A hűtlenséggel kapcsolatos bölcsességek egyetlen közös vonása az, hogy mindegyik megmondja a tutit. Nem az a baj a Hogyan előzheted meg a párod hűtlenkedését? és a Megcsalás 5 biztos jele típusú cikkecskékkel, hogy ostobaságokat állítanak, hanem az, hogy mindezeket megkérdőjelezhetetlen igazságként tálalják nekünk. Íme, egy csokorra való azokból a mondatokból, amitől a falramászom. Nem kell kétségbe zuhanni, viszont jó, ha nem gondolunk többet róluk a szükségesnél. Salát Luca írása.

A pasi a génjeiben hordozza, hogy megcsalja a párját

 Az evolúciós pszichológiát előrángató elmélet számos sebből vérzik.

Például nem csak a férfiak hűtlenek, hanem a nők is.

Erről kevesebbet tudunk, mert talán épp az evolúciós maszlag miatt a nőnek hűtlenkedni botrányosabb, mint a férfinak, így aztán gondosabban titkolja.

Egy félrelépő pasi legfeljebb egy kanos disznó, ezzel szemben egy csalfa nő a családi szentséget romokba döntő erkölcsi nulla.

Mindenkinek jobb, ha a genetikai kódoltsággal nem mentegetjük a férfiakat, már csak azért sem, mert ezzel azt is állítjuk,  hogy nem többek a farkuk után kullogó vadembereknél.

A megcsalás nem ok, hanem okozat

Ritkán kezdődik azzal a hűtlenkedés, hogy a Boldogan éltek, míg meg nem haltak tündérmesébe beüt a ménkű egy szexi harmincas formájában.

Az elidegenedés, a dögunalom, a piti baszkódás, a közöny kapcsolatgyilkosabb minden testi kísértésnél.

A zátonyra futott házasságban a megcsalt fél sem lubickolhat a mártír szerepben, hisz ő is tehet róla, ami elég nagy disznóság. Mert a döglődő kapcsolatért osztozhatunk a felelősségen, de a félrelépésért nem.

Számos megküzdési mód létezik, s mindenki saját ízlése szerint választhat: alkohol, horgászat, párterapeuta, maratonfutás, regényírás, gyerekszülés, válás, templomba járás… Legtöbben időnként szenvedünk életünk párjától, de nem mindannyian lépünk félre.

Néha pedig viszonylag jól döcögő kapcsolatokban is felüti a fejét a hűtlenség.

A félrekacsingató fél rendszerint remek családanya/családapa, odaadó házastárs, szórakoztató partner, a kapcsolat látszólag irigylésre méltó, bár sokan sejtik, hogy ennek forrása sokszor a házastársak között ki nem mondott alku:

én nem veszem észre a kilengéseidet –  te cserében mindent megteszel értem és a családért.

Ez persze sok hazugsággal jár, a kimondatlan indulatok mérgezik a hétköznapokat. Beteg dolgok ezek, de néha macerásabb egészséges módon működőképesnek maradni.

Egyszer volt egy pasim, aki a randira mindig a felesége által kötött pulóverben jött, talán ennek is köze lehetett ahhoz, hogy elég gyorsan kiszálltam a buliból.

A lángoló szerelem sorsa a kimúlás, szerencsére más értékek kárpótolhatnak az elveszett szenvedélyért: hűség, szeretet, bizalom, biztonság…

Szép gondolat, vallom én is, kivéve minden hónapban azt a ciklusközepi pár ovulációgyanús napot, amikor legfeljebb a jómodor, nem pedig a fennkölt érzelmek tartanak vissza a paráználkodástól.

OLVASTAD MÁR?  Hagyni kellene néha elbukni a kamaszt

Egy hosszútávú kapcsolatban kemény munkával frissen tartható a szenvedély

A szakértők gyakran buzdítanak arra, hogy párkapcsolatunkat kreatív elemekkel dobjuk fel.

Mécsesekkel kirakott fürdőkád, tigrismintás tangabugyi, harmadik fél meghívása a hitvesi ágyba…

Nekem inkább izzadtságszagú, semmint izgató próbálkozások. A kettesben töltött minőségi idő lehet kapcsolatépítő, de csak akkor, ha nem a régi tűz után sóvárgunk, hanem annak örülünk, hogy ennyi idő után sem döglünk meg az unalomtól egymás mellett.

A hűség elhatározás kérdése

Csak azért nem elkapni egy körre a szomszédot, mert erős, erkölcsös ember vagyok, veszélyes üzemmód. Lehet persze elhatározásból hűségesnek maradni, csak jobb, ha ehhez kéznél van egy szeretetteljes élettárs. Egy pocsék kapcsolatot hűségben végigszopni végigküzdeni számomra nem magasztos erkölcsi példa, hanem az élet elpocsékolása.

A mártír típusú házasságban az erkölcs, az önfeláldozás és a hűség gyakran a világ és saját magunk elleni gyűlöletté formálódik át.

Megfelelő viselkedéssel megelőzhető, hogy a párunk megcsaljon minket

Néha igen, általában nem. Sokszor minden okot megadtam arra, hogy megcsaljanak, máskor hiába hoztam a kiváló természetű bombázó angyallány formámat, ígyis-úgyis beszivárgott az életünkbe a Harmadik. Ha megcsalnak, jobb nem marcangolni magunkat, e nélkül is elég pocsékul vagyunk. Időnként a szupernők is pofára esnek. S nem azért, mert szemét pasit fognak ki, egyszerűen csak így alakul.

OLVASTAD MÁR?  Hagyni kellene néha elbukni a kamaszt

Az hűtlenkedik, aki gyerekkorában nem kapott elég elismerést, elfogadást, szeretetet

Az örökös hódítási vágy lehet mindenféle gyermekkori hiányérzet pótlása, de

nem minden megcsaló beteg személyiség.

Van, aki olyannyira szereti a szerelmet, a szexet, a változatosságot, hogy nem cseréli le a vágyait a monogámiára. Talán a zsigereink mélyén sokan nem is vagyunk oda az ásókapanagyharangért, csak a lelki békénk többet ér nekünk egy-egy bűnös kufircolásnál.

A női hűtlenkedés mögött az érzelmi hiányérzet áll

Minden nő alapvető igénye, hogy nőnek érezhesse magát egy férfi mellett. Egy elszürkült kapcsolatban egyre kevesebb az elismerés, s egyre több a közöny, ezért aztán kívülről érkezik a segítség. Ezzel csak az a gond, hogy

megfelelő mennyiségű imádathoz egy kiégett férj mellett is hozzá lehet jutni, akár félrekefélés nélkül is.

Lelki hűtlenség

Bármikor bevethető gumicsont egy zátonyra futott csakcsajok buliban, hogy illik-e szex közben másra gondolni, mint akivel épp ágyba bújtunk? Szerintem jó nagy pofátlanság.

A jó párkapcsolat alapja az őszinteség

Egyetemi tanárom, Császár Noémi egyszer azt mondta, a megcsalás olyan, mint a szellentés. Bármilyen diszkréten csináljuk, mégis mindig szaga van. Én sokszor éreztem ezt a szagot, de nem akartam tudni róla. Nem volt erőm szembenézni a tényekkel, esetleg már egyáltalán nem érdekelt. Mielőtt ránk tör az őszinteségi roham, vessünk egy pillantást a másikra, vajon elbírja-e az igazságot.

Hűtlenségben – akár őszinték vagyunk, akár nem – soha nem lehetünk elég bölcsek, ellenben mindig pusztítást okozunk. Nem a világ vége, de azért tudjunk róla!

Fotó:pexels.com

Oszd meg a véleményed velünk!