A család vagy karrier kérdése a nőkkel kapcsolatban kábé olyan gyakran kerül elő, mint ahányszor a foci téma a férfiaknál. Mégis, egy idő után minden sikeres nőt szembesítenek ezzel a kérdéssel a karrierje során legalább egyszer. Illetve az is megkapja a kérdést (persze nem ennyire jókedvűen), aki mondjuk nem éppen egy sikerszériát tudhat maga mögött.

Egyébként tudjuk azt, hogy mi a siker? Mindenkinek más, nem? Vagy az a sikeres, akit felkap a média és sikeres nőként bemutat? „A nők rossz önképéhez sok esetben nagyban hozzájárul a közösségi média által közvetített túlzott, legtöbbször idealizált kép a nőkről.”- idézzük Tari Annamária pszichológust a Richter a Nőkért program beszélgetésén. Mindenkinek más és más a siker mind a munkában, mind a magánéletben.

Csak nem hagyjuk egymást békén ezzel a sikeres nő csesztetéssel.

Egy biztos, sikeresnek lenni a saját mércénk szerint nagyon jó dolog. Dolgozni azért jó dolog (nyilván a pénz miatt is), mert egy munka szituációban (ez bármi lehet, tehát nem feltétlenül hivatalos munkahelyen)

mindig kapsz olyan visszajelzést, ami nem a vacsorához, a gyerekhez vagy a vasaláshoz kapcsolódik.

Hanem valami olyan dologhoz, amit te hoztál létre, hozzád kötődik, a te személyedhez, a te magánéleteden kívüli helytállásodhoz. Nem az anyaságodhoz és nem a nőiességedhez. Ehhez kell egy jó „munkáltató” is, aki segít abban, hogy elég jó szülők legyetek. Például azzal, hogy engedi a részmunkaidőt vagy a távmunkát. Egy friss felmérés szerint Magyarországon fele annyi a részmunkaidős női foglalkoztatott, mint Európában. Szóval, izé, van hova fejlődni és ez az egyik legfontosabb szempont, hogy egy nő, egy anya „sikeres” legyen mindkét bevetésen.

Azért fontos, mert az ember “kontextusba” teszi az életét, ha nem a lakás – bevásárlás – takarítás – vasalás – iskola ötszögben éli a mindennapjait. Kellő távolsággal néz az otthoni dolgaira és ebbe beletartozik a gyereke (ha éppen van ) és az a férfi, akivel együtt él. Mi több: a barátnőire és rokonságra.Azért fontos, mert látják a gyerekeid, hogy mindenki szuverén jogon végezhet olyan tevékenységeket, amelyek kizárólag hozzájuk kapcsolódnak.

 

 

Amelyeket élvez, amelyek apró kis sikereket vagy éppen kudarcokat okoznak számára.

Viszont ezt megvalósítani nagyon nehéz. És ezt bevallani nem szégyen. És az sem szégyen, ha valaki sokáig otthon van és a gyerekeket “neveli”, a családot támogatja. Aki pedig úgy dönt, hogy dolgozik, nem feltétlenül kell választania a család vagy a munka között.

OLVASTAD MÁR?  A kríziseket elkerülni nem tudjuk, de...

Újra Tari Annamáriát idézve: „Ne reggel írj TO DO listákat negyvenhárom pontban, hanem este írd le azt a két dolgot amit sikerült megcsinálnod!” Szerintünk ez egy zseniális gondolat, amit sokunk megfogadhatna, vagy legalábbis kipróbálhatna…

Nem rinyálásból írjuk, de szerintünk igenis piszok nehéz egy karrierjét tudatosan építő (vagy éppen karrierépítést negyven évesen elkezdő) nő élete. Kétségek gyötrik az elvárások miatt, a jövőjét illetően, ráadásul sokszor nem kap kellő visszajelzést törekvéseire, vagy éppen számos kritika éri túlzott ambíciói miatt. Ettől függetlenül no para. No női para. Csináljátok, toljátok, találjátok ki magatokat és nézzetek körül, hogy ki tud ebben segíteni nektek! 

Az infografika forrása: a Richter a Nőkért Index reprezentatív kutatásából. Az egyedülálló felmérés a női lét legfontosabb aspektusait – család, karrier, egészségtudatosság, önbecsülés, szexuális élet – térképezte fel, 8 országban, 8000 nő megkérdezésével.

Fotó: Richter, pexels

 

 

Oszd meg a véleményed velünk!