Diákmunka tekintetében két hozzáállás létezik: az egyik kíméli a kamaszt, hogy a munka való világával találkozzon. A másik pedig alig várja, hogy dolgozzon valamit (bármit) csak megtapasztalja, hogy milyen érzés azt a pénzt elkölteni, amit ő keresett meg. Nem mellesleg sok családnál igenis számít, hogy a kamasz szórakozásához, extra kiadásaihoz nem (vagy kevésbé) kell anyagilag hozzájárulnia a családnak.

Itt a nyár, vakáció, elkezdődhet a nyári diákmunka, önkéntes munka. Összeszedtük a hivatalos információkat a témában.

Jogi háttér

Diákmunkára az a nappali szakos hallgató jelentkezhet (max. 25 éves korig), aki tanulói jogviszonnyal rendelkezik és diákszövetkezeten keresztül intézi ezt a munkavállalást. 15 évesen már egy hónapot lehet dolgozni a nyári szünet alatt; 16 éves kortól már bármennyit lehet dolgozni és a tanév alatt is, nemcsak a szünetben. Szülői engedély kell hozzá 18 éves kor alatt, a felett már jogilag felnőtt, nem kell a szülő beleegyezése.

Első lépésként regisztrálni kell valamelyik diákszövetkezetnél. A szövetkezet gyakorlatilag közvetítő szerepet tölt be a tanuló és a munkahelyek közt. Ezen felül még – jó esetben- hasznos tanácsokkal is ellátják a nebulókat a munkába állás gördülékenyebbé tételében. Vannak olyan munkahelyek (pl. gyorséttermek), ahol csak szövetkezeten keresztül lehet diákmunkát vállalni.

A szövetkezeti regisztrációhoz szükség van:

 • személyi igazolványra
 • adókártyára
 • érvényes diákigazolványra
 • TAJ kártya
 • bankszámlaszámra is szükség van, amire a fizetést utalni fogják
 • kérhetnek egészségügyi kiskönyvet, orvosi alkalmassági véleményt
 • egy egyszeri díjat kérnek a szövetkezetek (pár ezer forint), amit részben visszafizetnek a szövetkezetből való kilépéskor

Szerződés, fizetés

A Munka Törvénykönyve szigorúan szabályozza a diákmunkát. Eszerint írásos szerződésben kell rögzíteni a munkaviszonyt, aminek tartalmaznia kell a munkavégzés helyét, a napi munkaidőt, a munkaviszony időtartamát, munkakört és minimum az alapbért.

Alkalmi munka és idénymunka esetében ez nem kötelező.

18 éves kor alatt 8 órát szabad dolgozni egy nap maximum, este 22.00-ig bezárólag. Az után nem dolgozhat a kiskorú. Este 10 után és túlóra csak nagykorúak esetében megengedhető. Január 1-től nem kell befizetni a 25 éven aluliaknak a 15%-os jövedelemadót.

A szövetkezet ezek után különböző állásokat közvetít a tanulóknak.

Elő szokott fordulni, hogy a munkáltató „elfelejti” bejelenteni a diákot, pedig ezt a munkavégzés megkezdéséig meg kell tennie.  Arról pedig szerintem nem sokan tudunk, hogy időarányosan még szabadság is megilleti a dolgozót, ebben az esetben is.

OLVASTAD MÁR?  Hagyni kellene néha elbukni a kamaszt

A Pénzcentrum a legnagyobb hazai fesztiválszervezők, illetve iskolaszövetkezet, munkaerőközvetítő segítségével járta körbe, mennyit lehet keresni az EFOTT-on vagy éppen a SZIGET fesztiválon.

Az órabérek általában 1300-1700 forint között mozognak, sátorhely és a koncertekre belépő is jár a diákmunkásoknak. A jelentkezési július közepéig tart!

