Kamasszal a nyár elég szimpla, mivel két állapotot kell csak figyelemmel kísérni: az egyik az éppen nincs (nincsenek) itthon, a másik az itthon van, de éppen alszik. Oké, van a hármas verzió, amikor itthon van, nem alszik és jó fej (vagy rossz fej). És igen – nem tudjuk meddig, de van olyan is, amikor együtt nyaralunk! De erről majd egy hónap múlva írunk (ha jól sikerült a szerkesztőség összes tagjának).

A nyárra készülve nektek is mindig bevillan és persze mondjuk is, hogy

azért csinálj már valami értelmes dolgot is?

Az értelmes dolog azért kihozza a generációs különbség problematikáját, de mindannyian próbálkozunk ezzel, nem? Az idei értelmes témák gyüjtögetéséhez az Artmagazin különszámát is felsorakoztattuk, amelyben rengeteg izgalmas téma és program van a kis – és nagykamaszoknak egyaránt.

Eleve csodaszép maga a kiadvány is, szóval jó ránézni, ahogy az ember jön – megy a lakásban, mindig ovatéved a szeme az asztalra dobott újságok között.

De viccet félretéve: nagyon eltalálták az alkotók a „hogyan pezsdítsük fel a nyári unatkozós időszakot?” kérdéskört. Utánajártak, hogy

  • mivel érik el múzeumaink, hogy gyerekek és szüleik strandolás és fagyizás között nyáron is beugorjanak egy látogatásra, és még élvezzék is azt?
  • Mit tud a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum „babafala”,
  • a kecskeméti Bozsó Gyűjtemény időkapuja,
  • a Kiscelli Múzeum életút társasa, valamint
  • a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum képzettársítási játéka?
OLVASTAD MÁR?  Szülőség, elég jó szülőség, bocs azt honnan is tudom?

Szokásos tartalmak, interjúk, kiállításajánlók és színes hírek mellett most készítettek egy nyolcoldalas kreatív mellékletet, amelyben indiai istennős kártyák, szecessziós színező és társasjáték vár, sőt ingyenes kóddal egy online mesetár kéthetes ingyenes hozzáférését is biztosítanak.

Megmutatják, hogyan lehet festményeket hamisítani, valamint gumimaciból és nápolyiból híres épületeket megidézni.

Ami a szívünket megdobogtatta az, az 54.oldalon olvasható interjú Mészáros Zsuzskával a Fazekas Mihály Gimnázium rajztanárával, aki rendhagyó módon közelítette meg a „mi volt veled a nyáron” kérdést. Annyira beleszerettünk az érzékszervekkel a nyárról gondolatába, hogy mi is „megcsináltuk” a magunk utazását az érzékszerveink körül. Bónuszként meghívtuk Winkler Nórát – az Art Magazin egyik alapítója-, hogy ő is

érezze, szagolja, fogja meg a nyarat egy kicsit másképp, mint eddig.

A hétvégén olvashatjátok a körkérdésre a válaszainkat.

Fotó: Társasjáték a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum Láthatatlan jelenlét – kamaszoknak, de nem csak nekik kiállításán. A háttérben Vincze Ottó Magyarázat című hanginstallációja és Fülöp Gábor Grundufó (2011) szobra látható Fotó: Deim Balázs / A Ferenczy Múzeumi Centrum jóvoltából

Oszd meg a véleményed velünk!