Eredeti terveimhez képest (már ha egyáltalán voltak erre vonatkozó terveim és nem csak utólag mondom ezt) többen jelentkeztetek a kamasz-szülő mediációra, mint gondoltam. Kivétel nélkül a változtatás, a nem belenyugvás hajtja azokat, akik megpróbálnák rendezni az összekuszálódott és látszólag soha véget nem érő konfliktusukat a kamasz gyerekükkel. Szücs Szilvi írása.

Egy valami – még akkor is, ha ezt nem mondják és a szó jó értelmében véve gondolom- minden érdeklődőre egyaránt jellemző: dühösek. És persze tanácstalanok. Nem kérdezem meg tőlük, de biztos vagyok benne, hogy sokan azt gondolják:

ha nem lenne ilyen nehéz az életem, ez az év, a helyzet, akkor nem lennék dühös, akkor el tudnám engedni. Milyen jó annak, aki már túlvan ezen.

Szerintem meg dühösnek lenni ér. Feldmár András szavai meggyőzhetnek mindenkit,

  • aki inkább visszatartja magát ahogy érzi a dühöt,
  • aki lenyeli inkább, mint kiadja,
  • aki kimegy a szobából és otthagyja,
  • aki azt gondolja, hogy mindenki felnőtt valahogy.

Dühösnek lenni ér.

„Van egy olyan mítosz, hogy ha valaki megvilágosodott, ha valaki fölébredt, ha valaki már bölcs, akkor nem lesz dühös.

OLVASTAD MÁR?  Szülőség, elég jó szülőség, bocs azt honnan is tudom?

És van ez az eltorzított gondolat, hogy én vagyok felelős az érzéseimért, és akármit is csinál a másik, vagy csinálnak mások, ha én megtartom a lelki középpontomat, akkor én soha nem leszek dühös, vagy nem izgatom föl magam. Hát ez egy óriási marhaság, ez csak arra jó, hogy sokan elszégyelljék magukat, minden ok nélkül. Az, aki dühös, az változást akar.

A változás felé való vágy az a tűz, ami ég a dühben. Hát ez nem rossz, hát hogy lehet ezen túllépni?

Még akkor is, hogyha egy buddhista szerzetes vagy, vagy a Srí Lanka-i hegyek tetején ülsz törökülésben hónapokig és egy vagy a világgal, akkor is, ha valami történik, amit nem akarsz, amit nem akarsz többet, és akarod kommunikálni, hogy ez nem jó, hát akkor persze, hogy dühbe gurulsz.

Az egyetlen változás az, ahogy az ember fejlődik, hogy nem marad a dühben.”

ELINDULT AZ ANYAPARA MEDIÁCIÓ.

Szücs Szilvi mediátorként, olyan lehetőséget ajánl, amely általános, de nagyon zavaró problémákat próbál “kisimítani”, hogy könnyebb legyen az együttélés a mindennapokban. A kamasz-szülő mediáció alapja a közös beszélgetés. A járványhelyzetre való tekintettel a mediáció online is lehetséges. (Nagyon izgalmas terep mindenki számára.)

OLVASTAD MÁR?  Szülőség, elég jó szülőség, bocs azt honnan is tudom?

Ha érdekel a mediáció, kattints a lenti képre, vagy írj ide: mediator@anyapara.hu

Oszd meg a véleményed velünk!