Te voltál már olyan helyzetben, amikor úgy érezted, hogy a kamasz alapvető dolgokra rácsodálkozik és igazából azt sem tudja, hogy eszik-e vagy isszák? Az interneten mindenre talál választ, de mégis van néhány olyan dolog, amely tök mindegy, hogy mennyire lesz digitalizálva az élete, akkor is tudnia kell, mert ezek a dolgok az idővel semmit nem változnak. Szücs Szilvi írása.

A kamaszkor – nem hivatalosan – 11-20 éves korig tart. A lenti „alapdolgokat” kb. 15 éves kor körülire becsüljük, szerény tapasztalataink alapján.

Ha ezeket tudja, akkor jó eséllyel nem kerülhet olyan megalázó helyzetbe, hogy mások megszégyenítik vagy ő maga bizonytalankodik olyan dolgok elvégzésével kapcsolatban, amelyek egyébként növelhetik az önbizalmát.

Illetve hozzájárulhatnak ahhoz, hogy sikerélménye legyen. Melyek ezek (fontossági sorrend nélkül)?

Alapételek elkészítése

Teljesen mindegy, hogy hova veti a sors a most még otthon élő kamaszt, akkor is meg kell tanulnia néhány alapvető étel elkészítését. Miért?

Azért, mert bármikor adódhat olyan helyzet, amikor jól jön a tojásrántotta titkos receptje.

Ráadásul ezek percek alatt elkészíthetőek és rövid idő alatt megtanulható kaják. A javasolt listánkat lásd ide kattintva.

Nem mellesleg a főzés újra divatba jött. A lányok mellett a fiúk körében is egyre népszerűbb a közös főzés (jó, ne túlozzunk), a közös kajálás.

Most őszintén kérdezzük: nektek nem jön be, ha egy férfi tud főzni? De, bejön.

Alapvető házimunka elvégzése

Mindegy, hogy fiú vagy lány az illető akkor is tudnia kell porszívózni, felmosni, vagy éppen kivinni a szemetet és ráadásként elmosogatni.

Nem azért mert ezt nem tudod helyette elvégezni, és nem is azért, mert ezt meg tudná helyetted csinálni, hanem egyszerűen azért, mert ez alapvetés.

Szerintem minden anyának az az álma (jó, mondjuk az egyik álma), hogy a gyereke ne a házimunkákon balhézzon majd a csajával/barátjával.

Egy hivatalos (félhivatalos) telefonbeszélgetés lebonyolítása

Ez egy általánosnak mondható hiányosság a kamaszoknál, hiszen minden kommunikációjuk rövidített szavakkal vagy érthetetlen telefonbeszélgetésekkel zajlik. Általánosítunk, persze, persze, de azért lássuk be, hogy többségében így van.

Ehhez képest felhívni egy idegent és elmondani egy észrevételt, kérni egy szívességet vagy bejelenteni egy fontos dolgot teljesen más síkon zajlik.

A bemutatkozom, kérem a hívott felet, megköszönöm, elmondom érthetően miért hívtam, visszakérdezek, összefoglalom, elköszönök labirintus nem megy elsőre az biztos. Viszont ha adsz neki lehetőséget (intézzen el ő egy villanyszámla reklamációt vagy egy telefon előfizetés információszerzést) és utána visszajelzel neki, hogy mi volt a jó min kell még csiszolni, hidd el, hogy nagyon hálás lesz neked.

Személyes találkozás idegen emberrel

Itt elsősorban idegennel való találkozásra gondolunk. Ezt bizony nem árt begyakorolni!

Odamegyek, kezet fogok vele, megvárom míg a másik nyújtja, bemutatkozom, a szemébe nézek, figyelek amit mond, visszakérdezek megfelelő stílusban. Hova teszi a kezét, hogyan ül, stb.

Ez gyakorlatilag az egyik legfontosabb belépő a felnőtt életbe. Ez ugyanis sok esetben az a bizonyos első benyomás. Amit nagyon sok felnőtt a mai napig nem tud és ezért nagyon szenved is. Diákmunka első lépésének sem rossz tipp, nem?

Hogyan menedzselje a pénzügyeit

Röviden: bevétel-kiadás vezetése. applikációk használata vagy kockás papír. Ezt már alsós korban is el lehet kezdeni. Kis pénz=kis kockás papír. Zsebpénz beosztása, egy hónapra előre tervezés, de ami a legfontosabb és a legnehezebb szülőként: következetesség!

Ha elfogy a pénz, akkor bizony ki kell várnia a következő hónapot.

Vigyázzon az egészségére

Ebben a korban már aktuális, hogy elbeszélgess vele a saját egészségének (mentális és fizikai) megőrzéséről. Kérdezd először ki, hogy ő mit gondol erről a kérdésről és mit tesz azért, hogy egészséges legyen. Meg fogsz lepődni, de amellett, hogy néha becsúszik egy-két kóla vagy hamburger, ő is gondol arra, hogy

mit kell tennie az egészsége érdekében.

Ha nem gondol erről semmit, akkor először gondold ár, hogy te mit teszel a saját egészségeddel kapcsolatban és próbáld első körben csak ezeket megtanítani neki. Ha te sem teszel semmit, akkor kezdjétek együtt a gondolkodást!

Fotó: pexels.com

Oszd meg a véleményed velünk!