Nagyjából 40-44 nap van még az iskolából. Ha így nézem kevés, ha úgy, akkor iszonyú hosszú. De ez most majdnem mindegy, hiszen ebben a tanévben már nem lesz nehéz senkinek az iskolatáska, maximum akkor, ha átviszi egyik szobából a másikba. Szücs Szilvi írása.

Járványmentes időben ilyenkor keződött a nagy hajrá

Hiszen általában Húsvét előtt még van 1-2 dolgozat, utána a tavaszi szünetre a nyuszik tojnak néhány feladatot, majd visszatérve hullanak a karók jegyek amik az év végi finist készítik elő. Ez jutott eszembe, amikor olvastam az indexen, hogy Szlovákiában mától felfüggesztik az osztályzást. Mostantól nincs olyan, hogy valaki jegyet kap, helyette szóbeli értékelésre állnak át a pedagógusok.

Nem osztályoznak érdemjegyekkel a szlovák általános iskolákban. Értitek?

Meglépték azt, amit minden magyarországi általános iskolában is meg kellene lépni. Mert kérdezem én: mi múlik ezen a kicsit több, mint 40 napon? Milyen jegy fontosabb annál, hogy a gyerek nyugiban legyen? Ja, hogy a jegy az egyetlen amivel kereteket lehet szabni? Nem hiszem.

Illetve pontosítom: nem az egyetlen, de a legegyszerűbb.

Nem arról okoskodom a pálya széléről (hiszen nem vagyok pedagógus), hogy mit kellene tenni, inkább csak azt szeretném elmondani nektek, hogy ha ez a lépés nem is fog bekövetkezni, attól még mi szülők gondolhatjuk azt, hogy

OLVASTAD MÁR?  A kríziseket elkerülni nem tudjuk, de...

a következő 40 napban nem fontosak a jegyek.

Engedjétek meg nekik, hogy rájuk bízzátok: nem nektek hozzák a jegyeket a képzeletbeli súlyos táskájukban, hanem azzal a tudattal ülnek le a gépük elé, hogy

megpróbálják maguknak behúzni a strigulát, hogy naponta legalább egyszer élvezik a tanulást. Mindegy, hogy milyen órán.

Engedjétek meg nekik, hogy ne szorongjanak a saját otthonukban a négy fal között.

Engedjétek meg nekik, hogy naponta egyszer szeressék azt a tanárt.

Engedjétek meg nekik, hogy legyen sikerélmény az is, ha nem négyest vagy ötöst kap, mert tudják: nem fogjátok őket lecseszni leszídni.

Engedjétek meg nekik, hogy lazuljanak egy kicsit.

Engedjétek meg nekik, hogy szlovákiásat játszanak, hogy azt érezzék: cinkosok vagytok abban, hogy nem érdekelnek a jegyei.

Mert a gyerekek nagytöbbsége a szüleinek hozza a jegyeket.

Engedjétek meg nekik, hogy bezárva is élvezzék az életet.

Engedjétek meg nekik, hogy azt érezzék: velük vagytok és nem az iskolával…

Fotó:pexels.com

Oszd meg a véleményed velünk!