A héten ezennel elindul az Anyapara Hetikult@jánló, amely igyekszik olyan programokat, könyveket, kulturális moccanásokat ajánlani, amely kamasszal vagy éppen nélküle (is) élvezetes lehet nektek. Minden héten csütörtökön jelenik meg és ezennel színre is lép Lipcsei-Sasvári Anita, aki színháztörténész, szerkesztő, újságíró. Az ajánló legvégén olvashattok róla kicsit részletesebben is.

Szépkiállításpara: A Mandarin nő

Fabricius Anna fotográfusnál visszatérő motívum a női szerepek, tevékenységek, tulajdonságok vizsgálata. Az elmúlt két évben tett ázsiai utazásai során érdeklődése a fiatalok gyors stílus – és öltözékváltásain, a fogyasztási cikkek cseréin keresztül megfigyelhető öndefiníciója, újfajta identitáskeresése felé fordult.

Azok a kamaszok, akiket érdekel a divat („divattervező leszek”) vagy esetleg nemsokára felvételiznek a Kisképzőbe, mindenképp ajánjuk.

A Mandarin nő című kiállítás darabjai elsősorban Sanghajban, a kínai divatfővárosban készültek. Sorozata fókuszában ruhák, kiegészítők, viseletek és stílusok állnak, mégsem divatfotókat láthatunk a Capa Központban. Fabricius a kortárs magyarországi képzőművészet egyik legtöbbet utazó, mobilis alkotója, aki a 2015-ös New York-i, majd a 2016-os lengyelországi rezidens tartózkodása után, 2018 elejét Tajvanon töltötte.

A kiállítás ingyenesen megtekinthető 2018. augusztus 28 – 2018. október 8-ig, mindennap, 11 és 19 óra között.

Kölykök + képregények

Ha azt gondoljuk, hogy a rengeteg vizuális inger a világban csak a képzeletünk szüleménye, akkor nem tévedünk olyan nagyot. Megszámolni sem tudom, már mennyi dimenzió keveredik körülöttünk. A jól megválasztott videójátékok, filmek, ingerek fejleszti a fiatalok térlátását, tervezői készségét, egy szituáció elmesélése pedig segíti őket az önkifejezésben.

Ha nem hisszük, akkor nézzük meg saját szemünkkel, mit alkotnak a kölykök! Ez a tárlat azt ígéri, hogy a történetekkel együtt növünk majd fel.

Kedvenc meséinktől kezdve, megjelennek gyermekkori álmaink és traumáink, az első szerelem, a kamaszkori problémák, majd a fiatal felnőttkori dilemmáink, valamint a szülővé válás katarzisa.

 

Megnyitó: 2018. szeptember 7. 17:00 Megtekinthető: 2018. szeptember 7 – október 27. Múzeumpedagógiai foglalkozások a kiállításhoz kapcsolódóan.

Színházazegészvilágpara: A lány, aki hozott lélekből dolgozott…

Háy Jánost nagyon szeretjük, idéztük is a válással kapcsolatban, ITT olvashatjátok, nagyon tanulságos. De ami miatt most szóbakerül az egy színdarab. Szabó Máté rendezésében szeptember 12-én mutatják be Háy János A lány, aki hozott lélekből dolgozott című színdarabját, amely az Ördögkatlan Produkció, a Nézőművészeti Kft. és a Szkéné Színház közös produkciója.  

Mucsi Zoltán főszereplőként

a Nő pszichológusát alakítja, de ő játssza a férjét, a szeretőjét is, no meg időnként a plasztikai sebészt is…

A Nő történetesen Mucsi Zoltán felesége a való életben is; Moldvai Kiss Andrea, aki a szereplők karneváljához igazodva szintén több karaktert alakít. A Hozott lélek izgalmas “családi” kukkolás a Szkénében!

Részlet a könyvből: „A férfi elővette a pénztárcáját és letett a konyhaasztalra egy összeget. A nő megvette a ruhát. Ebben a ruhában tetszett meg annak a férfinak, akit a férjénél gazdagabbnak vélt, ennél fogva alkalmasabbnak a vele való kapcsolatra. A férfi plasztikai sebész volt egy budai magánklinikán.

Reggeltől estig szabta át az embereket, s örökösen a tökéletes test bűvöletében élt,

ami persze csak az ő ízlése szerint lehetett tökéletes, mert ugyan a testben javulni akarók megmondhatták, hogy mit szeretnének, de az orvos agitációja sokat mozdított az eredeti elképzeléseken.

Szerette volna, ha minden nő olyan, ahogyan neki tetszik.”

Olvasóspara: Új Harry Potter könyvek jelennek meg nemsokára

Persze mielőtt belelkesednénk, a három új Potter könyv nem JK Rowling tollából származik, de így is érdekesek lesznek!

Az Útmutató a Roxforthoz, Papír-jelenetek és Filmkészítés kezdőknek című könyvek már most remek ajándéknak ígérkeznek a karácsonyra, főleg, ha azt a bizonyos kis bevásárlókocsit  a weben tologatjuk. Az első könyvben a Harry Potter történetek legfontosabb helyszíneivel foglalkoznak a szerzők, a másodikban a könyvekben és filmeken felbukkanó fura és izgalmas teremtmények szerepelnek, a harmadikban pedig megtanulhatjuk, mi is kell ahhoz, hogy saját filmet forgassunk! A könyvek november 1-én jelennek meg, itt megrendelhetőek.

Számokban az életünk, hányadán állunk a kamasszal?

David James Smith: Ha a világ egy falu lenne – Számok, tények, az életünk

Ez az a könyv, ami miatt az esti pop – corn dobáló párnacsaták vagy a vicces szájkaraték kialakulnak a hétvégi reggelinél. Elképesztő vitaindító és gondolatébresztő olvasmány a család minden tagjának!

„Képeskönyv gyermekeknek rólunk, emberekről.

– Kik vagyunk mi?

– Hol élünk?

– Mit eszünk?

– Milyen nyelveket beszélünk?

– Milyen vallásokat gyakorlunk?

Ma már több mint 7 milliárd ember él a Földön; ez akkora szám, hogy felfogni se lehet. De mi van akkor, ha az egész világot úgy képzeljük el, mintha az egy falu lenne, amelyben csupán száz ember él? Ez a száz ember pont annyira sokszínű, mint az a 7 milliárd, amelyik jelenleg a Földön él.

A 100 emberből:

– 21 kínaiul beszél,

– 10 kevesebb, mint napi ötszáz forintot keres,

– 14 nem tud írni vagy olvasni,

– 45-nek van tévéje otthon,

– 47-nek nincs elég ennivalója.

Lipcsei-Sasvári Anita – Színháztörténész bölcsész, szerkesztő, újságíró. Dolgozott televíziónál forgatókönyvíró-koordinátorként, programajánló portálnál főszerkesztőként. A Hintalovon Alapítvány eseményeinek, rendezvényeinek szervezője, weboldalának szerkesztője. Egy 3 éves, de már korának megfelelő módon kamaszodó kisfiú nem parás, sőt, túlzóan optimista anyukája.

Oszd meg a véleményed velünk!