A kérdezze meg gyógyszerészét kezdetű mondat mindannyiunkba „beépült”, de vajon kérdezzük-e? Merünk-e? Tudunk-e kérdezni? De vajon az egészségügyi szakdolgozók kitől kérhettek segítséget a rendkívüli nyomás alatt? Ezekkel a témákkal is pályáznak a Richter Anna díj csapatai.

Három éve drukkolunk az orvos, gyógyszerész, egészségügyi szakdolgozó és pedagógus csapatoknak. Mindenkinek vannak kedvencei, akik olyan témával pályáztak, ami az életünk része, ismerős téma vagy éppen olyan újdonság, amire eddig nem gondoltunk. Mindannyian kapcsolatban vagyunk velük, az életünk részei, a problémáink és az örömeink “kísérői”. Az idei Richter Anna díj csapataira már lehet szavazni!

Az orvos csapatról ITT  a pedagógus csapatról pedig ITT írtunk.

Nézzük a 2022-es gyógyszerész és egészségügyi szakdolgozó csapatokat!

Kérdezze gyógyszerészét!

Dr. Csereklye Andrea gyógyszerészként nap mint nap tapasztalja, hogy a páciensek számtalan bizonytalansággal küzdenek. Miért fontos, hogy helyettesíthető készítményt írtak-e fel nekik?

Mikor és miért javasolhat a gyógyszerész másik készítményt?

Mit jelent a magisztrális gyógyszer? Milyen esetekben és hogyan kérhetik azt? És egyáltalán, milyen kérdésekkel fordulhatnak gyógyszerészükhöz? Andrea célja olyan tájékoztató anyagok készítése, melyek segítik a páciensek mindennapjait, és erősítik a gyógyszerész-beteg kapcsolatot.

Az edukációs kisfilmek a leggyakrabban felmerülő kérdésköröket, tévhiteket szeretnék körbejárni. A videókban lesznek hétköznapi szituációt bemutató jelenetek, illetve olyan anyagok is, melyek egy csokorba gyűjtve szedik össze a legfontosabb kérdéseket. A fiatal generációhoz, és az internethasználók mai igényeihez igazodva

Andrea könnyed stílusú, szórakoztató és közérthető formával kívánja a közönség számára befogadhatóvá tenni a komoly témákat.

Szavazni és tovább információkat olvasni ITT tudtok!

Ökológiai lábnyomcsökkentés a gyógyszerhulladék területén

Dr. Véghné Dr. Kakas Andreának, mint felelősségteljes gyógyszerésznek a fenntarthatóság kiemelten fontos patikája hétköznapjaiban. A családi gyógyszertárban dolgozó csapat szeretne minden korosztályt megszólítani, hogy közösen tegyenek egy élhetőbb jövőért.

A szüleikkel érkező gyermekek számára a játszósarokba környezettudatossággal, hulladékhasznosítással, továbbá egészséges életmóddal kapcsolatos színezőket, fejtörőket, kiadványokat terveznek készíteni. Az internethasználóknak egy weboldalon kerül majd bemutatásra a gyógyszer teljes életútja, a gyártástól a felhasználásra nem kerülő veszélyes gyógyszer hulladékig.

OLVASTAD MÁR?  Szülőség, elég jó szülőség, bocs azt honnan is tudom?

A weblapon egy kereső segítségével megtudhatja a felhasználó, hogy lakóhelyén hova tudja leadni ezeket a háztartásában keletkező gyógyszerhulladékokat. A csapat abban hisz, hogy minden nagy lépés egyéni felelősségvállalással kezdődik, példájukkal szeretnének mások számára is aktív cselekvő mintát adni a környezettudatosság terén. Andreáékra ITT tudtok szavazni.

Gyógyszer VloggerKids

Napjainkban meglehetősen sokféle, sőt újabbnál újabb, úgynevezett nem konvencionális gyógyszerformával találkozhatnak a betegek. A gyermekgyógyászat területén belül pedig kiemelkedően sok és különböző gyógyszerforma létezik, amelyek használata nem mindig egyszerű még a gyakorlott szülőknek sem, nemhogy az első gyermeküket nevelő pároknak.

Dr. Somogyi Orsolya PhD a csapat vezetője szakgyógyszerészként úgy látja, hogy egyes gyógyszerek felhasználását számos tévhit övezi, és a patikai tanácsadással szemben a világhálón fellelhető információk alapján tájékozódik a lakosság nagy része.

