A héten volt ebben a jó időben, napsütésben valami különleges, valami újrakezdős, nem feladós. Becsapós persze, mivel előbb – utóbb itt a hideg, mindenki erről beszél, hogy lesz ennek böjtje, meg amikor én még kislány voltam, ilyen meleg sosem volt (de)! Mi lenne, ha örülnénk most ennek és ebben a laza létezésben erőt merítenénk? Mitől lesz ez – ha mi is akarjuk és képesek vagyunk legalább egyszer átgondolni – más, mint tavaly vagy azelőtt?

A legtöbb, amit magunknak és a kamasznak adhatunk, hogy szeretünk élni.

Ha azt látja, hogy érdemes élni, mert az élet szerethető. Azáltal, hogy szereted az életedet, a testedet, a lelkedet, a döntéseidet, szert teszel az egészséges önbecsülésre. És ez nagyon lejön a kamasznak.

Emellett elfogadod asebezhetőségedet és ezt nem titkolod előtte és magad előtt sem.

Hogy igenis vannak nehezebb döntések, helyzetek. Általában ilyenkor csak annyit mondunk a kamasznak, hogy most nincs jó kedvem, hagyjál egy kicsit békén. Ebből ő azonnal kombinál valamire még akkor is, ha látszólag nem érdekli amit mondasz. Ezért érdemes

megfogalmazni neki (ezáltal magadnak is), hogy miért vagy rosszkedvű.

Meg fogsz lepődni: sokszor ő maga mondja ki az igazságot az adott szituációról. Ahelyett, hogy csak azt látja: nem szereted magad és a problémával is csak annyit tudsz kezdeni, hogy rossz kedved van.

OLVASTAD MÁR?  Szülőség, elég jó szülőség, bocs azt honnan is tudom?

Én, te ŐK. Ez annyit jelent, hogy nemcsak te létezel és a többiek melletted. Nemcsak a kamasz létezik és a többiek mellette, hanem vagy TE, Ő, MI, ŐK, TI. Ha világ életedben körülötte forogtak a gondolataid és mindig ő volt az első, akkor ne lepődj meg, ha nem érti a külvilágot. Ha állandó konfliktusai vannak az emberekkel. Pörgesd vissza az elmúlt éveket és gondolkodj hangosan, hogy ő is hallja.

Negyven éves kor körül az embert rengeteg dolog foglalkoztatja. Negyven az új negyven, ez tény. De nem hittük el sosem amikor mondták, de ez tényleg egy nagyon kemény és izgalmas időszak. Tök más, mint harmicasnak lenni. 

Más a testünk, más a lelkünk, más a kapcsolódási pontunk, más a jövőképünk.

Nagyon szeretnénk erről több aspektusból is írni, mi több: beszélni. Egyszerre vagyunk negyven éves (plus minusz 5 – 10 év) nők és kamasszal élő anyák. Kemény és izgalmas időszak ez, de szeretjük.

Szeretjük?

Fotó: pexels.com

 

Oszd meg a véleményed velünk!