Amikor a kamasz gyerek délben kel és hajnalban fekszik nyáron, nyilván nem nagy ügy. Későn fekszik, későn kel. Az évközben szünetekben viszont sokszor fejtörtést okozhat, hogy “engedjük – e”. Engedjük persze, mert bizonyos életkor felett (ez igaz a kamaszra és ránk is) biztos, hogy előbb alszol el, mint ő…

Hánykor és milyen érvekkel lehet “terelgetni” (mert azt ne mondja senki, hogy egy 17 éves gyereknek ha azt mondod, hogy aludj!, akkor ő leteszi a mobilt és alszik, csak mert megkérted) egy kamaszt, hogy időben lefeküdjön?

Ha valaki az oviban is csak a plafon repedéseit nézte amíg a többiek édesdeden horkolásztak a kempingágyakon, akkor idősebb korában sem igényli majd az ebéd után sziesztát.

Hozzáteszem, hogy nem nagy a mintanagyságom, tehát nem kérdeztem meg erről minimum 200 anyukát, hogy nekik mi a tapasztalatuk.

Este van, este van ki-ki…nyugalmat szeretne a szülő

Az esti alvás tematikát két- három időszakra osztanám: az egyik a hétköznapi, a másik a szünetes illetve a péntek – és a szombat.

Hétköznap úgy kb. 10 – 11 éves korig mehet a 9 – kor alvás szabály, viszont ez fokozatosan kitolódik. Attól függetlenül, hogy a szülők többsége este semmilyen értelmes munkára nem fogható, ellenben reggel és délelőtt igen, előfordulhat, hogy a gyerek éjszakai bagoly. Hiába küldözgetünk neki tudományos cikkeket az alvás fontosságáról, ha egyszer 11 óra előtt nem álmos, akkor nem álmos.

Akkor sem álmos, ha napközben három dolgozatot megírt és előző nap is későn feküdt le. Hozzáteszem, ha valaki reggel 5 – kor kel és/vagy versenyszerűen sportol, akkor bízhatunk abban, hogy este korán lefekszik, különben másnap nincs esélye semmilyen értelmes tevékenységre. Tehát a rendszeres sport talán az egyetlen, ami befolyásolhatja a korai lefekvést.

Ismertem egy orvost, aki napi 3 órát aluszkált összesen és így is évtizedekig tökéletesen el tudta látni a teendőit.

Mondjuk ehhez hozzátartozott, hogy például az ebédnél a két fogást összeöntötte, mert szerinte úgyis egy helyre megy. Ezzel csak azt szerettem volna illusztrálni, hogy minden szokás ami az átlagtól nagyon eltér az vélhetően nem jár egyedül. Tehát inkább maradjunk az átlagos gyereknél, akinek szüksége van napi 8 óra alvásra, legalábbis hétköznap.

OLVASTAD MÁR?  Mi érdekli a kamaszt? És erre, hogy lehet rájönni?

Hétvégéből egy estén addig van fent egy gyerek, amíg szeretne. Pláne, hogy gyakorlatilag a szülő kidől max. 23 óra körül, így esélye sincs, hogy kontrollálja az estét. Ez még nem jelenti azt, hogy ha felriadok éjjel és hallom, hogy a gyerekszobában még tart a spontán “buli”, akkor nem vagyok rest kimenni és azonnal véget vetni a nagy szabadságnak. Állítólag előfordult, hogy torkomszakadtából üvöltöttem, de erre reggel már nem emlékeztem. Nem tudom miért kell kiabálni éjszaka, ígérem nem teszem soha többet…

Én amondó vagyok, hogy ha ebben engedünk, akkor egy viszonylagos jófejség díj várományosai lehetünk.

Ki korán kel, aranyat lel (vagy nem)

Nos, itt egy link arról, hogy megdőlni látszik a ki korán kel, aranyat lel mondás. Egyébként meg ez is- mint annyi minden a kamaszkor alatt- változik. Én már láttam olyat, hogy hirtelen rájön a kamasz gyerek, hogy ő márpedig korán szeret kelni, mert készülődik, reggelizik, híreket néz az interneten, stb. Nekem is leesett az állam, de szemtanúja voltam az esetnek.

OLVASTAD MÁR?  Idézet egy házasságból

Nem indulhatsz ki magadból – ebben a kérdésben sem

Nem tudom ti, hogy vagytok ezzel, de én szeretek korán kelni. Akkor írok és élvezem a csendet. Ez addig érdekes, amíg kisebbek a gyerekek és valami rejtélyes módon felkelés után azonnal szeretnének valamit, aminek az első szava anyával kezdőik.

Viszont a kamaszkorral nálunk volt olyan időszak, amikor beállt a néma hétköznap reggel. Amikor mindenki üveges tekintettel készülődik és gyakorlatilag semmilyen információt nem lehet kihúzni belőlük. Ha például nagy ritkán autóval indulunk akkor elöl-hátul mindenki kussol és próbál túlélni.

Néma csönd van és motorzúgás.

Összefoglalva: az esti lefekvés és a reggeli kelés kamaszkorban egy dinamikusan változó valami. No para.

Ha szeretnétek erről is olvasni, akkor kattintsatok IDE a Hírlevelünre, ami napokon belül érkezik!

Fotó: pexels.com

Oszd meg a véleményed velünk!