Mostanában „divatba jött” a változó korról és a menopauzáról beszélni, aminek mi, akik épp (lassan) beérünk ebbe a korba, nagyon örülünk. Ezt szerintem kimondhatom mindannyiunk nevében. Azért örülünk, mert végre nem úgy kell majd megtapasztalnunk egy élettani folyamatot magunkon, hogy azt minden erőnkkel titkolnunk kell, pont úgy, ahogy a menstruációt annak idején kamaszkorunkban. Szücs Szilvi írása.
Van itt valami, amiről viszont nagyon keveset hallunk, de sok esetben azt hisszük, hogy jesszus, ez már tuti, hogy a menopauza!

A menopauza és a korai petefészek kimerülés közötti különbség

A  menopauza sok nőnél már 45 éves korban jelentkezik, de van olyan nő, aki még 55 évesen sem tapasztal semmilyen változást. Átlagosan egyébként 50-51 éves kor körül jelentkezik.
Mindez nagyban függ attól, hogy mennyi petesejttel születtünk, mennyire egészséges az életmódunk, illetve hogy milyen az általános egészségi állapotunk és a genetikai adottságaink.

A korai petefészek kimerülés 40 éves kor előtt jelentkezik.

Bár a betegséget gyakran összekeverik a korai menopauzával, a két egészségügyi probléma nem ugyanaz! Fontos, hogy tabuk nélkül beszéljünk a problémáról, mert
a meddőség mellett életminőségromláshoz is vezethet, és a nők egészségének hosszú távú megőrzése érdekében elengedhetetlen a megfelelő kezelése.
A probléma 35 éves korig 250 nőből egyet érint, míg 35 és 40 éves kor között 100 nőből egyet. Vannak olyan kiváltó okok is, amelyek miatt a petefészek már egészen fiatalon is elégtelenül működik.
Primer petefészek-elégtelenség akkor következik be, ha olyan hormonális változások állnak be, amelyek miatt a tüszők nem érnek be. Ilyenkor a petefészek tulajdonképpen elveszti hormontermelő és petesejtképző funkcióját.
Ennek kiváltó oka nem mindig ismert, de hátterében genetikai, autoimmun és toxikus károsodások is állhatnak.

Az alábbi tünetek utalhatnak a petefészek kimerülésre

  • rendszertelen menstruáció,
  • teherbeesési nehezítettség,
  • hőhullámok,
  • éjszakai izzadás,
  • hüvelyszárazság,
  • ingerlékenység,
  • koncentrációzavar,
  • csökkent libidó
A FEME (Felelősen Magadért Egyesület) következő ingyenes online Fogadóórájában Dr. Katona Renáta szülész-nőgyógyász segít abban, hogy jobban megértsük ezt a betegséget, és megismerjük az elérhető kezelési lehetőségeket. Az esemény Facebook oldalát ITT találjátok.
Tartsatok velünk, és ha ismertek olyat, akit érinthet a téma, hívjátok meg az ingyenes élő online Fogadóórára!

Oszd meg a véleményed velünk!