Pedagógus, orvos, gyógyszerész, egészségügyi dolgozó. Mindenkinek “beugrik” valami, valaki. Ezek azok a szakmák, amelyekkel kapcsolatban mindannyiunknak vannak saját élményei. Különösen az utóbbi hónapokban… Ők azok, akik a járvány lecsendesedésével is ugyanúgy ott lesznek, és ugyanolyan figyelmet érdemelnek, mint most, amikor a saját bőrünkön érezzük, hogy helyzet van.

Ez a négy foglalkozás az elmúlt hónapokban egy különleges versenyen vett részt, amelynek célja az volt, hogy az ötleteiket megvalósíthassák. Ez így nagyon egyszerűen hangzik,

de gondoljatok bele, hogy egy tanár, orvos vagy egyészségügyi dolgozó a napi meló mellett mikor „ötletel”.

Ráadásul olyan ötleteket kellett kitalálni, amelyek az adott szakmában „innovációnak” számítanak, előttük nem csinálta ebben a formában senki. A Richter Anna díj kezdeményezés azért is nagyon különleges, mert csapatokat díjaztak, tehát minden kategóriában „össze kellett állnia” egy ütőképes csapatnak.

Nézzük a nyerteseket!

Az idei pedagógus kategória nyertes projektj csapata

mintha jövőbe láttak volna: az újrahasznosítás és fogyasztás mérséklése soha nem volt még ennyire aktuális.

Szemét nem létezik, csak hulladék, aminek még nincs kitalálva az új élete!

Ez az ars poeticája a drámapedagógusból, természetfilmesekből, kreatív környezetvédőkből álló csapatnak. A Fenntartható jövőkép(p) névre hallgató projekt az újrahasznosítás mellett a fogyasztás mérséklésére, az erőforrások kapacitásának véges mivoltára szeretnék irányítani az erre fogékony iskolások figyelmét.

Lelkesedésüknél már csak elszántságuk nagyobb, nem kevesebbet tűztek ki célul, mint eljutni az ország minden felső tagozatosához.

Ehhez forgatnak öt mozgalmas és lebilincselő animációs kisfilmet, ami különleges megoldásaival ragadja magával a 10-14 éves korosztályt. Mi sem természetesebb, hogy a filmek is mind újrahasznosított tárgyak bevonásával mutatják majd be a műanyag, fém, textil, üveg és a papír keletkezésének és életciklusának útját.  A Fenntartható jövőkép(p) csapatának videóját itt láthatjátok.

A klinikai gyógyszerészet népszerűsítéséért

Magyarországon jelenleg 500 gyógyszerész rendelkezik kórház-klinikai szakvizsgával, miközben a betegbiztonság növelése érdekében ennek a többszörösére lenne szükség. Hazánkban még nem alakult ki a nyugat-európai országokéhoz hasonló tradíciója a klinikai gyógyszerészetnek, pedig szükséges lenne, hogy orvosokkal, dietetikusokkal, gyógytornászokkal egyetemben

egy jól megszervezett klinikai teamet alkossanak, segítve a betegek szakszerű ellátását, mielőbbi felépülését.

Ezen fog változtatni a többségében klinikai gyógyszerész rezidensekből álló elhivatott csapat Szimpatikus klinikus – országjáró roadshow-ja. A program keretében izgalmas szakmai napot tartanak az ország összes egyetemén, ahol gyógyszerészképzés zajlik, hogy népszerűsítsék és hitelesen bemutassák ezt a hivatást. A Szimpatikus klinikus csapat videóját itt láthatjátok.

OLVASTAD MÁR?  A kríziseket elkerülni nem tudjuk, de...

Mit él meg egy stroke beteg? Nézzük együtt, másképp!

A sürgősségi betegellátás különleges profizmust, pontosságot igénylő feladat, az életmentés művészeinek összehangolt munkafolyamata, összpontosítása nélkül a súlyos állapotban kórházba szállított betegek túlélési esélyei csekélyek lennének.

Baji Anikó Katalin sürgősségi betegosztályozási (triázs) és egészségügyi médiakommunikációs szakember azt vallja, hogy ebben a kiszolgáltatott helyzetben is a megfelelő kommunikáció a gyógyítás sikerességének egyik kulcsa.

