarolás, feltétlen szeretet egy ötösért, csirkepörkölt a háziért.

2. Általános iskolában (hatosztályosnál is számoljatok vissza) az lenne a cél, hogy a középsulira, de inkább 8.osztályra már teljesen önállóan tanuljon és intézkedjen (iskolában is) egy kamasz. Minden gyereknél más a tempó, de ez lehet egy jó hüvelykujj szabály. Eltelt egy félév, lehet igyekezni.

3. Ötödik osztálytól kezdve érdemes az önálló házi feladat és dolgozatra készülésre rágyúrni. Ez többféle lehet: az egyik bevált verzió az, hogy két hónapig mindennap kiteszi az elkészült házit és este megnézed (mindig ugyanabban az időpontban legyen az átnézés, hogy ő is megszokja ezt a fajta új megközelítést.)

OLVASTAD MÁR?  Teremtsd újjá magad!

A dolgozatokra készülés esetén egyszer vagy kétszer javasolj neki módszert (pl. vázlat) és utána hagyd, hogy önállóan felkészüljön! Ha nem sikerül, akkor majd a következő vagy az azutáni menni fog. Bízz benne, különben semmi motivációja nem lesz, csak neked fog tanulni. Te is hidd el, hogy a kamasz képes az önálló létezésre még akkor is, ha elsőre nem sikerül neki.

Egyébként neked mindig minden elsőre megy?!

4. Próbálkozzon, hogy melyik tanulási módszer válik be számára. Hangosan elmondja magának vagy leírja? Neki kell kiválasztania, hogy mi jön be. Attól még, hogy te mindent lejegyzeteltél 25 éve, nem biztos, hogy neki beválik.

5. A tanuláson kívül adj neki olyan feladatokat, amelyek például megkönnyítik a te életedet is. Ez azért jó, mert másban is lesz sikerélménye, így a tanulásnál is nagyon önbizalma lesz. Nem mellesleg nem kell mindig érte menni az edzésre vagy elvinni különórára, mehet egyedül is. Próbáljátok egyszer ki az útvonalat és hidd el, oda fog találni.

Ha nem, akkor majd felhív.

6. Visszatérve a nyolcadik osztályra: innentől kő kemény önállóság van. Már tudja, hogy hova felvételizik, milyen tantárgy megy nehezen, kitől kér segítséget. Mondd el neki, nem kioktatva, nem bezzeg az én időmben, nem beszólogatósan, hogy ez az ő élete amit éppen él. Az ő döntése, hogy tanul vagy nem, az ő felvételije és az ő jövője. Ezek nagy szavak, de sokszor az a tapasztalat, hogy ezt a kamasz jobban megérti, persze az változó, hogy kinél mikor esik le a tantusz.

Higgyétek el, azzal, hogy te nagyon akarod, hogy bekerüljön egy erős gimnáziumba és ezért a falat kaparod mindennap, hogy tanuljon, nem biztos, hogy jó döntést hozol. Sőt, biztos, hogy nem.

7. A középiskolában elvileg már csak fotelből kell nézned az eseményeket. Szinte alig van információd, hogy mi történik a suliban, a leckékről fogalmad sincs. Ez már kiderült az első négy hónapban. Emellett zajlanak a bulizások, jó kedv, vidámság, egyszer élünk a fíling. Ha jó fej vagy vele a szabadidejének eltöltését illetően (elengeded bulizni), akkor hidd el, hogy sokkal hatékonyabban kérhetsz tőle te is bizonyos dolgokat.

OLVASTAD MÁR?  Ki beszél a szülőkről?

Ha azt látod, hogy rendszeresen tanul és számára elfogadható jegyeket hoz azokból a tantárgyakból, amiket szeret, akkor nincs para.

Sportoljon rendszeresen, ne hanyagolja el a barátait/barátnőit (erre is tanítsd meg, hogy hogyan kell egy kapcsolatot ápolni. Apropó: te ezt jól csinálod a saját környezetedben?).

Addig is, no para! Lássuk be, a január nekünk is jó alkalom lehet arra, hogy ahelyett, hogy beparáznánk a sulitól, pont ellenkezőleg elengedjünk dolgokat.

Fotó: pexels.com

 

Oszd meg a véleményed velünk!