Sose mondtad még ki azt a szót, hogy…

Kamaszokkal beszélgetni a szexről kizárt. Oké, előfordul olyan kamasz akivel lehet, de induljunk ki abból, hogy a többséggel nem lehet. Mert szégyenlős, mert nem az anyjával (apjával) szeretne erről társalogni, mert te is tök prűd vagy, mert te sem tudod nevén nevezni a saját nemi szervedet, kvázi sosem mondtad még ki azt a szót, hogy punci.

Ezért tartuk már második éve ún. szexuális felvilágosító beszélgetéseket, ahol paradox módon az anyáknak beszélünk a szexről. Illetve arról, hogy a különböző korú és érettségű kamasz gyerekeiknek hogyan beszéljenek a szexről. A testről. A nemi szervekről, a betegségekről, a fogamzásgátlásról.

Kedvcsinálónak és összefoglalónak a tavalyi beszélgetésekből

  • Minden otthonról indul, ez már eldőlt. Elsősorban nem az a lényeges amit mondasz a kamasznak, hanem ahogy te éled a mindennapjaidat. Hiába nyomatod neki, hogy legyen őszinte veled, vagy beszéljen az érzéseiről, ha te soha nem teszed ezt.

Előbb te jössz, aztán jön ő is utánad, ne aggódj!

  • Mielőtt a szex szóba kerül beszéljetek arról, hogy mi a barátság, mi a szerelem, a csók az meg micsoda. (Éljen yelon.hu!)
  • A szexről beszélgetni “frontálisan”: Na, gyere már, ülj le és mesélj mit gondolsz a szexről!” beszélgetést kezdeményezni nem lehet.

Azért nem, mert tök felesleges, úgysem fog erre megnyílni.

  • A férfi alapvetően azért nem beszél az érzéseiről, mert azt tanulja meg – a szüleitől -, hogy az érzései nem érdekelnek senkit. Ha gyerekként fájdalma van, ne nyafogjon. Ne legyen már anyámasszony katonája. Szóval itt van egy “piaci rés” ahova be kellene törnöd: hagyd őt sírni, hagyd őt megélni a kudarcait és leginkább: hagyd, hogy segítséget kérjen! Csonka Balázs a szexuálpszichológus, az Anyapara vendégelőadója
  • Amíg gyerek a kamasz (értitek?), addig remekül megtanulja (a szüleitől), hogy mit ne csináljon, kimarad azonban az, hogy mit kéne helyette. Mire kamasz lesz pont ezt kéred tőle számon: miért nem csinál ezt vagy azt?
  • Beszélj magadról, hogy veled mik történtek. Te, hogyan élted meg ezt az időszakot. Vagy egyszerűen csak mesélj arról, hogy mi történt veled ma napközben. Vagy arról, hogy mit gondolsz a melleidről: kicsik, nagyok, számít ez egyáltalán?
  • Tested. Ha állandóan azt hallja tőled, hogy kövér vagyok, sovány lennék, nagy a fenekem, ráncos az arcom, lógnak a melleim, megcsináltatnám, de kinek van erre pénze,

minden pasinak csak az kell…

Szóval, ha ilyeneneken témázol, majd rászólsz a kamaszra, hogy ne álljon állandóan a tükör előtt, akkor izé, érted: nem vagy hiteles. Kezdheted előről az egészet…

  • A pornó szó hallatán nem feltétlenül kell idegösszeroppanást kapnod. Ez létezik, az interneten minden gyerek elérheti. Próbálj meg higgadtan beszélni erről. Ha nem megy, akkor gyakorold, hogy mit fogsz mondani. Részletes útmutatót ITT olvashatsz erről.
  • A védekezésről beszélni kell, de a szexuális felvilágosítás nem állhat meg ennél az infónál.

Folytatás következik októberben a következő találkozón!

Fotó:pexels.com

A cikk támogatója: www.richteranokert.hu 

Oszd meg a véleményed velünk!

Szerző: |2018-09-26T12:25:04+00:002018.09.24.|Aktuális, Kamasz, Slide|