Miért negyven felett? Ha tíz vagy húsz évvel ezelőtt kezdtem volna írni a témában, valószínüleg egész más megvilágításba kerültek volna ezek a dolgok. Olvastam egyszer valahol, hogy ha az ember 30 évesen ugyan úgy látja a világot mint 50 évesen, akkor elvesztegetett 20 évet az életéből. Hát ez olyan jó, hogy akár én is írhattam volna, ha tudnék ilyen bölcsességeket írni, de sajnos  nem tudok, minden esetre innen üdvözlöm a szerzőt, mert ez tökéletesen megfogalmazza  azt, hogy jó esetben folyamatosan tanulunk, változunk, fejlődünk. Uhrin Szilvia írása. Előző írásait ITT olvashatjátok.

Leginkább a negyvenen túliak társaságához szólok, mert azt hiszem el kell érni egy bizonyos kort ahhoz, hogy elhiggyük, halandók vagyunk és hogy tenni kéne valamit a boldog öregkor reményében.

Húszévesen azt hiszed, hogy baromi messze van, negyvenévesen meg rádöbbensz, hogy ez kurva gyorsan eljött és most már tudod, hogy a minőségi öregségért bizony tenni kell. De mit is?
Először is a fogyókúrát egyből kizárnám ebből a beszélgetésből, ő nem szerves része az életmód váltásnak.
Erről már amúgy is írtam, a fogyókúra soha nem jár egyedül. Mindig követi őt a hízókúra. Abban a pillanatvan ahogy a fogyókúrádat elengeded (az, hogy sikeres vagy nem, részletkérdés) rögtön a helyébe lép a hízókúra.
Én még soha nem láttam olyant, hogy valaki egy fogyókúra után visszatért a fogyókúra előtti életmódjára és úgy maradt. Lefogyva.
Ha csak néhány hónapra változtatsz a táplálozási szokásaidon, majd folytatod onnan, ahol abbahagytad, akkor ugyanaz fog történni, mint ahonnan elindultál. Vagy még rosszabb lesz a helyzet, szóval fogyókúra OFF!
Egyébként sem akar mindenki fogyni, tehát aki hízni szeretne és az egészséget helyezem előtérbe, márpedig ettől nem tudok eltekinteni, akkor azért aki hízókúrán van, annak sem a csokis fánktól, meg a sült krumplitól kellene várni a csodát.
Mert zsírosodni fog és nem csinosodni .
Diéta: diétázni annak kell, akinek valamilyen speciális étrendre van szüksége. (Gluténmentes diéta, laktózmentes diéta) vagyis valamilyen egészségügyi kockázattal járó bizonyos alapanyagok megvonására van szüksége.
És jól gondolod, el is jutottunk az életmód válátshoz.

Nem fogyókúrázunk, vagy hízókúrázunk, hanem a céljainkak megfelelően állítjuk össze a táplálkozásunkat.

Azért folyik ez a csapból is, mert alapvetően katasztrofálisak a táplálkozási szokásaink. Ezt alapjaiban kell megváltoztatni.
Az én szempontjaim: napi tevékenységembe beilleszthető, egészséges alapanyagokból álló, rendszeres, könnyen, gyorsan elkészíthető és hozzáférhető, nem mellesleg  megfizethető alapanyagokból álljon.
Aranyárban kapható alapanyagoktól kiborulok, nem akarom, hogy a gatyám is rámenjen a táplálkozásomra.

Ha ezt össze tudod tenni fejben, megtervezni, a saját napi rutinodba beépíteni, két hét alatt át fogsz állni az új ritmusra és minőségi változást fog hozni az életedben.

Gyakorlati tanácsok
  • Ha nincs szükséged se testsúly csökkentésre, sem növelésre, akkor annyi napi kalóriabevitelre van szükséged, amennyit elhasználsz a nap folyamán.
  • Ha fogyni szeretnél, a napi kalóriakeretedet kell lecsökkentened 400 kalóriával, amivel a szénhidrát bevitelünket csökkentjük.
  • Ha hízni szeretnél, akkor a napi kalóriakeretedet kell növelned 400  kalóriával amivel a szénhidrát bevitelünket növeljük.
Nem akarok bonyolult képletekbe belemenni, mert úgysem fogod kiszámolni, ma már beírod a keresőbe, hogy napi kalóriakeret meghatározása és kb. ezer oldal jön fel, ahova csak be kell írni az adataidat és már ki is számolta.
(Ha valakit érdekel, szívesen elküldjük a képletet.)
Mindhárom esetre a minőségi ételek, bevitele  javasolt. Ha ez meg van, akkor ezt le kell bontani napi öt, három nagyobb és két kis étkezésre. Van akinek a három nagy étkezés is elegendő, igazából figyelned kell a tested jelzéseit.
Ha két étkezés között nem tör rád a farkaséhség, jól megválasztod a szénhidrát bevitelt, ami folyamatosan adja az energiát a következő nagy étkezésig (ergo nem esik le közben a vércukrod), akkor bontsd három étkezésre a napi kalóriabeviteldet. Van akinek ez jön be, ám legyen!

Minden étkezés tartalmazzon szénhidrátot, zsírt és fehérjét.

Gyors felszívódású szénhidrátot ha lehet kerüld el, de ha belefér a napi kalóriakeretedbe, akkor délben fogyassz belőle esetleg.(Mondom esetleg, néha, ritkán, olykor-olykor…) Illetve a nagyobb mennyiségű szénhidrátot is ebédre időzítsük.
Vacsorára pedig már csak egy kisebb mennyiséget. Van, aki este már egyáltalán nem eszik szénhidrátot. Kis mennyiségbe lassú felszívódású este is mehet.
Reggeli, ebéd, vacsora ajánlásokat fogok kitenni a Fitless oldalamra, ha valakit érdekel kukkantson be, kérdezzen bátran!
Mindig tartsd szem előtt, hogy abba az állapotba, amiben most vagy, az eddigi életmódoddal hoztad magad. Ha ez az állapot nem jó neked (a jó, az nem kielégítő, hanem JÓ) akkor valamin változtatni kell!
Ha a a célodnak megfelelően a táplálkozásodat rendbe tudod tenni, akkor már csak a megfelelő mozgásformát kell megtalálnod. Nem lemondani róla, vagy el sem kezdeni, vagy megmagyarázi, hogy miért nem, hanem megtalálni a számodra ideálisat.
Fotó:pexels.com

Oszd meg a véleményed velünk!