A nagyinál mindig ilyen felnőttes dolgok történtek. Több, mint harminc év után is tisztán emlékszem. Ott voltak vásárlások az állandó vendégeskedés, a komoly beszélgetések. És a kávézások… Szilvi írt egy visszaemlékezőset.

Még csak általános iskolás voltam, de már tudtam kávét főzni. Olyan igazi kávét a kotyogósban. Az illata azóta is orromban van, semmire nem hasonlít. Mondjuk biztos nem tudnék már olyan kávét inni, mert utólag totál ihatatlan volt, de úgy ittuk a nagyival, mitha valami arany nedüt innánk! Ebéd után, kettesben.

Akkor azt gondoltam, hogy aki kávézik az már kvázi felnőtt.

Ugrás pár tíz évet, és elsőre nagyon megdöbbentem, amikor a kamasz fiam kávét készített magának itthon. Pedig jóval idősebb volt, mint én anno a nagyi – féle kávés szeánszon. Teljesen kiakadtam és soroltam az érveket, hogy miért ne igyon kávét,

hát felpörget, meg nem tudsz majd aludni, lehet, hogy szédülni is fogsz majd tőle! – mondtam. Ő meg csak nézett: Egy pohár kávétól?!

És akkor utánajártam, hogy pontosan mi is van ezzel a kávézással. Az biztos, hogy van egyfajta „felnőttes” gondolat az emberben, amikor issza és érzi a fílinget. Ezt tényleg nem lehet másképp mondani. Nem beszélve arról, hogy az ember tényleg úgy készíti (vagy készítteti el a jó édes anyukájával) el, ahogy szereti. És akkor még nem beszéltem arról, hogy

kávé és kávé között óriási különbségek vannak! De erre csak később jöttem rá. Olyan ez, mint a jó bor.

Szóval érdemes egy jobbal kezdeni…nemcsak azért mert az finomabb, hanem azért is, mert minél magasabb a robuszta tartalma egy kávénak (mindegyikre rá van írva, nézzétek meg), annál több benne a koffein. A jó kávéban nem a robuszta a magas, hanem az arabica. Értietek, ugye?

OLVASTAD MÁR?  Ki beszél a szülőkről?

Amit sokan elfelejtenek vagy éppen nem számolnak vele, nem „teszik össze a képet”, hogy a gyerekek ha nem kávéznak, akkor is visznek be koffeint a szervezetükbe. Koffein van a kakaóban, csokiban, az energiatalról nem is beszélek, mert az brutál gáz.

10 dkg csokiban van 43 mg koffein, 3,5 dl kóla 34 gramm koffeint tartalmaz, egy 100% arabica eszpresszó 50-70 mg-ot, a robusztás (a robuszta kávéfajtának ) eszpresszó 80-90 mg. Csak, hogy okék legyünk a számokkal is.

Szóval, nem kell parázni a kávétól. Több nemzetközi forrás is azt mondja, hogy nem ismert a kávé káros hatása azon kívül, hogy ha megiszol 3 liter kávét, akkor nyilván rosszul leszel, de ki iszik ennyit? „A kávé nem okoz rákot vagy szívporblémát. Vannak azonban olyan esetek, amikor óvatosnak kell lennünk a kávéfogyasztásunkkal kapcsolatban. „-mondja az idézett cikkben Professor Kjeld Hermansen.

A cikket az Illy kávé támogatta, amely 100% arabica kávé, csak szólok.

Fotó:pexels.com

 

Oszd meg a véleményed velünk!