Én állandóan azt hallom, olvasom, hogy a férfiak érzelmek nélkül, szinte gépként működnek, ha a szexről van szó, ja és ott van a „biológia” is. Emellett a minden nők arról panaszkodnak, hogy a férfiakat csak az ösztöneik irányítják, meg a biosz. Túl általános puffogtatások ezek és konkrétan negyven körül már semmit nem tudok kezdeni ezzel. Még akkor sem, ha nekem is vannak hasonló tapasztalataim, én sem most jöttem le a falvédőről. Drixler Imola írása.

Egy biztos, mi nők könnyebben beszélünk bármiről, ami a lelkünket nyomja. Legyen az hétköznapi, magánéleti, szexuális probléma. A férfiak ezekről általában nem beszélnek. Ők másképp dolgozzák fel a nehézségeiket.

Mi nők kidumáljuk magunkból, megérteni szeretnénk mindent. És a férfiak?

Esther Perel belga származású pár- és szexuálterapeuta szerint

a leggyakoribb tévhit a férfi kontra női szexualitással kapcsolatban, hogy a férfiakat a biológiai irányítja, míg a nőket az érzelem.

De amíg azt mondjuk, a nők annyira bonyolultak, addig emlékeztet arra is, hogy a férfiak nem oly egyszerűek. És akkor itt a kör bezárult. 46 éves elvált nő vagyok és szeretnék végre tisztán látni.

A lényegi ismeretlen a férfi szexualitással kapcsolatban, hogy milyen kölcsönhatás által vezérelt. A férfiak titokban tartják ezeket, amiket gyakran nem osztanak meg senkivel. Még önmagukkal sem. Ez ugyanúgy igaz a szexben – ahol

elvárjuk a férfiaktól, hogy vezessenek-, mint az érzelmi életükben. A régi nézőpont miatt- miszerint is milyen igazi férfinak lenni- talán ez még inkább igaz a szex területén.

Félelem az elutasítástól, teljesítményszorongás, bűntudat, szégyen, bizonytalanság, depresszió

– ezek mind olyan belső állapotok, amelyek nagyban befolyásolják egy férfi önmagáról alkotott érzéseit és az önbecsülését. Ezek mind beszivárognak a szexuális énjébe, a vágyaiba, a fantáziájába és ezek kihatnak a férfi érzéseire. Ez teszi a férfi szexualitást nagyon érzelmeken alapulóvá.

A férfi szexualitás arról szól, ahogy önmagával kapcsolatban érez a másik szemén keresztül. Ez megmagyarázza, miért nem akar sok férfi partnert.

Könnyebb egyedül lenni, mint átérezni a „megméréshez” asszociálható félelmet vagy nemkívánatos szorongást.

Esther Perel gyakran hallja a férfi pácienseitől, hogy semmi sem izgatja őket jobban, mint ha látják a partnerüket felizgatva. A nők ritkán számolnak be ugyanerről az érzésről.

A tény, hogy a férfiak felizgulnak attól, hogy a partnereiket izgalmi állapotban látják, néhány fontos sajátosságot mutat be róluk. Megmutatja a nagylelkűségüket és hogy gondoskodni vágynak a partnerük öröméről.

A férfiaknak fontos ez az öröm, mert ez megerősíti őket abban, hogy nem vérszomjas ragadozók. A férfi a partnere boldog arcából tudja, hogy nem bántja a másikat.

Ebben az értelemben a férfiak függnek a partnereik megerősítésétől és visszajelzésétől, hogy ők szerethetőek és kedvesek. Ez egy másik módja annak, hogy megnézzük, mit is jelent „igazi férfinak” lenni. És ez nagyon relatív.

OLVASTAD MÁR?  De hiszen nem is tűnsz autistának!

A férfi páciensekkel ellentétben sok nő azt mondja, hogy nem a másiktól függnek.

Az izgalmi állapot belülről jön, nem a másiktól és ha a vibrálás nem jön belülről, akkor semmi sem fog történni. A kimondatlan igazság a nők szexualitásáról az, hogy milyen nárcisztikus is lehet valójában – a legjobb értelemben.

A női képesség, hogy összpontosítson, figyeljen magára, egyenes út az erotikus élvezethez.

