A “szkizofrénia” kifejezést szinte mindenki hallotta már valahol. Az emberek zöme azonban mégsem tudja biztosan, mi is ez, mi az oka, és hogyan gyógyítható. A skizofrénia rendszerint fázisokban kialakuló betegség, tünetei leggyakrabban a fiatal felnőttkorban jelentkeznek, de kiala­kulhat későbbi életkorban is. Nők esetében kritikus a gyermekszülés és a változás kora, 40-45 éves korban ismét gyakoribb.

Május 24-e, a Skizofrénia Világnapja, azokról szól, akik az egyik legsúlyosabb mentális betegségben szenvednek.

Mítosz #1 A skizofrénia ritka betegség.

Körülbelül minden 100. ember skizofréniában szenved, ami alapján egyáltalán nem mondható ez a betegség ritkának.

Általában fiatal korban, 15 és 30 év közt jelenik meg.

Mítosz #2 A skizofrénia tudathasadásos személyiségzavar

A skizofrénia szó görög eredetű, jelentése pedig az elme hasadása. A „hasadás” valójában arra utal, hogy a beteg sokszor eltávolodik a realitástól, ami a pozitív tüneteknek köszönhető. Ilyenek például a hallucinációk (amikor a beteg olyan dolgokat hall vagy lát, amik valójában nincsenek ott) vagy a téveszmék (amikor a beteg téves következtetéseket von le, és olyan dolgokban hisz, amelyek nem valósak).

Mítosz #3 A filmek hitelesen mutatják be a hallucináló skizofrén beteget

A filmek sajnos sok esetben eltúlozzák ezeket a viselkedéseket, hogy még drámaibban tudják bemutatni a betegséget. Ez valójában sztereotípia. A hallucinációk valóban gyakori tünetek, ilyenkor a betegek kívülről zavartnak tűnnek és nehéz lehet velük a kapcsolatfelvétel. Azonban a skizofrénia nem csak ennyiből áll, hanem vannak negatív és kognitív tünetek is.

Ezek okozhatják a motiváció hiányát, illetve memória -és figyelemzavarokat.

Mítosz #4 A skizofréniában szenvedők veszélyesek és kórházban a helyük

Néhány beteg mutathat agresszív viselkedést de valójában ez nem a legjellemzőbb viselkedési forma, illetve fontos tudni, hogy gyakoribb azoknál, akik nem kapnak megfelelő kezelést.

Ennek a cikknek a megosztásával tehetünk együtt egy lépést annak érdekében hogy leromboljuk a mítoszokat amelyek olyan sok kárt okoznak azoknak, akik ebben a betegségben szenvednek.

Ez a nap azért fontos a Richter számára, mert a skizofréniával kapcsolatos tájékoztatás és felvilágosítás a betegek életminőségének javítása nekünk nem csak kötelességünk, hanem missziónk is. Nyugat európai partnerünkkel, a Recordatival bemutathatjuk új, angol nyelvű honlapunkat, a schizophrenia.life-ot. Míg a weboldalon az orvosok naprakész szakmai információt találhatnak a skizofréniáról és terápiás lehetőségeiről, addig a betegek és családtagjaik könnyen érthető módon olvashatnak erről a mentális betegségről.

OLVASTAD MÁR?  Hagyni kellene néha elbukni a kamaszt

Fotó:pexels.com

Oszd meg a véleményed velünk!