A természettudományos oktatás fontosságára és az ezen a területen kiemelkedő teljesítményt nyújtó pedagógusok munkájára hívja fel a figyelmet több mint húsz éve a Rátz Tanár Úr Életműdíj. A pedagógus Kossuth-díjként is emlegetett szakmai elismerés összege ismét növekszik – az idei évtől fejenként kétmillió forintot kapnak a díjazott tanárok.

A gyermekek tanulási útját a szülők, kortársak és barátok mellett jelentősen befolyásolják, azok, akik nap mint nap oktatják őket. A pedagógusok szerepe a második legbefolyásosabb tényező a gyermek tanulási eredményei és jövőbeli általános jóléte szempontjából – és ezen hatások messze túlmutatnak a gyermekek írási és olvasási képességein.

A természettudományos tárgyak megfelelő oktatása kifejezetten fontos nemcsak ahhoz, hogy a diákok széles látókörű felnőtté válhassanak, de ahhoz is, hogy a különleges tehetségű fiatalokat felismerjék.

Elengedhetetlen tehát a reáltárgyakat oktató pedagógusok munkájának elismerése és megbecsülése.

22 éve a hazai természettudományos oktatásért

Három nagyvállalat, az Ericsson Magyarország, a Graphisoft és a Richter Gedeon az oktatás és pedagógusok szerepét szem előtt tartva hozták létre több mint húsz éve a Magyar Természettudományos Oktatásért Alapítványt. Az alapítvány immár huszonkét éve ad lehetőséget egykori diákoknak, pedagógusoknak, magánszemélyeknek, hogy nevezzék azon tanárukat, akiről úgy gondolják, méltó a Rátz Tanár Úr Életműdíjra.

OLVASTAD MÁR?  Beszéljünk végre a nyárról!

Idén 2 millió forintos elismerésben részesülnek a díjazottak

Az alapítványt létrehozó vállalatok számára igen fontos, hogy a Rátz Tanár Úr Életműdíj ne csak egy jelképes elismerés legyen. Éppen ezért az elismert pedagógusok minden évben pénzjutalomban is részesülnek, amely összeg az alapítvány megalakulása óta duplájára növekedett – az idei évtől 2 millió forintot kapnak a kitüntetett pedagógusok.

„Célunk immár több mint húsz éve az, hogy megtaláljuk és elismerjük azon pedagógusok munkáját, akik a természettudományos tárgyak oktatásában élen járnak tudásukkal, odaadásukkal és hivatástudatukkal. Jól tudjuk, hogy a tanári munka megbecsülése a jövőbe való befektetés.”

– mondta az elismeréssel járó díj növekedéséről Dr. Kroó Norbert, professzor, akadémikus, az Alapítvány a Magyar Természettudományos Oktatásért kuratóriumának elnöke.

Hogyan lehet jelölni a legjobb természettudományos tanárokat?

  • A díjra diákok, pedagógusok, magánszemélyek és szervezetek is jelölhetik a pedagógusokat.
  • A díjra a közoktatás 5-12. évfolyamain biológiát, matematikát, fizikát vagy kémiát tanító, vagy egykor tanító tanárok terjeszthetők fel.
  • A felterjesztés az alapítvány honlapján keresztül zajlik egy pályázati adatlap kitöltésével.
  • A nevezési határidő: 2022. október 6., éjfél
OLVASTAD MÁR?  Minden nő életében van egy pillanat

A beérkezett ajánlásokat az Alapítvány kuratóriumi tagjai értékelik, majd tesznek javaslatot a díjazottakra.

A tavalyi díjazottak közül Molnár Katalinnal az ELTE Radnóti Miklós Gimnázium volt igazgatója, biológia tanárával beszélgettünk, amit ITT olvashattok.

Oszd meg a véleményed velünk!