És akkor most jön a legeslegnehezebb dolog, ami szerintem a témával kapcsolatos: a belső fókusz irányításával a nők megszabadulnak a társadalmi szerepüktől, ami gyakran a mások igényeiről szól. Ez ismerős? Ebben a szabadságban a mások jóllétéről való gondoskodástól, figyelemtől képesek eljutni és megteremteni a teret az élvezetek gyakorlására.

Ez egy rendkívül fontos dolog azt hiszem. Ha egy nő képes a saját élvezetére is koncentrálni és nemcsak a partnerére, akkor felszabadul rengeteg gátlástól, megfelelési kényszertől és még ki tudja mennyi fölösleges szorongástól. És az együttlét végre arról szólhat, amiről szólnia kéne: az örömről.

Igen ám, de ha a nap 24 órájában azt figyelem, hogy mi kell a kamasznak, hogyan tudom másnak a gondolatát kitalálni (mert ez azért előfordul, nem?), hogyan tudok jó és elég lenni a pasimnak, akkor persze, hogy

a szexben azonnal nem tudok átváltani arra, hogy mi a jó nekem.

Széles körben úgy vélik, hogy a női szexualitás az elkötelezettségben gyökerezik, de ez nem igaz. – mondja Perel. Ha így lenne, akkor a szex szerető, elkötelezett kapcsolatokban létezne. Tudjuk, hogy pont az ellenkezője történik gyakran- elszáll a vágy, amint az elkötelezettség bekövetkezik.

Azt is tudjuk, hogy a nők veszítik el először az érdeklődésüket rövidebb idő után, meglehetősen meredeken.

A valóság az, hogy a partnerek szexuális vágyai gyakran eltérőek. És ezt el kell fogadnunk.

Rengeteg kétségbeesett férj jelent már meg a Perel rendelőjében a vonakodó feleségükkel, mondván, hogy fáradtak az éjszakai elutasítások miatt.  A férj szerint a feleség teljesen a gyerekeknek rendeli alá magát. Éjjelente fáradt. Nem számít, mennyire próbál segíteni a házastárs az otthoni munkában. A feleséget már egyszerűen hidegen hagyja a szex.

Gyakran a feleségek egyetértenek, mondván, hogy nem igazán érdekli őket az sem, ha soha többé nem kéne szexelniük.

Nem azon van a hangsúly, hogy a nőt kevésbé érdekli a szex, vagy a férfi mindig készen áll rá. Inkább azon, hogy

a nőt kevésbé érdekli az a szex, ami van, míg a férfi a szexen keresztül keres kapcsolatot egy közönyös partnerrel.

Azért azt lássuk be, amikor huszonévesen az ember csak habzsolja a szexet, akkor fel sem merül benne, hogy ez nem megy majd mindig ilyen flottul; hogy lesz olyan, hogy a szex az probléma is lehet; hogy külső segítség is kellhet ahhoz, hogy újra egymásra találjon egy pár.

OLVASTAD MÁR?  De hiszen nem is tűnsz autistának!

Sztereotípiákat dobd a kukába és kommunikálj! Még akkor is, ah eddig sosem tetted.

A nők esetében

a szexuális érdeklődés hiányát nem szabad egyértelműen összekapcsolni a gyengébb nemi ösztönnel. Ehelyett segít a felismerés, hogy a női szexuális vágyat a folyamatos elkötelezettség iránti igény hajtja, amit évek során intenzíven és érzelmileg rögzíteni kell.

A férfiaknak

a szex az a nyelv, amelyen keresztül engedélyük van a szeretet, gyengédség, lemondás, érzékiség, szeretet stb. kérésére.

Mindkettőjüknek:

a szex sosem csak szex. Még akkor is, ha az rajtaütésszerű. Sok érzelemre van szükség ahhoz, hogy a szex érzelemmentes legyen.

Fotó: amazon.com, pexels.com

Ha van kedved hallgass ránk a lenti képre kattintva. A fenti témát két podcastünkben is érintettük. Bárhol hallgathatod, csak egy telefon kell hozzá!

Fotó:pexels.com

 

Oszd meg a véleményed velünk!