A készítmények bevételével és/vagy elkészítésével kapcsolatban a fiatal anyukák közt az online térben számos praktikusnak tűnő információ terjed, melyek szakmai szemmel nézve gyakran inkább ártanak: jobb esetben a terápiás hatás csökkenéséhez vezethetnek, de rosszabb esetben a terápiás kockázatok növekedését is okozhatják.

A projekt során 5 darab rövid oktatóvideó ad majd szakmailag megbízható, esetleges tévhiteket eloszlató gyakorlati tanácsokat szemléletes formában a náthás, az allergiás megbetegedésekkel, a helyes antibiotikum használattal, a krupp-szindrómával és az asztma kezelésében használatos gyógyszerformák helyes alkalmazásával kapcsolatban. ITT tudtok szavazni rájuk.

Lélekmentő leckék

Az egészségügyi dolgozók tartós érzelmi nyomás alatt állnak, különösen a Covid-19 járvány berobbanása óta. Fáradhatatlanul küzdenek a betegekért, alkalmazkodnak a folyton változó körülményekhez és állandó készenlétben állnak.

Szy Katalin felnőtt klinikai szakpszichológus, író, krízisintervenciós szakember, tanár csapatával egy 100 oldalas önismereti munkafüzetet álmodott meg egészségügyi szakdolgozók, orvosok számára. ITT tudtok rájuk szavazni!

A munkafüzet célja, hogy azok az egészségügyi ellátók, gyógyítók, akik fizikailag leterheltek, ám a rekreációs lehetőségekre nem tudnak időt, vagy pénzt áldozni, könnyűszerrel hozzájuthassanak olyan érdekes, inspiráló, mély, mégis játékos pszichológiai feladatsorhoz, aminek kidolgozása önmagában terápiás hatású lehet.

OLVASTAD MÁR?  Szülőség, elég jó szülőség, bocs azt honnan is tudom?

Változás és haladás egy légvételért

A cisztás fibrózis (CF) betegségben érintett Kása-Rosta Nikoletta és csapattársa, a tüdőtranszplantált Kopcsándi Stefi igyekeznek úgy élni, mint bárki más.

Dolgoznak, sportolnak, szerelmesek, vidámak és tele vannak tervekkel. Nem reprezentatív CF-esek körében végzett felmérésük rámutatott, hogy társaik számára mekkora küzdelmet jelent a munkaerőpiacon való elhelyezkedés, hiszen a kezelések, gyakoribb hiányzások a munkahelyről, a munkáltatók félelme a betegségtől mind-mind akadályt gördítenek eléjük.

Sokan eltitkolják betegségüket és erőn felül próbálnak helytállni. A csapat célja egy kisfilmen keresztül edukálni és érzékenyíteni a munkáltatókat és mindenkit, aki nem ismeri a betegséget és nem tudja elképzelni a CF-esek hétköznapjait, küzdelmeit. A konferenciákon, rendezvényeken, vállalatok számára direkt módon eljuttatni kívánt film, és Nikiék sugárzó személyisége garantáltan elindít majd egy szemléletváltást mindannyiunkban. ITT olvashattok róluk és szavarhattok rájuk!

Oktatókonyha

Nem csak diabétesszel vagy cöliákiával, hanem veleszületett anyagcsere-betegséggel élő gyerekekkel és szüleikkel is foglalkozik Kiss Erika dieteikus, táplálkozástudományi szakértő a Semmelweis Egyetem I. számú Gyermekklinikáján. A Bókay utcai épületben speciális diétával élő gyerekeket és felnőtteket gyakran születésük pillanatától életük végéig kísérnek különleges odafigyeléssel és törődéssel.

Az elmúlt évtizedekben nyugat-európai tanulmányai során azt tapasztalta, hogy szinte kivétel nélkül minden anyagcsere gondozóközpont saját oktatókonyhájában adja át a családoknak a szükséges gyakorlati ismereteket.

Erika csapatával (ITT szavazhattok!) megálmodott egy olyan oktatókonyhát, mely a klinika épületén belül adna helyet a rendszeresen megszervezett, jó hangulatú közös főzéseknek, hogy támogató közösségben, játszva tanuljon a család. A csapatban gyermekgyógyász, vegyész, dietetikus kolléga segíti majd a munkát, valamint újságíró is csatlakozott a projekthez, érintett szülőként sokat hozzátéve az álom oktatókonyha valóra válásában.

Oszd meg a véleményed velünk!