Szabadtéri programok ajánlása nem az erősségünk, de tekintettel arra, hogy hónapok óta arra várunk, hogy kiszabadulhasson felnőtt és kamasz egyaránt, a teljesség igénye nélkül összegyűjtöttük a júniusi friss levegő programokat.

KULTÚRA

Hiperkarma koncert lesz június 24-én a Budapest Parkban. Ráhangolódásképpen részlet az egyik dalukból.

Megint rólad szólt a nap
Nem maradtál le semmiről
Várom, hogy újból megtalálj
Egyből megismerj ennyiből
Megint rólad szólt a nap
Vártam, hogy újból itt legyél
Te megint késtél egy kicsit
Nem maradtál itt semmiért

A festői Pilisborosjenő ad otthont a  Szeláví! családias kisfesztiválnak június 18. és 20. között. A slow turizmus, az ökotudatosság és az összművészetiség jegyében induló rendezvény idén először várja a látogatókat, méghozzá a levendulavirágzás idején.

Városmajori Szabadtéri Színpadon június 19-én Cseh Tamás Váróterem című dala elevenedik meg a színpadon egy szcenírozott előadás keretében, amelyen nem csak ez az egy Cseh Tamás-szerzemény fog elhangozni.

2009-ben búcsúztunk el Magyarország XX. századi krónikásától, Cseh Tamástól, aki generációk számára nyújtott meghatározó élményt. A Váróterem című előadás megálmodói a Cseh Tamás-Bereményi Géza-Másik János életmű legfontosabb dalait szeretnék visszahozni a közönségnek egy színházi környezetbe helyezett nagyszabású műsorral. Az emlékezés mellett ma is érvényes korrajzot és hangulatképeket mutat a nézők számára.

OLVASTAD MÁR?  De hiszen nem is tűnsz autistának!

„Azt mondd meg nékem, hol lesz majd lakóhelyünk / Maradunk itt, vagy egyszer majd továbbmegyünk?”

Természet másképp

ERDŐBEN ÉS A DUNÁNÁL

A minierdők koncepciója a japán botanikus, Akira Miyawaki nevéhez fűződik, aki több mint ezer ilyen apró erdőt ültetett el Japánban és Malajziában. Ezek a minierdők nagyságrendileg tízszer gyorsabban nőnek, mint a hagyományos telepítésű erdők, a növekedés átlagos, éves mértéke megközelítőleg eléri az 1 métert. Sűrűségük harmincszoros, mivel négyzetméterenként 3 fa kerül elültetésre.

Egy Miyawaki erdőben minimum 30, különböző féle fafaj található.

Ezek a fajok a budai hegyek lejtőin jellemzően őshonosak, így a kis erdővel a meszes talajú, középhegységi lombhullató erdő társulást imitáljuk. A Miyawaki erdők sajátossága, hogy a fiatal növények fényért való versengésére építi a sikert,

így nem kell évtizedeket várni, hogy elérjék azt a magasságot és fejlettséget, amitől már erdőnek látszik az erdő.

A minierdő több madárfajnak is otthont ad, ráadásul

egyfajta „gyorsétteremként”, téli és városi menedékként szolgál az éhes madarak és sünök számára.

A 2021-ben 120 éves fennállását ünneplő Richter Gedeon Nyrt. az emlékév részeként egy városi minierdő telepítését valósította meg a Főkert Nonprofit Zrt.-vel együttműködve a budapesti Tabánban. A telepített minierdő nem csupán Magyarországon, de Kelet-Európában is egyedülálló kezdeményezés. Az első magyar Miyawaki erdő 120 fája az idén 120 éves első magyar gyógyszergyár, a Richter Gedeon Nyrt. ajándéka a budapestieknek.”

OLVASTAD MÁR?  Hagyni kellene néha elbukni a kamaszt

SZENT IVÁN ÉJSZAKÁJA, AZAZ JÚNIUS 23-A IDÉN SZERDÁRA ESIK.

Így a június 20-ai hétvégén ünnepeljük az év leghosszabb nappalát és legrövidebb éjjelét. A néphagyomány szorosan összeköti a tüzet mint a megtisztulás ősi jelenségét a Szent Iván-éjjel, amelyen a népek a bő termés reményében hajnalig táncoltak a tűz körül.

Nem lesz ez másként június 20-án a Szentendrei-szigeten sem, ahol egy bográcsozós-fürdőzős, nappalból éjszakába nyúló esemény szerveződik. A fesztelen Duna-parti matinén

közös zenélésre, táncra, naplementenézésre, tábortűzre, evés-ivásra és jó hangulatra érdemes számítani.

Fotó:pexels.com

Oszd meg a véleményed velünk!