Tegyük fel, meg akarsz tanulni síelni. Először elmagyarázzák neked, hogyan működik a síelés, mire kell figyelned, aztán demonstrálják a síelést, hogy lásd is, miről beszéltek. Akár kint vagy a sípályán és az oktató mutatja meg, akár előre fel akarsz készülni és egy oktató videót nézel meg, látod, mi a cél, mi az, amit meg kell tanulnod. Szerinted mi a következő lépés? Hanula Erika, a mindenmegtanulhato.hu alapítója írt nektek a tanulásról úgy, mintha a kamasznak mondaná.

Az, hogy még sokszor végig nézed az oktató síelését vagy a videót?

És ha még nem vagy biztos a tudásodban, akkor újra és újra megnézed?

Aztán jön a mélyvíz, és azt várod, hogy tökéletes technikával le tudj jönni a lejtőn?

Ugye milyen agyrémnek tűnik? Hát, nyilván nekiállsz próbálkozni és megpróbálod saját magadmegcsinálni azt, amit az oktató csinál. Persze sokat hibázol majd,

de korrigálsz, az oktató segít, te pedig újra próbálkozol és így fejlődsz, aztán egyszer te is jól tudsz majd síelni.

Most helyettesítsd be a kémiai vegyjelek (vagy bármi más, számodra releváns anyag) megtanulását a síelés helyére. Először elolvasod, meghallgatod, megnézed, értelmezed, és aztán… Ugye érted? Nem az a leghatékonyabb megoldás, ha rengetegszer újra olvasod az anyagot, hanem ha megpróbálod magadtól elmondani, felidézni, mit tudsz már.

Persze sokat hibázol majd, de korrigálsz, segítenek, majd újra próbálkozol és így fejlődsz.

Pont így kéne tanítani az iskolákban is. Nem arra nevelni a gyerekeket, hogy ne merjenek hibázni, hanem arra, hogy a hibáikból tanuljanak és általuk fejlődjenek. Sajnos a legtöbb iskola nem így tanítja a diákokat. Sőt, azt sem tanítja meg nekik, hogyan működik az agy tanulás közben, ennek megfelelően hogyan is lenne érdemes tanulni.

Az a tény viszont, hogy az iskola nem tanítja meg a diákokat hatékonyan tanulni nem jelenti azt, hogy máshol ne tudnák a gyerekek megkapni ezt a tudást.

Pont emiatt indítottam el a Tanulás-módszertani tanfolyamaimat, amelyek kifejezetten középiskolásoknak szólnak, és ahol olyan eszközkészletet adok a diákok kezébe, amit az összes további tanulmányuk során (érettségin, nyelvvizsgán, egyetemen stb.) alkalmazni tudnak majd.

Ha a te gyerekednek is hasznos volna egy ilyen tanfolyam, ITT olvashatsz róla további információkat.

OLVASTAD MÁR?  Az életnek éppen a halál ad értelmet

Fotó:pexels.com

 

Oszd meg a véleményed velünk!