Vannak olyan témák, amelyeket egész életünkben hallunk, de igazából még negyven körül sem tudjuk pontosan, hogy mit is jelent. És ezzel egyáltalán semmi baj nincs. Ha ez a téma érinti a pénztárcánkat, akkor már egy fokkal izgalmasabb, hogy nem értjük, de még akkor sem dől össze a világ. Viszont ha végre valaki elmagyarázná, hogy mit jelent az, hogy gyengül a forint, na az tényleg jó lenne! Kiss Mónika tűpontos és érthető írása.

„Ismét átlépte a lélektani határt a forint az euró ellenében.”

„X éves maximumon a forint/dollár kurzus.”

„Hat éve nem volt ilyen gyenge a forint a svájci frankhoz képest!”

Kell ezzel foglalkoznunk?

Magyarországon élünk, itt kapjuk forintban a fizetésünk vagy érkeznek a számlák ellenértékei a vállalkozásból és szinte csak itt költjük el.

Ha a család apartmanjáért a horvát nyaralás alatt 210 000 forintot fizetünk és a forint gyengülése miatt további befizetést kér a szervező cég, az nagyon ritkán haladja meg a teljes összeg 5 %-át, azaz mintegy 10 000 forintot. Ez azt jelentené, hogy a tavaszi foglaláskori 315-ös EUR HUF árfolyamhoz képest 331-re ugrik a kurzus.

Megtörtént már pár évben, de inkább egy lassú, évek óta tartó folyamatos leértékelődés a jellemző. 2009 óta évente átlagosan 2,5 százalékot gyengül a forint. Kellemetlen, de kibírható.

Akkor miért kell mégis figyelnünk a hazai fizetőeszközzel kapcsolatos hírekre?

Az biztosan sokatoknak beugrik, hogy a gyengébb forint inflációt generál. Ez OK, nem olyan bonyolult, a mi gazdaságunk bevételi szerkezete export és importtúlsúlyos, nemcsak a belső fogyasztásra alapul, a nemzetközi árakat méreténél fogva nehezen befolyásolhatja.

Azaz kis, nyitott gazdaság, így hívják a közgazdaságtanban.

Behozatal, import esetében ha a külföldi továbbra is 10 euróért adja a fülhallgatót, akkor is több forintot kell fizetnie az importőrnek, amit a Te pénztárcádra hárít majd valószínűleg.

Ha itthon gyártaná ezt a fülest, akkor is be kell hoznia a műanyagot és a fémet hozzá, az alapanyaköltségeken keresztül drágul az élet és a zenehallgatás.

A fülhallgatót gyártó munkások is érzik a változást és magasabb bért követelnek, hogy reálértéken ugyanott maradjon a fizetésük.

Ha már itt tartunk, mit csinál a gyengébb forint az exporttal? A válasz  könnyen megy annak, aki manapság Donald Trumpot hallgatja: a devizaháborúban az országok „direkt gyengítik” a devizájukat.

Ha gyenge a forint, „olcsóvá válunk külföld számára”. A magyar vállalatok könnyebben el tudják adni a termékeiket külföldre, jönnek a turisták, tele velük a bulinegyed.

Második körben jönnek a külföldi beruházók, hiszen a forintra átszámított bérek még mindig kedvezőbbek, mint az otthoni bérminimum. Ráadásul mi nem vagyunk olyan nagy ország, hogy Trump számára problémát jelentsen a gyenge forint.

OLVASTAD MÁR?  Szülőség, elég jó szülőség, bocs azt honnan is tudom?

Akkor királyság ? Hadd gyengüljön az a forint, hiszen devizában ritkán költünk, az import autó árának növekedését pedig csak kibírjuk?

Nem teljesen.

Először is a magyar export importhányada magas, ezért amit nyerünk a gáton, elvesztjük a réven. Ezt a részt már nem olyan könnyű átlátni, már csak azért sem, mert a folyamatok nem mindig csak az egyik irányba indulhatnak el. A gyengébb forint sokáig egyéni szinten még nem fáj, de az állam bevételeit szinte azonnal megnyirbálja, kiadásait növelheti.

Egyértelmű az is, hogy a gyengébb forint az államadósságot növeli, mivel az uniós szabályok, a maastrichti adósságszámok esetében a piaci devizaárfolyammal számolnak. Ezek után nem meglepő, hogy miért kerül egyre távolabb az euró bevezetése.

Na és itt jön az a rész, amikor érdemes felébredni, mert a Te megtakarításaidról és jövőbeli terveidről van szó.

Ha most kizárólag forintban tettél félre, a gyenge forint miatt éledező infláció miatt 5-10-25 év múlva kevesebbet fog érni, mint tervezted.

Ha ebből szeretnéd fedezni a gyerek külföldi tanulmányait vagy a saját gyógykezelésedet a jövőben majd, erősen romlik a pozíciód. Különösen akkor vagy érintett, ha legalább a középosztályba tartozónak érzed magad, hiszen mostani anyagi helyzetedet egyre nehezebb lesz megtartani. Az is jó kérdés, hogy ha egyszer euróra váltják majd a forintot, akkor hogyan jössz ki majd az átváltott nyugdíjból.

Nem állítom, hogy a forint mostantól csak gyengülni fog, rengeteg tényező és hatalmas összegek szólnak az erősödése mellett, ráadásul az árfolyamok rövid távon nem kiszámíthatóak. De gondolkodj reálértékben- számolj az inflációval és a forint lehetséges gyengülésével.

Ha szeretnél ennél többet olvasni Mónitól, akkor kattints IDE, itt találod a szakmai blogját. Érdemes olvasni!

Oszd meg a véleményed velünk!