A beteg tájékoztatása és visszajelzéseinek értelmezése bármilyen nehéz feladat is, nem lehetetlen, kellő szaktudással és kreativitással az ellátást végző szakszemélyzet képes lehet rá. A 12 óra projekt autentikus környezetben, az Uzsoki Utcai Kórház támogatásával egy olyan filmet kíván készíteni, amely egyedülálló módon,

a beteg szemszögéből mutatja be a stroke gyanújával kórházba szállított, és a sürgősségi ellátásban részesülő páciens helyzetét. Az átélt tehetetlenség, kiszolgáltatottság és félelem érzését megjelenítő videó nem titkolt célja, hogy felhívja a társadalom figyelmét a megelőzés fontosságára, a beteg helyzetébe ültetve nézőit, rávilágítson a betegség kialakulására és természetére is.

Baji Anikó videóját itt láthatjátok.

Végtelenített sétálópálya is megvalósul a kecskeméti egészségszigeten

Számos kutatás bizonyítja, hogy a gyógyuláshoz a modern orvostudomány és a gyógyszerek mellett hatalmas szükség van a test és a lélek feltöltődésére is. A kecskeméti Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház csapata csodálatos gyógyító kertet álmodott az intézmény területén található 3000 négyzetméteres, jelenleg kihasználatlan parkba.

A kert, a növényzet gyógyító, pszichikai, esztétikai kedvező hatásait a szakemberek is elismerik. Tudjuk, hogy a gyógyulás folyamatai nehezebben mennek végbe a természettől elidegenedett környezetben.

Az egészségsziget fő elemei a végtelen jelet ábrázoló gyalogló-ösvény, a labirintus, pihenő szigetek lesznek. A betegek mellett a kert a kórházban dolgozók számára is felüdülést jelent majd, ha egy kis szünetet tartanának a folyamatos megterhelő munka közben, vagy letennék a munkaidő alatt szerzett nehézségeket, mielőtt hazamennek családjukhoz.

OLVASTAD MÁR?  Kérdezze meg háziorvosát!

Az Egészségkert projekt csapatának videóját itt láthatjátok.

Kategóriánként egy pályázat került díjazásra a zsűri döntése alapján, azonban a döntős csapatok a nagyközönség előtt is megmérették magukat, internetes szavazással dőlt el, hogy ki kapja a közönségdíjat.

A közönségdíj nyertes csapata –  Tabuk nélkül a szülő nők 40%-át érintő császármetszésről

Hazánkban a babák 40%-a császármetszéssel látja meg a napvilágot. Elengedhetetlen tehát, hogy a szülés műtéti módjával kapcsolatos hiteles információk könnyen elérhetővé váljanak bárki számára. A téma iránt elkötelezett Hegmesék csapat tagjai maguk is mindannyian érintettek, ám történeteik egészen különbözőek, összhangban a társadalom sokféléségével.

Hitvallásuk, hogy a gyógyító folyamatok szerves része a szakmai segítség mellett a „girls support girls” típusú támogatás, vagyis a nők egymást támogató aktivitása.

Minden heg mögött egy emberi történet húzódik, mely történetek segíthetik az olvasó számára saját pozitív és negatív emlékeit, érzéseit megérteni, feldolgozni, és mindazt elfogadni.

A Hegmesék projekt csapatának videóját itt láthatjátok.

A Richter összesen 20 millió forinttal támogatja az öt nyertes csapatot, mely összeget a díjazottak a pályázataikban kidolgozott innovatív projektek megvalósítására fordítanak.

A díjról – ki volt Richter Anna?

Richter Gedeon a Richter Gedeon Gyógyszergyárnak alapítója, a magyar gyógyszerészet emblematikus alakja. Munkája, kutatásai több, mint száztíz évvel ezelőtt kezdődtek. Egyedülálló szaktudása, korán túlmutató gondolkodása,

kreativitása családi vállalkozásában bontakozott ki, melyben komoly szerepet vállalt felesége, Anna (lánykori nevén: Winkler Anna).

Anna férjét minden törekvésében támogató, lényeglátó, határozott személyiségét főként a családtagok elbeszéléseiből ismerhetjük. A Richter Anna Díj őrzi és továbbviszi az alapítócsalád szellemiségét.

Oszd meg a véleményed velünk!