12 alkalommal igyekeztünk megtalálni a Szent Grált, a tökéletes hosszú távú megtakarítást, amely a gazdag és boldog öregkorhoz juttat el. A Grál közben egyre messzebbre került, de szerencsére osztódott és megtanultuk, hogy minden élethelyzethez, kockázatvállalási profilhoz egyéni megtakarítási terv készítése szükséges. Boldogságot és gazdagságot még mindig nem ígérünk, de azt már jól látod, hogy itt is komoly döntéselőkészítés kell, hogy sikeres lehess. Kiss Mónika írása.

Na jó, de mi jön utána?

Az első aggodalom tárgya, hogy vajon megvan –e még a pénzem? Ezt gyorsan rövidre zárhatjuk, ITT nézd meg, ha felmerül bármilyen kérdés. Ezt az alkalmazást a szolgáltatód oldaláról is kötelező, hogy elérd. Az ugye alap, hogy mielőtt befektettél, ITT ellenőrizted a szolgáltatód, közvetítőd hogy nem jegyzi-e az MNB, mint nem ajánlottat?

Arról is sokszor beszéltünk már, hogy bankszámládat az OBA, megtakarításaidat a BEVA védi, alapesetben mindkettő 100 000 euró értékben fejenként és pénzintézetenként.

De ismételjük meg, amiről már beszéltünk, a garancia nem érvényes végtelen mennyiségben és nem feltételek nélkül! ITT átismételheted, hogy mikor kapsz vissza pénzt és mikor nem. Fontos az is, hogy ne keverd össze ezt a két intézmény védelmét a befektetéseid hozamának védelmével, ami nem illet meg, hacsak nem tőkegarantált terméket vásároltál.

Tehát ha a befektetésed értéke megfeleződött, azért nem jár kártérítés.

A következő feladat, hogy megtaláld azt a gyakoriságot, amivel ellenőrzöd majd a befektetéseket. Nos, az átlag három percenként nézem a telefonomon az árfolyamokat nem tekinthető hosszú távú öngondoskodásnak, ahogy az sem, ha havonta kiugrálsz az alapból, amit kiválasztottál és egy másikat veszel meg.

Sose dönts érzelemből és impulzus alapon,

még akkor sem, ha a teljes sajtó tele van azzal, hogy milyen rettenetes idők jönnek most a tőzsdére vagy épphogy sose lesz vége a ralinak! Tudok jobbat a nagy pohár hideg víz és sok mély lélegzetvétel helyett: tanulj egy kicsit a saját gondolkodási torzításaidról!

OLVASTAD MÁR?  Szülőség, elég jó szülőség, bocs azt honnan is tudom?

A  behavioral finance már pár évtizede azt is kutatja, hogy saját kognitív és érzelmi tényezőink ohogyan befolyásolják, torzítják a gondolkodásunkat, döntéshozásunkat. Ez az élet más területén is nagyon hasznos lehet, ITT olvashatsz pl. kezdetnek arról, hogy hogyan választhatsz jobban.

Portfoliódat magára hagyni sem illik,

ezért évente egy átnézés és kb. öt-hétévente, gazdasági ciklusok váltásakor egy alapos átgondolás jár neki. Ugyanez vonatkozik a rövid és középtávú megtakarítási céljaidra, ugye megvan a terv és időnként átgondolod, hogy hogy is haladsz?

Ha úgy állsz anyagilag, ilyenkor nem baj, ha valaki szakértőt megkérsz, hogy segítsen a folyamatban,

akár az értékpapírszámládhoz kapcsolódó cégnél vagy függetlenként is találsz tanácsadót, lényeg, hogy emlékezz a korábbi bejegyzésre, amit a jó tanácsadókról írtunk. Arra azonban figyelj, hogy nem kell mindenképp csinálni valamit! Ez a régi, de ma is érvényes cikk arra mutat rá, hogy a buy and hold stratégia a legsikeresebb hosszú távon és hogy

a szakemberek sem biztos, hogy jobbak lesznek nálad a jövő előrejelzésében.

Igyekezz követni az újabb termékeket, pl. a 2019-ben várhatóan a piacra érkező új nyugdíjcélú államkötvényt illetve figyelj, ha esetleg adóváltozásokat jelentenek be, ez közvetlenül érinti a jövődet. Sok sikert, jó szelet, jó szerencsét! Nem véletlenül írtam ide a vitorlázók és a bányászok köszöntését, ennyi tanulás után egész biztosan érted az analógiát.

OLVASTAD MÁR?  Szülőség, elég jó szülőség, bocs azt honnan is tudom?

Köszönöm a figyelmet, amivel végigolvastad a bejegyzéseket, most pedig várom a kérdéseket, mert ezekre ad majd választ a záró bejegyzés.  Kérdezhetsz Facebookon, Linkedin-nen vagy akár e-mailben is: kissmonika@anyapara.hu.

Illetve már most elárulom, hogy készülünk a  Negyvenes nő pénztárcája (mint az oldal pénzügyi rovatának neve) című pénzügy talk-showra, ahol mindenképp találkozunk!

Fotó:pexels.com

Oszd meg a véleményed velünk!