Ha a gyereked kéttannyelvű középiskolába jár, akkor automatikusan idegen nyelven tanul bizonyos tantárgyakat az első perctől. Nálunk is ez történt: mindkét gyerek tanult történelmet, matematikát és más tantárgyakat is angol nyelven. Nekik ez teljesen természetes volt. Sokszor inkább keresték a magyar megfelelőjét egy- egy szónak, mert az angol hamarabb ugrott be. Drixler Imola írása.

Az érettségi vizsgáknál is ugyanígy idegen nyelven érettségiztek a srácok. Nem is volt kérdés, hisz, ha 4 évig tanul egy tantárgyat angolul, akkor miért is váltana pont a végén magyar nyelvre?
Ugye, ha tovább akar tanulni, akkor a felvételihez az egyetemek, főiskolák előírják, hogy milyen tantárgyból kell emelt érettségi vizsgát tennie. Azt, hogy magyarul, spanyolul, szerbül vagy németül rakod-e le azt a tantárgyat, az senkit nem érdekel.

Lényeg: meglegyen a közép vagy az emelt szintű vizsga a tantárgyból. Az eredményt pedig a végén pontokkal, százalékokkal kapják meg a gyerekek, ami beleszámít a felvételibe és ez alapján húzzák majd meg a felsőoktatási intézmények a felvételi ponthatárokat és veszik fel a csemetéket.

A feketeleves

Egységes vizsga- egységes értékelés- egységes felvételi esélyek. Így néz ez ki kívülről. Így kéne kinéznie ennek.

Egy nagy frászt van így. Elmondom, hogy van.

Azok a végzősök, akik idegen nyelven teszik le az érettségi vizsgáikat egy teljesen más feladatsort kapnak, mint azok a társaik, akik magyar nyelven írják. A fiam matematikából emelt érettségit tett, angol nyelven.

Aznap, amikor túlvolt a vizsgán, nemhogy felszabadult volna, hanem dühöt, értetlenséget, ijedtséget és kétségbeesést láttam rajta. Azt mondta, olyan példasor volt, aminél nyelt párat és igencsak megizzasztotta.

Hogy hányas lesz, az nem kérdés, a jegy meglesz. De, hogy pontokban és százalékokban mi lesz az eredmény, azt még nem tudjuk. Gondoltuk, ok, ebben az évben pont egy nehéz feladatsort adtak. Van ez így.

OLVASTAD MÁR?  A kríziseket elkerülni nem tudjuk, de...

Majd, amikor meglátta az emelt – magyar nyelvű- matek érettségizők feladatsorát eldurrant az agya. Én akkor szembesültem azzal, hogy itt kérem szépen nagyon durva egyenlőtlenségek vannak. Mondhatnánk, hogy elfogult vagyok – miért ne lennék, hát a fiam-, de nem;

tanárok is megerősítették, hogy teljesen különböző nehézségi szinten van a két feladatsor. Még csak azt sem lehet mondani, hogy – mint amikor dolgozatot ír az osztály és vannak A-B-C oszlopok- ugyanolyan feladattípusok, csak más számokkal lennének.

Teljesen más feladatok és értékelés

Merőben más volt a kettő.
Matematika tanárok mondták, hogy az idegen nyelvi feladatsor erős volt emeltként, valóban erős, de megoldható. A magyar nyelven írt nemhogy nem emelt szintű volt, hanem erős közepes érettségi feladatsort tartalmazott. Az értékelés a dolgozat alján pedig csak egy számot fog tartalmazni- mindegy, hogy milyen nyelven írtad.

Ez lesz a végén: matematika emelt érettségi- és egy szám.

És itt valóban elengedhetjük az esélyegyenlőséget, mert ez nem fair. Fel nem fogom ésszel, hogy miért nem ugyanazt az érettségi vizsgát teszik le a gyerekek és az alapján kapnak egységes értékelést? Miért nem ugyanazt a feladatsort írják, csak egészen egyszerűen lefordítják az adott idegen nyelvre? Nem az lenne a logikus? Ezek szerint nem.

És nem, nem kapnak semmilyen plusz pontot azok, akik más nyelven teszik le az érettségijüket.

Kevesen vannak ez tény, egyenlőtlenség van, ez is tény

Kevesen vizsgáznak így, kevés diákot érint ez, de akit érint, annak ez nagyon fájhat. Számokban kifejezve pl.: matematika középszintű érettségizők száma: 69 984, ebből 2 103 az idegen nyelven vizsgázó. Emelt szinten: 5 116, ebből idegen nyelven 131 a vizsgázó. Kémia közép 267, ebből idegen nyelvű: 14. Kémia emelt: 3 552, ebből 13 az idegen nyelvű érettségiző.

OLVASTAD MÁR?  Kérdezze meg háziorvosát!

Nem azért érint mélyebben, mert az én fiamról van szó. De, azért is. De ezzel én csak most szembesültem, hogy ilyenek egyáltalán előfordulnak. Nyilván az is lehetett volna, hogy ebben az évben ez fordítva történik, és az idegen nyelvűek kapnak egy könnyebb feladatlapot. De ez akkor sem lenne fair.

Valakiknek ez akkor is fájna.

Ha ugyanannál a szaknál majd meghúzzák a ponthatárt, akkor majd ez az esélyegyenlőtlenség valakiknek nagyon fájhat. Akik ugyanúgy beleadtak mindent, ugyanúgy odarakták magukat, készültek hónapokon keresztül.

Tanárokban felmerült, hogy írnak az Oktatási Minisztériumnak ill. a célzott egyetemeknek, hogy ezzel valamit kezdeni kell és lehet, figyelembe kéne venni ezt az eltérő érettségit, mert ez így nem fair. Nem tudom, lesz-e ilyen. De valamilyen változásnak el kéne indulnia.

Én csak azt szeretném, ha ez a különböző feladatsor megszűnne és egységes lenne valóban az érettségi vizsga az összes diáknak egyformán.

Most már lebeszélném őt

A fentiek tudatában a gyerekemet mindenképpen lebeszélném az idegen nyelven történő érettségiről a jövőben. Amíg ilyen esélyegyenlőtlenségek vannak a felvételi rendszerben, addig lebeszélném róla.
Az élet megy tovább, a nap felkel reggel és lenyugszik este, készül a többi vizsgára a kölök…csak az igazságérzet…az igazságérzet ordít cefetül gyerekben is, anyjában is.

Oszd meg a véleményed velünk!