A sok bonyolult helyzet mellett – amit generál egy kamasz gyerekkel való élvezetes együttélés – vannak a látszólag egyszerűnek tűnő dolgok, amiket képesek vagyunk túlbonyolítani. Például azt, hogy alapvetően mire van szüksége egy kamasznak az anyjától. Nagyjából erre a tíz dologra. Szücs Szilvi írása.

Nem kampányszerűen, lelkiismeretfurdalásból, hanem állandóan

1. Biztonságos helyre, ahol kitalálhatják magukat. Ahol „kockáztathatnak”, ahol az ötleteiknek vannak következményei, de mégsem olyan komolyak, mint a felnőtt életben. Hagyjuk, sőt próbáljuk őket „kényszeríteni” arra, hogy lépjenek ki a komfortzónájukból addig, amíg visszaléphetnek a biztonságos helyre.

2. Határokra. Hiszen, ha nincsenek határaim (ez a kamaszra és rád is érvényes), akkor nem tudok együttérző lenni a másikkal. Tudnunk kell, hogy

hol végződünk és hol kezdődik a másik.

3. Szabadságra. Ebben a korban nagyon sok új dologgal találkoznak (akár egyedül is, amikor éppen nem vagy ott). Adnunk kell elég lehetőséget arra, hogy kipróbálhassák magukat. A szabadság viszont felelősséggel jár.

Ha nincs felelősség, nincs szabadság.

4. Hallgató fülekre.

Meghallgat, nem kritizál, nem manipulál.

OLVASTAD MÁR?  Szülőség, elég jó szülőség, bocs azt honnan is tudom?

5. Humorérzékre. Nyugi, ha már eljutottál valahogy az anyaparára, akkor te letetted a voksod a humorérzék mellett.

6. Érintésre. A legzárkózottabb vagy éppen a legnagyképűbb, aktuálisan undok kamasz is igényli az anyai ölelést. Soha nem késő elkezdeni.

7. A felejtés képessége. Ebben az időszakban nagyon sokat hibáznak. Ilyenkor sokszor arra hivatkozunk, hogy de hát megszegte a szabályokat. A szabályok annyiban valóságosak, hogy megteremtettük és elfogadtuk őket. Viszont meg is változtathatóak.

Tehát idővel felül kell vizsgálni a szabályainkat, hogy betarthatóak legyenek minden szereplő számára.

8. Útmutatásra. A tapasztalat az, hogy bár nem így látszik, de szeretik ha van útmutatás a szülők részéről.

9. Bátorításra. Tiszta szívből higgy neki és ezt mondd is el! Lehetőség szerint mindennap. Ne kételkedj mindenben alapból csak azért, mert a múltban volt néhány negatív tapasztalatod vele.

10. A példára. A gyerek állandóan figyel téged. Állandóan. Érted.

+1. Őszinte szeretetre. Ez az, amit kevesen tudnak “jól csinálni”. Szeretni. Őszintén.

És még valami…

  • Sokszor tényleg elég annyi, hogy megöleled azt a langalétát még akkor is, ha elsőre elhúzódik.
  • A legnagyobb vitában is hangsúlyoznod kell és őszintén érezned, hogy nagyon szereted őt.
  • Soha ne érezze azt, hogy nem szereted.
  • Igen, naponta felbosszant valamivel, amiért legszívesebben ordítanál, de akkor is éreznie kell, hogy nagyon szereted őt.
  • Nem csak gondolod, persze, hogy szeretem, hiszen az anyja vagyok…hanem rendszeresen elmondod neki.
  • Akinek ez természetes annak jó. Akinek sosem mondta ezt az anyja, annak is jó, mert mostantól majd ő mondja a kamasz gyerekének.
OLVASTAD MÁR?  Szülőség, elég jó szülőség, bocs azt honnan is tudom?

ANYAPARA MEDIÁCIÓ

Szücs Szilvi mediátorként, olyan lehetőséget ajánl, amely általános, de nagyon zavaró konfliktusokat kezel. A cél, hogy könnyebb legyen az együttélés a mindennapokban. Kamasznak és szülőnek egyaránt. A kamasz-szülő mediáció alapja a közös beszélgetés, amit megelőz a szülőkonzultáció. mediator@anyapara.hu

Oszd meg a véleményed velünk!