Egy 2019-es felmérés szerint a magyar serdülők 4,9, a 18–34 éves korosztály tagjainak pedig 4 százaléka fogyasztott már életében valamilyen szintetikus kannabinoid kábítószert. Dr. Feller Gábor, pszichiáter, addiktológus, farmakológus, osztályvezető főorvos, Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórházban. Idén ő kapta az év leghatékonyabb betegkommunikációját folytató szakorvosának díját a Richter Érdemérem pályázaton.

A felgyorsult világ, a közösségi médiák elterjedése és egyre fiatalabb korban való használata miatt a fiatalok egyre nagyobb veszélynek vannak kitéve. Jelentősen megnövekedett a mentális betegségek, szerhasználat miatt kórházba kerülő fiatalok száma. Fontos, hogy beszéljünk az aktuális eseményekről, próbáljunk segíteni a rászorulóknak. – írta Dr. Feller Gábor a pályázatában.

Rendszeresen tartok előadásokat iskolákban, adok interjúkat a helyi médiákban, melyekben felhívom a lakosság figyelmét a veszélyekre a drogfogyasztás, az iskolai zaklatás, bántalmazás, mentális egészség vonatkozásában. Meg kell találni az utat a lakossághoz és minden kommunikációs lehetőséget felhasználni annak érdekében, hogy a kockázati tényezőket csökkentsük.

Könnyen hozzáférhetőek a szerek

Egy 2019-es felmérés szerint a magyar serdülők 4,9, a 18–34 éves korosztály tagjainak pedig 4 százaléka fogyasztott már életében valamilyen szintetikus kannabinoid kábítószert. Míg korábban a kábítószerek drágák voltak, ma már olcsók és sajnos online is könnyen beszerezhetők. Ráadásul a „gyártók” folyamatosan újabb pszichoaktív szereket fejlesztenek ki, amelyeket – a már meglévőkhöz hasonlóan – gyakran csábító nevekkel igyekeznek vonzóvá tenni.

A drogok károsítják az agyi mezolimbikus rendszert. Ennek következtében torzul a személyiség, a fogyasztók 10 százalékánál pedig skizofrénia alakul ki, ami sokaknál akkor sem szűnik meg, ha az illető már leszokott.

Cáfolom azt a vélekedést, hogy a marihuána nem káros: egyrészt éppúgy kiválthat skizofréniát, másrészt az első lépcsőfokot jelentheti a keményebb drogokhoz. Hasonló a helyzet az alkoholnál: az akár csak kismértékű, de napi fogyasztásból könnyű átcsúszni a nagyobb adagok, így az alkoholizmus felé.

Ennek nemcsak az az oka, hogy a szervezet hozzászokik az adott mennyiséghez, hanem az is, hogy az alkohol szintén károsítja az agyi mezolimbikus rendszert, erősítve a sóvárgás érzetét.

„A legokosabb egyáltalán nem inni”.

Osztályunkra rendszeresen kerülnek olyan diákok, fiatalok, akik rohamivás miatt lettek rosszul. Számos más szer és tevékenység okozhat függőséget, így a gyógyszerek, a szerencsejátékok, de létezik munkaalkoholizmus is.

Netfüggőség fázisai

A fiatalokra nagy veszélyt jelent a netfüggőség, amivel nem történik baj, ha betartjuk a következőket. Eszerint a „bármikor fogyasztható” kategóriába tartoznak a podcastek, a családtagokkal, barátokkal való videócsetelés, a hangoskönyvek, a tanulásra, alkotásra, kreativitásra ösztönző felületek.

OLVASTAD MÁR?  Kérdezze meg háziorvosát!

„Mérsékelten fogyaszthatók” az interaktív videójátékok, a közösségi platformokon aktív kapcsolódás másokhoz, az életkornak megfelelő filmek nézése, az interaktív e-könyvek használata.

„Ritkán fogyasztandók” az agresszív játékok, a közösségi platformok passzív használata (azaz a „görgetés”), míg teljes mértékben „kerülendő” az étkezés közbeni vagy lefekvés előtti netezés, illetve a háttérben bekapcsolt tévé.

Az alvászavar egyik kiváltó oka is a túlzott nethasználat.

A sportolás rendkívül jót tesz testi és lelki állapotunknak, miként nagyon hasznos a baráti, családi kapcsolatok ápolása is. Ha valakiről úgy gondoljuk, függővé vált, a barátoknak van a legnagyobb esélyük arra, hogy meggyőzzék, és belássa, szakemberhez kell fordulnia.

„Mikor tavaly tavasszal először megfogalmazódott bennünk a Richter Érdemérem gondolata, csak remélni mertük, hogy ilyen nagy érdeklődésre tartunk majd számot. Az elmúlt időszakban rengeteg pozitív és elismerő visszajelzést kaptunk, ezért is nagy öröm számunkra, hogy a háziorvosi kategória után fél évvel már a szakorvosi kategória győzteseit is kihirdethetjük. E sikereken felbátorodva ősszel a magyar egészségügy legalább ennyire elengedhetetlen szegmensét, szerves részét képező gyógyszerészek előtt is megnyílik a rangos szakmai elismerésre való pályázati lehetőség” – mondta Beke Zsuzsa, a Richter Gedeon Nyrt. PR és kormányzati kapcsolatok vezetője.

OLVASTAD MÁR?  A kríziseket elkerülni nem tudjuk, de...

A díjazottak az Érdemérem elismerés mellett kategóriánként bruttó 2 millió forint értékű díjazásban részesültek.

Dr. Feller Gáborral december 7-én beszélgetünk az Anyapara Facebook oldalán a fiatalkori függőségekről.

Kép: Kisalföld

Oszd meg a véleményed velünk!