Pedagógus, orvos, gyógyszerész, egészségügyi dolgozó. A mindennapjaink része. A mindennapjaink ismeretlen szereplői. Olyan emberek, akikre akkor gondolunk igazán, amikor „helyzet” van. Már tavaly is végigkövettük azt a programot, amelyben öt fős csapatoknak kellett “öszeállniuk” ahhoz, hogy indulhassanak a Richter Anna díjért, amely lehetőséget ad arra, hogy megvalósítsák az álmaikat. Azokat az álmokat, amelyeknek mi is lehetünk a szereplői. Persze csak akkor, ha helyzet van… De ki tudja, hogy mikor kerülünk olyan helyzetbe?

A meghirdetett négy kategória győzteseit a zsűri választja ki, de március 8-ig a www.richterannadij.hu oldalon elindult szavazással a közönségdíj sorsa a voksolók kezében van.

Nézzük a jelölteket és a zsűrit!

Rúzsa Magdi egykori szülésznőként és leendő édesanyaként is nagy figyelemmel fordul az édesanyákat, a gyerekszületés témáját fókuszba helyező pályázatok felé.

Az egyik gyógyszerész csapat a szülés után gyakran tanácstalan, hiteles információkra szomjazó édesanyák számára készül programmal, míg az egészségügyi dolgozó kategória egyik döntőse a császármetszéssel kapcsolatban hozna létre vándorkiállítást, ahol a hiteles információkon túl fotókkal, személyes történetekkel hozná közelebb a témát az érdeklődőkhöz.

Dr. Barna István nap mint nap rengeteg beteg gyógyításában vesz részt, ezért teljes bizonyossággal állt a hazánkban évente 40-50 ezer embert érintő rettegett betegséghez, a stroke- hoz kapcsolódó projektek mögé.

Az egyik pályamunka a stroke megelőzéséről szóló, a beteg szemszögéből készülő filmes projekt, a másik kórházi team pedig rehabilitációs szoba építését tűzte ki célul stroke-on átesett betegek részére.

Szily Nóra a modern kommunikációs eszközök lelkes híve, a színvonalas oktatás a szívügye. Nagy örömére több ilyen projekt is a döntőbe jutott.

A finalisták között van egy olyan projekt, ami egy világszerte közismert tanulási módszert kíván népszerűsíteni a magyar tanárok, diákok körében.

Szintén kreatív kommunikációs megoldást kínál az csapat, akik az újrahasznosításra, mérsékelt fogyasztásra hívják fel a figyelmet animációs kisfilmekkel és az azokhoz fejlesztett tananyaggal.

OLVASTAD MÁR?  Kérdezze meg háziorvosát!

A 7D mozi ugyancsak a film, a mozivarázs erejével kíván hatni a nézőkre, a gyermekkori diabétesz közérthető, szerethető bemutatását tűzte ki célul az a csapat, akik a látvány mellett az ízeken, mozgáson keresztül interaktív módon ismertetnék meg a közönséggel az 1-es típusú cukorbetegséget.

A felsőoktatásban tanulók vizsgaidőszakban, sőt a mindennapokban megjelenő szorongó, stresszes állapotára kínál megoldást

egy űrorvosnak tanuló egyetemista stresszmentesítő applikációja.

Szintén applikáció fejlesztésére készül egy krízis-intervenciós osztály, nemcsak a krízisben levők, de a tanácstalan, segítségre szoruló hozzátartozók számára is.

A gyógyszerész pályázatok között az egyik városi sétákon keresztül mutatná be hazánk gyógyszertörténeti érdekességeit, míg egy lelkes gyógyszerész rezidensekből álló csapat országjáró roadshow keretében találkozna a gyógyszerészhallgatókkal, hogy népszerűsítsék a hiányszakmának számító klinikai gyógyszerészetet.

Kertész Éva könnyen tud azonosulni azzal, amit már több kutatás is alátámasztott, hogy a gyógyuláshoz a modern orvostudomány és gyógyszerek mellett a test és a lélek ápolása rendkívül fontos. Az ő egyik kedvenc döntőse az a kórház, melynek csapata

az intézmény kertjében szeretne kialakítani virágoktól pompázó tereket, végtelenített sétálópályát, pergolákat kis padokkal a betegek és hozzátartozók, valamint a töltődésre vágyó dolgozók számára.

A pedagógus, orvos, egészségügyi dolgozó, gyógyszerész kategória egy-egy zsűridíjasát a zsűri tagjai választják majd ki, ők döntik el, ki kapja a projekt megvalósítására fordítható négy-négy millió forintot.

OLVASTAD MÁR?  A kríziseket elkerülni nem tudjuk, de...

A közönségdíj sorsa a szavazók kezében van. Március 8-ig lehet megtekinteni a csapatok és projektek bemutatkozását a www.richterannadij.hu oldalon, a nagyközönség szavazhat kedvenceire, és a szavazók részt vehetnek a Richter Anna Díj nyereményjátékán. Érdemes követni a díj Facebook oldalát ITT, ahol folyamatosan érdekes információk olvashatók és a döntős projektekhez kapcsolódó játékokban is részt lehet venni.

Fotó: richterannadij.hu

Oszd meg a véleményed velünk!