Nektek is megvannak ezek az inspiráló mondatok? Hogy soha ne add fel az álmaidat, meg, hogy gondolkodj pozitívan? Ezekkel mit kezd egy kamasz?  Néz ránk, formálja a szavakat a számára nehezen érthető, patetikus, totál semmitmondó mondatainkra. És lássuk be, ezek tényleg közhelyesek.

Öt közhelyes mondat helyett, öt inspiráló, amivel a kamasz is kezdeni tud valamit

1. A soha ne add fel az álmaidat! helyett: tűzz ki magadnak célokat és ne ijedj meg, ha ezeket nem sikerül azonnal elérned, ez teljesen normális dolog. 

Ha vannak álmaid, terveid, az már bőven elég ahhoz, hogy nyitottan szemléld a világot.

2. Mindig a szívedre hallgass! helyett: nagyon fontos, hogy hallgass a szívedre, mert „szív nélkül élni” nem lehet, de bizonyos kérdésekben érdemes racionálisan, az agyadra hallgatni.

Ilyen például a házi feladat elkészítése vagy éppen az a döntés, hogy egy elvállalt feladatot megcsináljon-e. A „szívvel élés” nagyon fontos tulajdonság és bizony sok felnőttnek ez teljesen kimaradt a gyerekkorából, mert az ő szülei sem tudtak erről. Vannak dolgok, amelyeket meg kell tanulni szívből megközelíteni, hogy szívből örülünk és ezt el is mondhatjuk a másiknak.

Hogy szívből vagyunk szomorúak, csalódottak és ez szintén kommunikálható és nem szégyen.

3. Mindig gondolkodj pozitívan! helyett: itt álljunk meg egy pillanatra. Az állandó pozitív gondolkodást száműzni kellene a „szótárunkból”. Nem lehet mindig pozitívan gondolkodni, mert ezzel csak azt érjük el, hogy a valóságot figyelmen kívül hagyjuk.   A pozitív gondolkodás helyett inkább a

gondolkodj! a jó megoldás. Ebbe belefér a pozitív gondolkodás, de nem helyettesíti azt.

A valóság negatív részét nem érdemes kizárni az életünkből, hiszen az is velejár. Fura lenne azt gondolni, hogy nem.

OLVASTAD MÁR?  Hagyni kellene néha elbukni a kamaszt

4. Ne érdekeljen soha, hogy ki-mit gondol rólad helyett: döntsd el (válaszd ki), hogy kinek a véleménye érdekel és számít és kinek nem.

Ezt úgy tudja egy kamasz eldönteni, hogy az életét jelenleg foglalkoztató témákhoz személyeket rendel. Ezt neki kell kiválasztania. Lehet ez egy barát, barátnő, egy edző, egy tanár vagy egy ismerős, rokon, szülő.

Ha ez megvan, akkor az fantasztikus eredmény, hiszen ez azt jelenti, hogy vannak körülötte olyan emberek, akikre felnéz, akiknek kikérheti a véleményét.

5. Hosszútávon az idő mindent megold helyett: a csalódás mindig kényelmetlen, fájó érzés. Ez teljesen normális, hogy szomorúságot érzel ilyenkor.

De bizonyos témák attól még, hogy eltelik jó sok idő nem fognak meguktól megoldódni, sőt.

Ha már túl van a kezdeti csalódottság, összetörtség fázisán, akkor lépjünk egy lépéssel hátra és nézzük meg együtt, hogy miért történt ez, hogyan lehetne legközelebb másképp csinálni.

Fotó:pexels.com

Oszd meg a véleményed velünk!