Múlt héten meghalt egy kamasz lány, mert az osztálytársai „zrikálták” őt, majd kiközösítették… Borzasztó ezt olvasni. „A lány egy budapesti gimnáziumba járt nyelvi előkészítő iskolába, és öngyilkosságában szerepet játszott, hogy társai kiközösítették.” olvasom a 444.hu cikkében. Hogyan fordulhat elő, hogy ilyet nem lát egy pedagógus? Nem lát egy szülő? Hogyan?

Ebben a témában is a legjobb segítő oldal a www.yelon.hu erről is ír. A teljes cikket ITT olvashatjátok. A cikkben a szerző (Dr. Gyurkó Szilvia, aki a wmn.hu írta erről az eredeti cikket) tíz olyan jelet sorol fel, amely gyanús lehet egy szülőnek. Azaz: elképzelhető, hogy érintett a kamasz, ha ezeket a „tüneteket” produkálja. Sokkal jobb, ha parázol ezeken, mint legyintesz… Összefoglalva:

  1. Megmagyarázhatatlan, gyakori hasfájás, fejfájás, betegségek
  2. Sérülések
  3. Alvásproblémák
  4. Evésproblémák
  5. Ha többször nem akar suliba menni
  6. Ha agresszívvá válik
  7. Ha bántja magát
  8. Ha önértékelési zavarokat vélsz felfedezni vele kapcsolatban
  9. Megváltozik az online aktivitása
  10. Szomorú lesz, nagyon levert

Figyeljétek a kamaszt, mert ti vagytok az egyik legfontosabb segítség – forrása, ha bajban van. Nem kell minden változásra azonnal ráugrani, de a megérzésetek nem fog becsapni! Ha kicsit is bizonytalanok vagytok, hogy mi történik vele, beszéljetek magatokról, hogy nektek milyen volt a suliban, amikor csesztetett a sok hülye. Ha végképp nem beszél, kérjetek külsős segítséget.

OLVASTAD MÁR?  Beszéljünk végre a nyárról!

Fotó:pexels.com

Oszd meg a véleményed velünk!