Van ez a valós para, hogy kamasz gyereket mennyire nyugodtan engedsz el bulizni az “éjszakába”. Egyáltalán mikor engeded el egyedül a barátaival/barátnőivel este? Elviszed egy koncertre és ott együtt csápoltok? Ne, már. Vagy elengeded egyedül az éjszakába?

Adott egy 15 éves lány, aki pár hónapja végezte el az általános iskolát. A barátnőivel szívesen menne koncertekre, de egyrészt hivatalosan be sem engedik (tudjuk, hogy ez nem mindig igaz), de ami méginkább “visszahúzó erő” az a kedves parázó anyuka.

Aki félti őt egyedül elengedni az éjszakába. Jogosan.

Erre találták ki az ún. mentori programot, amit a “nagy testvér” (nem az orweli értelelemben vett nagy testvérre gondolunk)  jelzővel lehetne leghatásosabban leírni.

Amikor elmegy bulizni a nagytesóval a kistesó

A múlthéten az anyapara és a safeandsound.hu a Hiperkarma koncerten járt, ahol kipróbáltuk a mentori programot, hogy “saját szemünkkel” lássuk, hogyan működik. Be kell, hogy valljam- mint parázó anyuka-, minden szempontból elégedetten távoztam.

Három szempontot tartottam fontosnak egy ilyen szolgáltatással kapcsolatban:

  1. Legyen egy hivatalos formája annak, hogy én egy “idegenre” rábízom a gyereket. Ezt a safeandsound úgy oldotta meg, hogy az előzetes online regisztráció után egy szerződést kötöttek velem. Ebben minden fontos adat szerepel és egy nyilatkozat arról, hogy mit vállalnak és mit nem.
  2. Jó fej és szimpatikus legyen a mentor. Erről előzetesen tájékozódtam a honlapjukon, ahol minden mentor bemutatkozik egy videóban. Ez azért jó, mert “élő szóban” látod őket és nemcsak írásban.
  3. Legyen egy telefonszám- és mögötte „hús-vér ember”, akit bármikor felhívhatok, ha kérdésem lenne.
OLVASTAD MÁR?  Hagyni kellene néha elbukni a kamaszt

Akkor nézzük, hogy zajlott az este

18.45- kor érkezés a Budapest PARK elé. Találkozás a mentorral, akit előzetesen választottak ki a srácok a safeandsound honlapjáról. Ahol egyébként regisztrálnia is kell a szülőnek.

18.50- jegyek átvétele (kedvezményes jegyek), amely a VIP-be történő belépésre is feljogosítja a fiatalokat. Ez azért jó, mert ha a koncert alatt elfáradnak vagy éppen uncsi egy szám, akkor felmennek a VIP-be, leülnek és “páholyból” nézik a koncertet.

19.30- koncertkezdés. A mentor- jelen esetben Lilien, róla ITT– előtte átbeszélte a fiúkkal, hogy mit szeretnének. Együtt bulizni vele vagy inkább külön lenni és ő csak a háttérből “figyelné” őket. A fiúk az elején együtt mozogtak a mentorral, majd kicsit leszakadtak, de miután megbizonyosodtak arról, hogy Lilien ultra jó fej, teljesen feloldódtak a társaságában.

Egyébként Lilien ez évben végzett a építész karon Sopronban és jelenleg szabadúszó tervező. Nem mellesleg egy jazz együttese is van, ahol ő az énekes. Nagyon nyitott, jó fej lány, aki azonnal levette, hogy hogyan kell kommunikálni a kamaszokkal, akiknek elég nagy “aha élmény” volt, hogy ez nem valami örző-védő szolgáltatás, hanem plusz egy fő, akivel bulizni lehet.

OLVASTAD MÁR?  Hagyni kellene néha elbukni a kamaszt

“A mentori szolgáltatás igénybevétele nem a tizenévessel szembeni bizalmatlanság jele a szülő részéről, sokkal inkább az óvatosság motiválja, hiszen a mentor a klubtagokat másoktól védi és nem korlátozza a szórakozás során.

Adott esetben igaz lehet, hogy a fiatalok csoportban figyelnek egymásra, azonban ez a figyelem nem lehet teljes, mivel elsősorban mind bulizni mennek, szemben a mentorral, aki a munkáját végzi.

Küldetésünk, hogy a klubtagokat megóvjuk az éjszakai életben felbukkanó veszélyektől, és egyúttal olyan tudással, tapasztalattal ruházzuk fel őket, amelyek birtokában később is képesek lesznek helyes döntést hozni abban a helyzetben, amikor valamilyen formában kábítószerrel találkoznak.

Jellemzően tizenéves korban, a kezdeti élmények hatására dől el, hogy a kulturált szórakozás válik a bulizáshoz kapcsolódó szokássá, vagy a drog-, illetve túlzott alkoholfogyasztás lesz jellemző.”- vallja Tölgyes László a program ötletgazdája, elindítója és vezetője. Aki azt is elmondta, hogy a program szakmai hátterét nagyon aprólékosan alakították ki. Olyan szakemberek és civilek segítségével, akik a témát képesek úgy, megközelíteni, hogy az a kamaszok számára is fogyasztható legyen. Erről ITT olvashattok.

Ha érdekel a szolgáltatás vagy kérdésed lenne, szívesen válaszolunk, hiszen ott voltunk, a saját kamaszainkkal teszteltük őket.

Fotó:pexels.com

Oszd meg a véleményed velünk!