Pedagógus, orvos, gyógyszerész, egészségügyi dolgozó. Ezek azok a szakmák, amelyekkel kapcsolatban mindannyiunknak vannak saját élményei. A Richter Anna díj ez évi nyerteseiről ITT olvashattatok már. Most az egyik nyertes kisfilmjét szeretnénk a figyelmetekbe ajánlani, amelynek az egyik és talán a legfontosabb oka: ha megnézed, életet menthet(sz) vagy az életedet menthetik.
Baji Anikó sürgősségi triázs és csapata a Richter Anna Díj támogatásával olyan filmet készítettek, amely egyedülálló módon, a beteg szemszögéből mutatja be a stroke gyanújával kórházba szállított, és a sürgősségi ellátásban részesülő páciens helyzetét.
A film egy család néhány óráját mutatja, amelynek elején minden a legnagyobb rendben volt…Ezután olyan pontossággal mutatja be a film, hogy mi történk, mit érez, mit mond egy stroke-gyanús ember, hogy aki egyszer megnézi ezt a kisfilmet soha nem felejti el.
Az átélt tehetetlenség, kiszolgáltatottság és félelem érzését megjelenítő videó nem titkolt célja, hogy felhívja a társadalom figyelmét a megelőzés fontosságára, a beteg helyzetébe ültetve nézőit, rávilágítson a betegség kialakulására és természetére.

A stroke vészhelyzetet jelent

Azonnali kezelése az élet és a halál, de legalábbis a kevesebb, illetve a több károsodás kérdését dönti el. Korai kezeléssel csökkenteni lehet az agy károsodását és a kialakuló életminőség-romlás mértékét.
Stroke alakul ki akkor, amikor valamely agyterület vérellátása olyan mértékben leromlik, ami az ott levő sejtek egy részének pusztulásához vezet.
Korai kezeléssel csökkenteni lehet az agy károsodását és a kialakuló életminőség-romlás mértékét. A kezelés későbbi fázisa már kevesebb lehetőséget ad; lényege a kialakult károsodások hatását ellensúlyozni a beteg fokozatos felépüléséig.

Ahogy a filmben is látszik a stroke tünetei a következők

  • Az arc, a kar vagy a láb általában egy oldalon fellépő hirtelen érzéketlensége, az egyik testfél zsibbadása (határozott vonal húzható a zsibbadó és a nem zsibbadó testfél között), az egyik oldali végtagok gyengesége vagy bénulása.
  • Hirtelen kialakuló beszédértési, szótalálási vagy hangképzési zavar (aphasia).
  • Hirtelen elhomályosuló látás (akár a megvakulásig is), kettős látás vagy látásélesség gyors csökkenése.
  • Hirtelen kialakuló szédülés, egyensúlyvesztés, mozgási zavarok.
  • Minden előzmény nélküli, szokatlan jellegű erős fejfájás, melyhez nyaki merevség, arcfájdalom, a szemek között megjelenő fájdalom, hányás és tudatzavar társulhat (ez kimondottan a stroke egy speciális típusára, az úgynevezett subarachnoideális vérzésre jellemző).
  • Zavartság, memóriazavar, a térbeli tájékozódás, illetve az érzékelés zavara.
OLVASTAD MÁR?  Ki beszél a szülőkről?

Fotó: Richter Anna díjátadó

Oszd meg a véleményed velünk!