Nem beszélünk róla, nem hozzuk szóba, nem figyelünk oda, mert majd lesz valahogy. Magyarországon a női egészséghez, nőgyógyászati panaszokhoz kötődő témák sokszor még mindig tabunak számítanak. Stigmaként éljük meg, ha problémánk van, nem merünk nyíltan beszélni róla. Pedig lenne miről. Sorozatunk célja, hogy végigvegyük ezeket a problémákat, amelyek azért nagyon is ott vannak a hétköznapjainkban.

Mióma – miért én?

A miómák a nőgyógyászatban előforduló leggyakoribb jóindulatú daganatok, melyek a fogamzóképes korú nők mintegy 20-25%-át érintik. Mióma leggyakrabban a 35. életév után fejlődik ki, és csak ritkán azt megelőzően.

A változókorra (más néven menopauza vagy klimax) a nők legalább felénél eltérő számú és méretű mióma van jelen.

„A mióma diagnosztizálása minden nő esetében fontos, akkor is, ha éppen nem okoz panaszokat, és külön kezelést nem igényel. Mert ebben az esetben is elengedhetetlen, hogy a nők tudjanak róla, illetve ismerjék, hogy milyen tünetekre kell figyelniük.- Dr. Katona Renáta (képen), a Felelősen Magadért Egyesület nőgyógyász szakértője.

Ha pedig a mióma problémát is okoz, mely lehet fájdalmas menstruáció,bőséges, alvadékos vérzés, vagy az elhelyezkedéséből, méretéből adódódóan nyomhatja a húgyhólyagot, ezzel folyamatos vizelési ingert okozva, nyomhatja a beleket,mely székelési problémákat is eredményezhet, illetve a méhüreg deformálása esetén akadályozhatja a teherbe esést.

Ezek fennállása esetén a nőgyógyász szakorvossal egyeztetve személyre szabott kezelés megkezdése javasolt. Fontos tudnunk, hogy míg húsz évvel ezelőtt szinte rutineljárás volt, ma már csak a legritkább esetben jön szóba, hogy mióma esetén az egész méhet eltávolítsák.

„Sajnos a mióma nemcsak a fent felsorolt panaszokat, problémákat okozhatja. Ha miómánk van, előfordulhat egészhónapos folyamatos vagy pecsételő vérzés, mely természetesen csökkentheti a párkapcsolati intimitást is.

Sokszor az aktus során tovább erősödnek a tünetek, hirtelen fájdalmat érzünk, vérzés jelentkezik. A férfi, aki imádja párját nem szeretne fájdalmat okozni a nőnek. A nő pedig fél a fájdalomtól, a vérzéstől.

Ezek együttese miatt akár teljesen elmaradhat a szexuális együttlét. De nem szabad a vágyakat elhanyagolni.

Nőgyógyászati kezelés során is megtalálható, ami mindkét félnek megfelelő”– tette hozzá Dr. Csereklye Andrea, a FEME szexuálterapeuta szakértője, aki az Anyapara legutóbbi rendezvényének volt a vendége.

A gyógyuláshoz vezető út fontos lépése, hogy legyen egy olyan támogató közeg, ahol szabadon megoszthatjuk a kérdéseinket, kételyeinket, és érezzük,

nem vagyunk egyedül!

Nagyon fontos ismerni, hogy működik a testünk, és hogy néz ki egy normális menstruációs ciklus.

Dr. Vesztergom Dóra, a Felelősen Magadért Egyesület nőgyógyász szakértője elmondta, akkor beszélhetünk normális havi vérzésről, ha

  • 24-38 napos ciklusokban jelentkezik,
  • 8 napnál nem tart tovább és
  • lényeges fájdalommal nem jár.

Kórosnak tekintjük a vérzést, ha

  • rendszertelen, túl rövid vagy túl hosszú időszakok elteltével jelentkezik,
  • túl sok, nagy mennyiségű vérzéssel jár, vagy
  • a ciklus elhúzódó, illetve fájdalmas.

A videóban Jaksity Kata műsorvezető, a Felelősen Magadért Egyesület elnöke beszélget az énekesnő Judyval és Dr. Katona Renátával, egy egészen valóságos és személyes történetről…

 

Az Egyesület küldetése, hogy egy olyan közösséget jelentsen a nők számára, ahol hiteles és naprakész információt kaphatnak a FEME-szakértőktől, bátran megoszthatják történetüket, feltehetik kérdéseiket. A közösség tagjai tanácsért, segítségért fordulhatnak a FEME szakembereihez, legyen szó nőgyógyászati problémáról, betegségről, illetve szexualitásról.

A Felelősen Magadért Egyesület szakértői javasolják, hogy az évenkénti nőgyógyászati szűrővizsgálaton a méhnyakrák-szűrés és a HPV-szűrés mellett a méhtest, méhnyálkahártya és a petefészkek morfológiájának, szerkezetének vizsgálatára a hüvelyi ultrahangot is kérjük.

Fotó:pexels.com

Oszd meg a véleményed velünk!