Tele van az internet az iskolai évkezdet parától. Ahogy előtte volt a nyárpara, jön majd a karácsonypara és az újévi fogadalom para. Van egy rossz (jó) hírem: ez az év is ugyanúgy elkezdődik, mint a többi és ugyanúgy jönnek majd a hétköznapok. Az évkezdet utáni hétköznapok. A kezdetekből van kevesebb, a hétköznapokból több.

Egy dologban mégis lehet más a 2018-as szeptember: hagyd a fenébe az eddig megszokást és ne parázz a kamasz gyereked iskolai évkezdetén, hanem élvezd!

Évkezdet utáni hétköznapok

Ha te aggodalmaskodsz, akkor majd könnyebb lesz nekik a tatyójuk? Nem. Neked könnyebb lesz? Azt hiszem igen. Könnyebb, mert nem magaddal kell már megint foglalkoznod, hanem végre elindul a suli és van kit kiszolgálni, van kinek megmondani, van mit megoldani és feloldani.

Ez a szeptember attól lehet más, mint az előző, hogy megteszed a kamasz gyerekednek azt az óriási szívességet, hogy békén hagyod.

  • Nem, nem kell háromszor az ápiszba menni a füzetekért, majd ő elmegy a listával és megveszi. Beosztja a pénzt amit erre szántál. Beosztja. No para. Ha nem, akkor nincs füzet.
  • Nem, nem kell megkeresned a tornacuccát, ami június 15-dike óta ugyanúgy ott lóg a fogason. Majd ő kiveszi, beteszi a mosógépbe, maximum te beindítod a gépet.
  • Nem, nem kell szétaggódni, hogy mit fog enni minden nap. Azt tudjuk, hogy a suliban mindig rossz a kaja, erről ITT írtunk. Majd ő elmondja, hogy hogyan képzeli el a táplálását, mit szeretne, mik a javaslatai. Hidd el, hogy megmondja és úgy sokkal könnyebb lesz megszervezni ezt is. Attól még meg kell főznöd, de legalább az ötletelést add át neki!
  • Nem, nem kell bemenni a suliba az évnyitóra ha azt kéri, hogy idén már ne gyere. Majd ő elmegy, meghallgatja és hazajön. Te meg kikérdezed őt.
  • Nem, nem kell egész este arról beszélni, hogy mennyire nagyon nehéz lesz ez az év és ha most nem tanul, akkor kész, vége, neki annyi. Tudja ő. És ha még nem tudja, akkor majd rá fog jönni, hidd el.
OLVASTAD MÁR?  A teljesítményszorongásról

Óriási fejlődés lenne az anyapara életében ha sokan lennénk olyanok, akik elhatározzák és végre is hajtják azt az elképzelésüket, hogy

igenis mindenkinek egy élete van és azt neki kell élnie.

Ez nem azt jelenti, hogy nem szereted, hogy nem szívesen teszel meg mindent amit őszintén gondolsz, hogy meg kell tenned. Ez egyszerűen azt jelenti, hogy

te is felnőttél ahhoz a feladathoz, hogy kamasz gyereket nevelő anyuka vagy.

Ha ezek megvannak, akkor észre fogod venni, hogy mennyire másképp gondolkodik egy kamasz a megoldandó feladatokról egyedül, mint amikor még te”idegenvezetted” őt. (Idézek egy régebbi cikkünkből.)

Hogy sokkal kreatívabb, mint hinnéd.

Hogy sokkal nyitottabb és bátrabb lesz.

Hogy több mindenbe bele mer vágni, mint eddig.

Hogy ezzel egy időben sokkal óvatosabb is lesz.

Hogy igenis tanul a hibáiból.

Hogy nem kell mindig kaviár.

Hogy nem mindig az a tuti frankó amit te mondasz.

Hogy másként is lehet pont ugyanolyan JÓ:)

(Hogy hoggyal nem kezdünk mondatot:)))

Mindenkinek nagy ölelés a 2018/2019-es tanévhez!

OLVASTAD MÁR?  Minden nő életében van egy pillanat

Fotó: www.pexels.com

Oszd meg a véleményed velünk!