Amíg kicsik a gyerekek, addig viszonylag egyszerű a karácsonyi program, mert mindenki azon van, hogy jól meglepődjön a gyerek az ajándék láttán. Az egész karácsony a meglepetés körül zajlik. Meg a vándorlásról rokonokról rokonokra. Emellett van – e olyan dolog amire a kamasz is beindulhat karácsonykor?

Gondolkodtatok már azon, hogy mi az, ami minden évben visszatérő elem a karácsonyban? Van-e olyan program, esemény, rituálé,

amely nemcsak kényszerből született, hanem tényleg emlékezetes?

Nehéz kérdés. Akik vallásosak (vallásosság nem egyenlő a hittel élőkkel, de nem is kizáró), azoknak több ilyen programpont is van, de vajon az tényleg annyira emlékezetes vagy az is csak kötelező? Nehéz kérdés.

Az évről- évre visszatérő esemény, pillanat mindenkinek nagyon személyes. Előfordulhat, hogy nem “otthonról hozunk” valami gyerekkorból átörökített hagyományt, hanem mi találunk ki tudatosan olyan eseményt vagy szokást, amely különösen emlékezetessé teszi a karácsonyokat.

Ha eddig nem volt ilyen az még jobb, mert akkor elszabadulhat a fantáziánk, amibe bevonhatjuk a kamaszokat is.

Őszintén. Nem az a lényeg, hogy elmondhassuk, csodaszép karácsonyunk volt, és nektek? Hanem az, hogy rendhagyó módon – akár most először életünkben – kitaláljunk valami olyan dolgot, amit felvállalunk és emlékezetessé tesszük az ünnepet. Meglepő módon a kamasz gyerekeinknek is.

Ötletek, amire a kamasz gyerek is beindulhat Karácsonykor

  • Válasszunk egy közös zeneszámot, ami pont nem a megszokott Mennybőlazangyal, hanem valami totál rendhagyó, de mindenkinek bejön! Ez legyen mostantól mindig a “belépője” az ajándék átadásának. Ha bevállalósak vagyunk, akkor választhatunk teljesen független számot, azaz pont nem karácsonyosat. Az a lényeg, hogy jövőre is ez menjen, meg azután is.
  • Díszítsük együtt a fát, de úgy, hogy mindenki részt vesz benne. Nem ám, hogy elkezdi és öt perc után valami halaszthatatlan üzenetet kap és arra kell órákig válaszolnia!
OLVASTAD MÁR?  Ki beszél a szülőkről?

Bármit fel lehet lógatni a fára, ne legyél már olyan vaskalapos, hogy minden csak úgy jó, ahogy te gondolod…

Közben mehet a Wham szám, már csak azért is, mert annyit ábrándoztunk arról, hogy egyszer mi is úgy díszítünk, mint az a jó csaj a videón.

Kérdezzük meg a kamaszt, hogy mi az, ami nagyon uncsi karácsonykor és tegyünk neki egy szívességet: az idén nem lesz, viszont helyette javasoljon olyat, amit szívesen tenne. Adjunk neki két napot és ki fogja találni!

Mézeskalács sütés karácsony előtti hétvégén. Ez tényleg nem bonyolult és itt mindenki kiélheti az alkotókedvét.

A legflegmább kamasz is szívesen odabiggyeszt valami figurát a mézeskalácsra.

  • Legyen egy perc este, amikor mindenki körbeáll és megfogja a másik kezét, közben gondol valamire. Csak fél perc az egész (ebben benne van az is, hogy mindenki megérti, hogy most ide kell jönni és körbe kell állni.)
  • Készítsünk egy slide show-t (fotók egymás után levetítése, be lehet állítani a gépen, semmi ördöngősség nincs benne) az egész éves fotókból, videókból és vetítsük le közösen. Ide a családi, baráti eseményeken túl minden érdekes fotót (például ami abban az évben vicces volt) betehetünk. Ennek elkészítése maximum egy óra, hiszen minden számítógépen van ilyen alkalmazás.
OLVASTAD MÁR?  Az életnek éppen a halál ad értelmet

Ha a hagyományosabb verzió hívei vagytok, akkor keretezzetek be 24 -dikéig néhány fotót és legyen ez a lakás új, rendhagyó dísze. Minden egyéb itt el nem hangzott ötletet ITT találsz. Garantáltan sikered lesz a legválogatósabb kamasznál is.

Karácsony másnapján csináljunk “pizsama napot”, amikor mindenki otthon marad és egész nap (vagy délelőtt) lustálkodik és ezért senki nem szól rá. 

Ha valahonnan jövünk hazafelé és már sötétedik, akkor számoljuk a karácsonyfákat az ablakokban! Higgyétek el, hogy ez a „játék” egy 17 éves kamaszt is megmozgat! Találjunk ki rá egy szót, amit ha kimondunk, akkor az azt jelenti, hogy láttunk egyet!

Valahogy így, ilyen formában „beindulhatunk” Karácsonykor. Kicsit másképp, mint eddig, de annál emlékezetesebben.

Fotó: www.butlers.hu

Oszd meg a véleményed velünk!