Téged is zavar, ha úgy látod, hogy a kamasz gyereked ha hazaért mindennel foglalkozik csak például a tanulással nem? Neked is kikerekedik a szemed, amikor eltelik úgy két óra, hogy a gyerek látszólag semmit nem csinált? Itt a négy- anyukák szerint- időelcsesző kamasz tevékenység.

Hazajön a suliból és leül kockulni a telefonjával.

Az iskolában nincs erre idő, az utcán (tömegközlekedve) nincs wifi, ezért otthon töltik ezzel a drága idejüket. Mi erre a jó fej reakció? Egyrészt a szülők többsége ilyenkor nem tartózkodik otthon, ezért ezt a részt már ugorhatjuk is.

Aki mégis „kénytelen” szemtanúja lenni a fentieknek, az nyugodjon le és mondjon be egy értelmes percmennyiséget, hogy meddig hajlandó ezt nézni.

De, ne azonnal amikor belép az ajtón, hanem mondjuk 5 perc után közölje, hogy maximum fél órát lehet kockulni.

Ez nyilván nem érdekli, de egy-egy drasztikusabb “kütyümegvonás” mindig jótékony hatással bír még akkor is, ha óriási kiakadás először a válasz. Egyébként meg kockulj te is és közben kattints ide!

Órákig áll a tükör előtt és nézegeti magát vagy nyomkodja a pattanásait, majd eszeveszett tempóban próbálja eltüntetni az arcán annak helyét.

Ha azért nézegeti magát, mert mondjuk az utóbbi időben felszedett néhány (5-10) kilót, akkor azzal érdemes foglalkozni, mert ennek több oka is lehet.

Az egyik nagyon triviális: sokat eszik és leginkább édességet. Erre jó megoldás a sport, de ha nem akar beiratkozni 16 évesen hosszútávfutónak vagy ping-pong versenyzőnek, akkor egyszerűen menjen el futni a legközelebbi utcában vagy válasszon egy sportpályát, ahol teljesen függetlenül (minimális belépődíj ellenében) egyedül is futhat néhány kört a pályán.

Ha más okot sejtesz a kilók mögött (mert komoly pattanások is megjelentek a bőrén), akkor érdemes egy vérvizsgálatot csináltatni, mert simán lehet, hogy 2-es típusú cukorbetegsége van.

Ennek a gyakorisága nőtt a kamaszok körében – az újonnan kialakult betegségek körülbelül fele ebbe a kategóriába tartozik. Azok a fiatalok a leginkább veszélyeztetettek, akik egyrészt túlsúlyosak, másrészt családjukban már előfordult a 2-es típusú diabetes megbetegedés.

OLVASTAD MÁR?  Ki beszél a szülőkről?

Megállás nélkül csetel a telefonján.

Iszonyú idegesítő, hogy állandóan csak a pittyegéseket hallod, általában sorozatlövő gyorsasággal. Nyilván nincs olyan ember a Földön, aki ilyen gyorsan képes értelmes mondatokat (alany, állítmány, tárgy) írni. Ezen nem kell kiakadnod, a benned szunnyadó nyelvészt engedd el!

Próbáld megtudni, hogy kivel, kikkel tartja így a kapcsolatot. Attól függ mennyire vagytok jóban, de meg is kérheted, hogy mutasson már néhány üzenetet. (Te viszont engedély nélkül ne nézd meg soha a telefonját!)

Meg fogod látni, hogy ezek teljesen ártalmatlan, többségében számodra értelem nélküli barátnői (a fiúk kevesebbet üzengetnek egymásnak, de az sem értelmesebb csak inkább lényegretörőbb) csevegések.

Pont ugyanaz, amikor mobil helyett a suliban mi papírfecniken írogattunk egymásnak.

Ami jó tipp lehet: kérd meg őt, hogy este tíz órakor írjon egy üzenetet, hogy mostantól nem elérhető csak legközelebb reggel, mert képesek egész éjjel csetelni. Legalább egyszer próbálja ki és meglátja, másnap is izgi elolvasni azokat az üzeneteket.

Órákig ül a vécén, mert úgy érzi csak ott háborítatlan a nyugalma.

Ha kezdetben azt hitted, hogy hasmenése van vagy rossz az emésztése és ezért tűnik el a klotyóban, akkor mostanra gondolom már kiderült, hogy át lettél verve.

Régen cigizni jártak a vécére vagy újságot olvasni, ma pedig kockulni.

Nem részletezzük a mellékhatásokat, miszerint egy óra ott tartózkodás komoly szagokkal jár és nyilván nem lehet elmagyarázni nekik, hogy roppant gusztustalan órákig ülni a bűzben. Nehéz erre tippet adni, de egy biztos: őrült idegesítő. A hangos dörömbölés vagy szóbeli fenyegetőzés, villany lekapcsolás esetleg egy a lehetséges megoldások közül. De az előzőekből is jól látszik, hogy ebbe biztosan beletörik a bicskánk.

OLVASTAD MÁR?  Ki beszél a szülőkről?

Ha mégis szeretnél valai bizonyítóerejű dologgal előállni, akkor kérd meg, hogy nézze meg a telefonján, hogy az elmúlt egy hétben mennyit használta (minden okostelefonban van ilyen alkalmazás, a tiedben is!) és garantált a ledöbbenés. Beszéljétek meg, hogy egy hét múlva újra megnézitek és ha kevesebb eltöltött időt mutat, akkor már megérte ezzel foglalkozni.

Egyébként meg figyeld meg saját magadat is: te is állandóan a telefonodat bújod, sokat beszélsz vagy csetelsz a barátnőiddel, szóval mindenki először a saját háza táján…de ezt te is tudod.

Fotó:www.pexels.com

Oszd meg a véleményed velünk!