Aki nem a diákszövetkezeten keresztül keres munkát, az jó eséllyel találni is fog. Ami a szövetkezet előnye (elvileg sok lehetőség közül választhat), az a hátránya is: kötött a rendszer, ők is szeretnének keresni a dolgozón, stb. Szóval érdemes magánúton is elindulni.

Ismerősöket, szomszédokat, barátokat, sulis társakat megkérdezni, hogy ki-hol dolgozik és lehetőség van-e diákmunkára.

Önkénteskedni menő

Miért is jó az önkéntes munka?

Segíteni valakiknek az egyik legjobb, legszebb dolog. Önzetlenül adni, fizetést nem elvárva érte. Sokan vannak, akik rendszeresen tevékenykednek ilyen formában.

Lehet, hogy pénzt nem kapnak érte cserébe, de élettapasztalatot biztosan.

Rengeteg emberrel, új helyzettel találkozhatnak eközben, rálátást kaphatnak hátrányos helyzetre, élettörténetre, ami segíthet az egyén személyiségfejlődésében, empátiára, önzetlenségre taníthat. Egy esetleges leendő munkaterület kipróbálására is ezáltal lehetőség adódhat.

Hol lehet önkénteskedni? 

Mit érdemes átgondolni, mielőtt nekilát a kamasz önkénteskedni:

 • alaposan gondold végig, hogy milyen típusú önkéntes munkát végeznél szívesen
 • csak olyan önkéntes munkát vállalj, amivel maximálisan tudsz azonosulni
 • mérlegeld, hogy mennyire tudsz elköteleződni egy-egy ügy, tevékenység mellett
 • döntsd el, hogy egyénileg vagy csapatban dolgozol szívesebben
 • gondold át, hogy rendszeresen vagy csak alkalmanként végeznél-e önkéntes munkát.
OLVASTAD MÁR?  Hagyni kellene néha elbukni a kamaszt

Alapvetően bármi lehetséges. Ez alatt azt értjük, hogy ami érdekli a kamaszt, azzal foglalkozzon önkéntesként. Keressen elérhetőséget és beszélje meg velük a részleteket. Első körben segítsetek nekik, hogy mit és kit kérdezzenek, de a többit bízzátok rájuk! Itt most csak 2-3 példát írunk, de a lehetőség ennél jóval több helyen megvan.

Az ilyen munkákból derül ki, hogy mi érdekli a kamaszt, mi az a téma ami megmozgatja őt.

Idősek otthonában szívesen veszik a segítséget azok a lakók, akik sokszor egyedül érzik magukat. Biztosan sokan örülnének kártyajátéknak, felolvasásnak, beszélgetőpartnernek. Kisebb segítséget is nyújthatnak az időseknek. Keressétek meg a legközelebbi idősek otthonát és személyesen vagy telefonon egyeztessetek velük.

A Heti Betevő, akik ételosztást szerveznek és kiviteleznek Budapesten és az ország több pontján, jelen pillanatban is keres nyárra önkénteseket. Erről ITT olvashattok.

Állatmenhelyen mindig tárt karokkal várják a segítőket. Csodákat lehet tenni ezekkel a cserbenhagyott állatokkal. Egyszer mindenkinek el kéne mennie egy menhelyre. Be sem lépsz, már körülötted állnak a szeretetre éhes kis jószágok és csak arra vágynak, hogy megsimogasd őket.

El lehet vinni a kutyusokat egy körre, imádni fogják. És a végére, amikor kicsit könnyes szemmel távozik az ember, felmerül a kérdés: kinek is adott többet az az együttlét: a kutyusnak vagy a segítőnek?

A Noé Állatotthon tárt karokkal várja a segítőket, de minden állatmenhely ugyanígy örül az önkénteseknek.

A Gézengúz alapítványnál lehetőség van a sérült, koraszülött gyermekeknek segítséget nyújtani a különböző felzárkóztatási programokban és egyéb segítő foglalkozásokban.

Oszd meg a véleményed velünk!