Kamaszokkal beszélgetni a szexről kizárt. Oké, előfordul olyan kamasz akivel lehet, de induljunk ki abból, hogy a többséggel nem lehet. Mert szégyenlős, mert nem az anyjával (apjával) szeretne erről társalogni, mert te is tök prűd vagy, mert te sem tudod nevén nevezni a saját nemi szervedet, kvázi sosem mondtad még ki azt a szót, hogy punci. Szücs Szilvi írása.

Akik évek óta követnek minket, lehet, hogy még emlékeznek a szexuális felvilágosító beszélgetésekre amiket offline tartottunk. Ahol paradox módon az anyáknak beszéltünk a szexről. Illetve arról, hogy a különböző korú és érettségű kamasz gyerekeiknek hogyan beszéljenek a szexről. A testről. A nemi szervekről, a betegségekről, a fogamzásgátlásról.

Melyek voltak a legfontosabb tanulságai ezeknek a beszélgetéseknek?

Minden otthonról indul, ez már eldőlt.

Elsősorban nem az a lényeges amit mondasz a kamasznak, hanem ahogy te éled a mindennapjaidat. Hiába nyomatod neki, hogy legyen őszinte veled, vagy beszéljen az érzéseiről, ha te soha nem teszed ezt.

Előbb te jössz, aztán jön ő is utánad, ne aggódj!

Mielőtt a szex szóba kerül beszéljetek arról, hogy mi a barátság és mi a szerelem. Szerinted mi és szerinte mi.

A szexről beszélgetni „frontálisan” nem lehet.

Na, gyere már, ülj le és mesélj mit gondolsz a szexről! kezdetű próbálkozást felejtsd el. Azért, mert tök felesleges, úgysem fog erre megnyílni. Erre szokták azt mondani, hogy majd úgy jön a téma…Hát nem jön. De ez nem baj. Egy jó beszélgetés nem feltétlenül mindig az adott, konkrét témáról szól, hanem egyfajta bizalmi légkört teremt.

Ez már elég ahhoz, hogy ha egyszer szeretne, majd beszélget veled erről is.

A férfi alapvetően azért nem beszél az érzéseiről, mert azt tanulja meg – a szüleitől -, hogy az érzései nem érdekelnek senkit.

Ha gyerekként fájdalma van, ne nyafogjon. Ne legyen már anyámasszony katonája. Szóval itt van egy „piaci rés” ahova be kellene törnöd: hagyd őt sírni, hagyd őt megélni a kudarcait és leginkább: hagyd, hogy segítséget kérjen!

OLVASTAD MÁR?  Kérdezze meg háziorvosát!

Beszélj magadról, hogy veled mik történtek.

Te, hogyan élted meg ezt az időszakot. Vagy egyszerűen csak mesélj arról, hogy mi történt veled ma napközben. Vagy arról, hogy mit gondolsz a melleidről: kicsik, nagyok, számít ez egyáltalán?

A tested.

Ha állandóan azt hallja tőled, hogy kövér vagyok, sovány lennék, nagy a fenekem, ráncos az arcom, lógnak a melleim, megcsináltatnám, de kinek van erre pénze,

minden pasinak csak az kell…

Szóval, ha ilyeneneken témázol, majd rászólsz a kamaszra, hogy ne álljon állandóan a tükör előtt, akkor izé, érted: nem vagy hiteles. Kezdheted előről az egészet…

A pornó szó hallatán nem feltétlenül kell idegösszeroppanást kapnod.

Ez létezik, az interneten minden gyerek elérheti. Próbálj meg higgadtan beszélni erről. Ha nem megy, akkor gyakorold, hogy mit fogsz mondani. Részletes útmutatót ITT olvashatsz erről.

A védekezésről beszélni kell, de a szexuális felvilágosítás nem állhat meg ennél az infónál.

 A szexualitás kérdése nem 15 évesen kezdődik, hanem ahogy élünk, ahogy beszélünk magunkról, amit lát a szülők közötti viszonyról, amit hall tőled, hogy mit gondolsz például a melegekről, az mind-mind a nemi nevelés része. És még eddig semmit nem tettünk tudatosan, viszont a gyerek mindent elraktározott.

OLVASTAD MÁR?  Beszéljünk végre a nyárról!

Ebben az “állapotban” hallgatja az iskolában a szexuális felvilágosítást, nézi a neten a szexfilmet, vagy éppen kapja a barátaitól, barátnőitől az érdekes videókat…

A fogamzásgátlásról ITT olvashatsz nagyon részletesen.

Oszd meg a véleményed velünk!