Létezik egy díj Magyarországon, amelynek évek óta a részesei lehetünk abban az értelemben, hogy lelkes rajongóként írunk a díj nyerteseiről. Orvosok, pedagógusok, egészségügyi dolgozók és gyógyszerészek, akik a napi munkájuk mellett csapatokba „rendeződnek” és elindulnak egy saját, még nem megvalósított ötletükkel ezen a megmérettetésen.

Minden évben kíváncsian várjuk, hogy kik pályáznak, milyen projektekkel, mert ezek mind mind olyan ötletek, amelyek egy irányba haladnak: jobbá teszik az életünket, hozzáadnak a mindennapjainkhoz.

Azért tartjuk fontosnak írni róluk, mert amellett, hogy mindannyian az életünk részei – tehát akár magánemberként ti is találkozhattatok velük -, tehát napi szinten tevékenyek a saját munkájukban, emellett azon ötletelnek, hogyan lehetne még többet adni.

A 2022-es év díjazottjai, akik ezekkel a projektekkel teszik jobbá az életünket

Sine Morbo társasjáték – innovatív kártyajáték az egészségmegőrzésért

Dr. Mucsi Anna agilis, elhivatott orvosként kulcsfontosságúnak tartja csapatával együtt az egészségmegőrzést, a prevenciót. A Sine Morbo társasjátékkal interaktív, játékos formában juttatják el az egészségnevelést a fiatalokhoz. Az orvos kategória győztes csapata egy társasjátékfejlesztőt is bevont a projektbe, hogy a végeredmény igazán szórakoztató legyen a sok hasznos információ mellett.

Dr. Barna István belgyógyász, egyetemi docens, a MÁESZ Szakmai Bizottságának elnöke, a Richter Anna Díj zsűritagja nap mint nap találkozik a győztes csapat által felvázolt problémákkal:

„Bátran mondom magam a prevenció élharcosának, és nem egyszer látom, ahogy a pácienseimnek leesik a tantusz, mit kellett volna másképp csinálni egészségük megőrzése érdekében. Miközben soha nem késő életmódot váltani, nagy előnyben vannak azok a fiatalok, akik akár a Sine Morbo társasjátéknak köszönhetően a megelőzést választják. Személy szerint pedig nagyon várom, hogy családommal kipróbálhassuk, milyen is a prevenció játékos formában.”

Oktatókonyha – hogy az anyagcsere-betegséggel élő családok élete könnyebb legyen

A Semmelweis Egyetem I. számú Gyermekklinikáján nemcsak diabétesszel vagy cöliákiával, hanem veleszületett anyagcsere-betegséggel élő gyerekekkel és szüleikkel is foglalkozik Kiss Erika dietetikus és az egészségügyi kategória győztes csapatának többi tagja.

OLVASTAD MÁR?  Szülőség, elég jó szülőség, bocs azt honnan is tudom?

A szakemberek olyan oktatókonyhát hoztak létre, amely rendszeresen megszervezett, jó hangulatú közös főzéseknek ad helyet. Céljuk, hogy támogató közösségben, játszva tanuljanak a nehéz élethelyzettel küzdő érintett családok.

Szily Nóra újságíró, pszichológus zsűritag büszke arra, hogy ez a Nyugat-Európában bevett gyakorlat Magyarországon elsőként a Richter Anna Díj támogatásával valósult meg.

„Ezek a családok nap mint nap megküzdenek azzal, hogy gyerekük nem ehet olyan hétköznapi dolgokat, amiben fehérje, glutén vagy egyéb összetevő található. Óriási küzdelmeken keresztül varázsolják változatossá a család étrendjét, nagy áldozatok árán. Látom magam előtt, ahogy Erikával nemcsak sütés-főzés lesz az oktatókonyhában, de egy nagy adag szeretettel, csipetnyi vidámsággal mosolyt is csal majd a szülők és gyerekek arcára.”

