Biztos a kor teszi, vagy tényleg ráparázok néha erre az anyaparára, de egyre jobban zavar a körülöttem létező olyan anya – gyerek kapcsolat, amely szorít, nem hagy, elvár. A rengeteg elvárás amit ráteszünk a kamaszra, majd a rácsodálkozás, hogy miért ilyen a kamasz. Szücs Szilvi írása.

Mert elvárások vannak, mert szokások vannak, mert megfelelések vannak

Most már rémlik valami a gyerekkorodból? -, mert az „anyám ezt akarja” – k vannak. És akkor elkezd egy szerepet játszani a kamasz. Az iskolában a jó – vagy rossz tanuló szerepét, otthon meg az anyám által kitalált szerepét. És mire odaér, hogy kialakíthatna egy szabadságon és elfogadáson alapuló párkapcsolatot vagy menjünk még vissza pár évet: baráti kapcsolatot, akkor nézünk és nem értjük, hogy miért nem tud hosszabb ideig megtartani senkit. Miért nincsenek barátai?

Miért ennyire boldogtalan a férjével, feleségével, párjával?

Azért, mert azt sem tudja, hogy melyik énjét vegye elő, melyik lesz jó erre. Mert attól fél, hogy ha nem lesz elég jó, akkor rákoppintanak (ahogy te is teszed vele) a fejére, hogy nem jó. Vagy lehetne jobb, olyan, amilyet te elképzelsz, ami szerinted lenne.

OLVASTAD MÁR?  Kérdezze meg háziorvosát!

És akkor visszük a pszichológushoz vagy mindennap lecsesszük, hogy eztmegeztmegezt már megint rosszul csinálta. Vagy: azt mondjuk, hogy ohh, hát kamasz, majd elmúlik!

De nem múlik el. Csak megtanulja úgy mutatni, mintha…

A te anyád mennyire tudta, hogy ki vagy? Mennyire mertél vele őszinte lenni és mennyire volt veled őszinte? Mennyire vagy te őszinte a gyerekkel? Hm?

Döntsd el (sosem késő), hogy továbbra is „bosszút akarsz állni” anyádon és a szüleiden és dühös maradsz, elsiratod, vagy terápia útján segtséget kérsz és úgy engeded el transzformálod át ezt az érzést, találsz magadnak egy másik „nyelvet”. És ami a lényeg: nem adod tovább ezt a terhet.

Mert innentől újrakezdődik az élet

Nem abból fogod tudni, hogy jól csináltad – e az adott napot, hetet, évet, évtizedet, hogy hányszor hív fel bezzeg az én lányom, fiam! Kötelező jelleggel telefonon felnőtt korában, mindenáron,még akkor is nincs semmi mondanivalója. Hogy minden karácsonykor fél óra alatt bevágják az egésznapsütöttemfőztem kajádat és unottan, de jóllakottan távoznak.

Hanem abból, ha azt látod: a szeretetet amit tőled kapott továbbadja annak, akit szeret. Ha azt látod: szereti magát is. Add tovább! Ez az egészséges szülői attitűd.

Nehéz téma ez és sokszor neki lehet futni egy életben. Ahhoz, hogy megértsd (legalább részben) a kamasz videlkedését, döntéseit, ahhoz egyszer magadat is meg kell értened.

OLVASTAD MÁR?  A kríziseket elkerülni nem tudjuk, de...

Olyan szülő – kamasz mediációs lehetőséget kínálok, amely az adott családban felmerülő problémákra fókuszál. Arra törekszik, hogy mindkét fél számára hosszútávon megfelelő megállapodás jöjjön létre. A mediátor nem ad tanácsot, csak közös nevezőre hozza a feleket.

Oszd meg a véleményed velünk!