Sokszor azt érzem, hogy többségünk csak bizonyos életkor felett ennyire tudatos a szexualitással összefüggő kérdésekben. Közben azt ritkán vesszük figyelembe, hogy ez a téma sosem egyedül, önmagában áll vagy bukik. Minden mindennel összefügg, hiszen ahogy merünk visszakérdezni, ahogy egyre több önismeretre teszünk szert, ahogy rájövünk arra, hogy nekünk mi a jó és mi nem, akkor jön be a képbe ezekkel együtt a testünk ismerete, a szexualitásunk tapasztalása. Valakinek ez huszonévesen is megadatott mert olyan közegben nőtt fel, ahol ez nem volt tabutéma. Szücs Szilvi írása.

A nagy rácsodálkozások idején – negyven körül – ebben a témában is magabiztosabbak leszünk

Arra gondolok, hogy amellett, hogy merünk magunkra és magunkba nézni, merünk a testünkkel kezdeni valamit, szabadabbak leszünk a szexuális életünkben. És akkor már érkezik is a feladat, hogy a gyerekeinknek hogyan tudjuk ezt az újfajta felismerést átadni. Ahogy élünk, ahogy beszélünk magunkról, amit lát a szülők közötti viszonyról, amit hall tőled, hogy mit gondolsz például a melegekről, az mind mind a nemi nevelés része. És még eddig semmit nem tettünk tudatosan, viszont a gyerek mindent elraktározott.

Ebben az „állapotban” hallgatja az iskolában a szexuális felvilágosítást, nézi a neten a szexfilmet vagy éppen kapja a barátaitól, barátnőitől az érdekes videókat…

Ezen a ponton éri őt egy nyári kaland. Az első csók. Az első együttlét. Az első szerelem.

Lucával pár hónapja volt egy podcast beszélgetésünk a tabukról. Ebben -többek között- szerepelt a szexről való beszélgetés a kamasz gyerekeinkkel és mindketten arra jutottunk, hogy ilyen nem létezik és ez nagy valószínűséggel nem is baj. Ehelyett létezik beszélgetés (persze nem egyszuszra letolva) arról,

  • hogy mi a szex,
  • hogy a csókolózás az szex-e,
  • hogy a testünk a miénk és csak a miénk,
  • hogy pornófilmek léteznek, de ultragázak, ezért meg ezért,
  • hogy  a lényeg nem a méret,
  • hogy az önkielégítés nem bűn,
  • hogy semmiről nem maradt le,
  • hogy a szerelem az nem egyenlő a szexszel,
  • hogy ez az egész nagy boldogság (is) tud lenni.
OLVASTAD MÁR?  Hagyni kellene néha elbukni a kamaszt

Június 23-án, 18 órakor Anyapara LIVE keretében megkíséreljük „eljátszani”, hogy milyen szituációk lehetnek amiket feldobhatunk a kamasznak anélkül, hogy nagyon kényszeredett legyen a beszélgetés. ITT találjátok az esemény meghívóját.

Két beszélgetőtársam lesz, akik mindketten a FEME tagjai: Dr. Vesztergom Dóra és Dr. Csereklye Andrea. Addig is, ha van konkrét kérdésetek írjatok nekünk az anyapara@anyapara.hu emailcímre.

Fotó: pexels.com

Oszd meg a véleményed velünk!