Gyógyszer VloggerKids – edukációs videók a különböző gyógyszerformákról kisgyermekes szülők számára

A Semmelweis Egyetem győztes gyógyszerész csapata Dr. Somogyi Orsolya vezetésével a különböző gyógyszerformákkal és a leggyakoribb betegségek kapcsán felmerülő gyógyszeres kezelésekkel ismertetik meg a kisgyermekes szülőket rövid, látványos videókon keresztül.

A kisfilmek célja, hogy szakmailag megbízható, hiteles, a tévhiteket eloszlató gyakorlati tanácsokat adjon a különböző gyógyszerformák helyes alkalmazásával kapcsolatban.

Kutyajó móka – Hoppával és Ritmussal, a két terápiás kutyával táboroztak a gyerekek

Gulyás Bianka gyógypedagógus, kutyás terapeuta csapatával és segítő kedvenceivel a Kutyajó móka projekt keretében nyári táborokat szervezett speciális ellátást igénylő gyerekeknek. A pedagógus kategória győztesei nehéz terheket vettek át egy időre a családok válláról, és életre szóló élményekkel gazdagították a gyerekeket. Emellett a társadalom figyelmét is felhívták arra, hogy a sérült, ép és hátrányos helyzetű gyerekeknek ugyanúgy fontos, hogy a tanévet izgalmas kalandokkal, nevetve pihenjék ki.

Szily Nóra még emlékszik a nyári szünet kihívásaira, amikor szülőként ő is törte a fejét, hogyan oldja meg munka mellett a gyerekek gondtalan vakációját:

„A sérült vagy hátrányos helyzetű gyerekek szülei számára elképesztő szorongást jelent a tanév vége, hiszen sokaknak közülük a munkájukat kell feladni ahhoz, hogy 24 órás felügyeletet biztosítsanak csemetéjüknek. A Richter Anna Díjból megvalósult táborok ugyan nem oldottak meg mindent, de ha egy kicsit könnyítettünk ezeknek a családoknak a terhein, már megérte. Arról nem is beszélve, hogy a gyerekek láthatóan „kutyajól” érezték magukat!” video

Merj segítséget kérni! – különleges erőforrás gyűjtő hétvégék daganatos betegségben érintettek számára

A közönségdíjas Dr. Prezenszki Zsuzsanna pszichiáter és csapata a díjból online pszicho-onkológiai csoportfoglalkozásokat és „Erőforrás gyűjtő hétvégéket” valósítottak meg, ahol az érintettek erőt meríthetnek a programokból, a betegségből meggyógyult társaik történeteiből, egymásból. A csapat a pszichés segítségkérésnek, a beteg optimista hozzáállásának, a támogató sorstársközösségnek a fontosságára hívja fel a figyelmet.

OLVASTAD MÁR?  Szülőség, elég jó szülőség, bocs azt honnan is tudom?

Rúzsa Magdi Máté Péter-díjas énekesnő hármas ikrei mellől érkezett az eseményre:

„Jó újra itt lenni ennyi csodálatos nő társaságában. A Merj segítséget kérni! projekt szereplői mind-mind bátor, példaértékű emberek, akik önmagukat felvállalva üzenik a világnak, hogy vannak helyzetek, amikor nem kell magányos hőst játszani. És ha valami, akkor a daganatos betegség ezek közé tartozik.”

A Richter Gedeon Nyrt. célja, hogy kezdeményezésével olyan projektek megszületését tegye lehetővé, melyek hozzájárulnak a hazai egészségügy és oktatás fejlesztéséhez és az ott dolgozók munkakörülményeinek jobbá tételéhez.

2022. november 27-ig újra lehet pályázni a Richter Anna Díjra, a pályázatok feltöltésének, valamint a legfontosabb információknak, híreknek a www.richterannadij.hu felülete ad helyet. naponta friss tartalommal és izgalmas nyereményjátékokkal találkozhatnak a RAD közösségi oldalán is.

Oszd meg a véleményed velünk!