Cynthia Nixon a Szex és New York sorozatból jól ismert színésznő elkészített egy húsba vágó videót a Girls.Girls.Girls magazinnal együtt, ami a nőkre nehezedő társadalmi és egyéb elvárásokat sorolja fel. Az eredeti szöveget „Be a lady they say” címmel Camille Rainville blogján olvashatjuk. A videót 4 nap alatt több mint 5 millióan nézték már meg. Rendkívül erős képi jelenetek erősítik fel az amúgy is ütős mondanivalót. Drixler Imola írása.

Szöveg. Kép. Zene. Kíméletlenül, nyersen, lüktetve mászik be az ember agyába minden szó.

Mit tegyél, mit ne tegyél. Mérhetetlen sok elvárás, amit hallunk nap mint nap; óráról- órára; szinte minden élethelyzetben mi nők.

Azt mondják, viselkedj hölgyhöz méltóan.

A szoknyád túl rövid. Az inged túlságosan lent van. A nadrágod túl szűk. Ne mutass túl sok bőrfelületet. Ne mutasd a combod. Ne mutasd a melled. Ne látszódjon ki a hasad. Ne mutasd a dekoltázsod. Ne látszódjon ki az alsóneműd. Ne mutasd a vállad. Öltözz fel rendesen. Hagyj valamit a képzeletnek is. Öltözz szerényen. Ne kísérts. A férfiak nem tudnak uralkodni magukon. A férfiaknak szükségleteik vannak….”

„Azt mondják, viselkedj hölgyhöz méltóan.

Ne legyél túl kövér. Ne legyél túl vékony. Ne legyél túl nagydarab. Ne legyél túl kicsi. Egyél. Fogyj le. Ne egyél olyan sokat. Ne egyél túl sokat. Ne egyél túl gyorsan. Salátát rendelj. Ne egyél szénhidrátot. Hagyd ki a desszertet. Muszáj lefogynod….”

“Azt mondják, viselkedj hölgyhöz méltóan.

Szabadulj meg a testszőrzetedtől. Borotváld a lábad. Borotváld a hónaljad. Borotváld a bikinivonalad. Gyantáztasd az arcod. A karod. A szemöldököd. Szabadulj meg a bajszodtól. Világosítsd a bőröd. Barnulj. Tüntesd el a sebeidet. Rejtsd el a striáidat. Legyen feszesebb a hasizmod. Töltesd fel az ajkaidat. Botoxold a ráncaidat. Varrasd fel az arcod…”

 “Azt mondják, viselkedj hölgyhöz méltóan.

Tartogasd magad. Légy tiszta. Légy szűzies. Ne beszélj a szexről. Ne flörtölj. Ne legyél laza. Ne legyél ribanc. Ne feküdj össze mindenkivel. Ne veszítsd el a méltóságod. Ne szexelj túl sok férfival. Ne add oda magad. A férfiak nem szeretik a ribancokat. Ne legyél prűd. Ne legyél annyira karót nyelt. Szórakozz picit. Mosolyogj többet. Kényeztesd a férfiakat. Legyél tapasztalt. Légy szexuális. Légy ártatlan. Légy mocskos. Légy szűzies. Légy szexi. Legyél te a menő csaj. Ne legyél olyan, mint a többi csaj…”

“Ne mosolyogj idegenekre. Ne mozdulj ki este. Ne bízz meg senkiben. Ne mondj igent. Ne mondj nemet.

Csak viselkedj hölgyhöz méltóan, azt mondják.”

A videoban feltűnik többek közt Trump, a pápa és a végén az a szexuális fenevadként emlegetett Harvey Weinstein is, akit minap az esküdtszék bűnösnek talált és letöltendő börtönbüntetésre ítélték nők szexuális zaklatásáért, megerőszakolásáért. Micsoda összhangban a videó megjelenésével szinte egyidőben.

Ellentmondások. Ítéletek. Elvárások. Légy ilyen.

De légy inkább olyan. Ne csináld ezt. De csináld azt is. Ha ezt csinálod, jó leszel és kelleni fogsz.

OLVASTAD MÁR?  Szülőség, elég jó szülőség, bocs azt honnan is tudom?

Imádom ezt a videót és a nőt is. Többedszerre végignézve a képsorokat, egyre erősebben zakatolt a fejemben a felimerés:

nem, ezek nem csak a férfiak, nem csak a társadalom elvárásai. Ezek a mi elvárásaink is egymás felé.

Mi nők állítjuk fel saját magunkkal, egymással szemben is. Vért izzadva, erőlködve próbálunk meg egy olyan női képnek megfelelni, aminek ha meg tudnánk felelni (de nem lehet, hisz egymásnak ellentmond az összes), akkor se lehetnénk tökéletesek.

Így növünk fel, így neveljük a lányainkat, ezt várjuk el magunktól, egymástól mi nők is.

Mi lenne ha egyszerűen csak annyit várnánk el a lányainktól (és a fiainktól is), hogy kicsi koruktól olyanok legyenek, amilyenek csak akarnak lenni? Hogy csak önmaguk akarjanak lenni és ebben erősíteni, támogatni őket?

Legalább annyit megteszünk értük, hogy amikor látjuk, nem jön be nekik amit mi erőszakolunk rájuk, akkor időben kapcsolunk és engedjük őket olyanok lenni amilyenek szeretnének!

Hogyha felnőnek, akkor boldogabb és elégedettebb nők legyenek…Akik mernek vékonyak, teltek, kedvesek, flegmák, kicsik, nagyok, lazák, komolyak, viccesek…egyszerűen csak önmaguk lenni.

Mert aki mer önmaga lenni, az a pusztító elvárásokkal is könnyebben szembenéz és mutatja be neki a középső ujját, nem?

Az én véleményem egy mondatban: Be a lady they say? Fuck you I say.

OLVASTAD MÁR?  Szülőség, elég jó szülőség, bocs azt honnan is tudom?

Az eredeti angol szöveget ITT olvashatjátok.

Fotó:pexels.com

Oszd meg a véleményed velünk!