Egyáltalán nincs kedvünk betegségekről írni, sokszor olvasni sem, de közben meg parázunk attól, hogy ne legyen semmi bajunk. Kell, hogy legyen egy egészséges betegség megelőző tudatunk. A nőgyógyászati problémák közül a mióma előfordulásának gyakorisága miatt felkerült a mi „térképünkre” is.

Érthetően a miómáról

A mióma a méh jóindulatú daganata, lehet tünetmentes, de vérzészavarral, alhasi fájdalommal is járhat és megnehezítheti az intim együttléteket is. Ebben az az „érdekes”, hogy simán lehet, hogy miómánk van és közben meg semmilyen tünet nem utal erre.

Most akkor nézzük, hogy egész pontosan mi ez a nem annyira félelmetes nevű elváltozás.

A mióma a méh izomzatából, simaizomsejtekből felépülő jóindulatú daganat. Eddig mindenki tudja.

Körülbelül a nők húsz százaléka érintett, és elsősorban termékeny korú nőknél alakul ki, vagyis, húsz éves kortól egészen a menopauzáig jelentkezhet ez az elváltozás. A tünetek között szerepel többek között az

  • alhasi fájdalom,
  • rendellenes vérzés,
  • gyakori vizelési inger és emésztési problémák.

Továbbá a mióma okozhat termékenységi gondokat, meddőséget, vetélést és vérszegénységet is. Kivételesen ritka eset, hogy a mióma rosszindulatú daganattá, leiomyosarcomává változik.

OLVASTAD MÁR?  Szülőség, elég jó szülőség, bocs azt honnan is tudom?

Jó, de mitől alakul ki ez az izé?

A mióma göbök kifejlődésében közrejátszhat a genetika, ugyanis több olyan génmutáció létezik, amely miómát eredményez, továbbá a miómára való hajlam gyakran családi halmozódást mutat.

Épp ezért, érdemes megkérdezni a család idősebb nőtagjait, hogy volt-e nőgyógyászati műtétjük, és ha igen, annak mi volt a pontos oka.

Nagymamáink idejében, ha erős, a mindennapi életet akadályozó, rendellenes vérzésről számolt be az illető, akkor gyakran csak méheltávolítással tudták orvosolni a problémát. Az esetek nagy többségében a vérzést a mióma váltotta ki.

A genetikai faktor mellett a szakemberek azt biztosan tudják, hogy hormonális háttere van mióma létrejöttének, mivel megfigyelték, hogy bizonyos hormonok, például az ösztrogén hatásra, a mióma mérete növekszik.

Mik a tünetek?

Ha a mióma befelé, a méh „belfelszíne” felé nő, akkor a problémát az jelenti, hogy deformálja a méh üregét. Ennek a következménye lehet az elhúzódó menzesz, (ritkábban) a ciklustól független vérezgetés, alhasi görcsök, meddőség, vetélés, koraszülés.

Ha mióma a hasüreg irányába növekedik, akkor különböző „nyomástüneteket” okozhat, hiszen a hasüregben lévő szerveket – jellemzően a beleket, vesét, húgyvezetéket– fogja nyomni.

OLVASTAD MÁR?  Szülőség, elég jó szülőség, bocs azt honnan is tudom?

Nézzétek meg ezt a 6 perces videót, amelyben Dr. Katona Renátát kérdezni Jaksity Kata (aki nem mellesleg a következő Anyapara rendezvény vendége lesz, de erről még írunk) a miómáról nagyon közérthető módon.

Részletes információt a konkrét betegségról pedig ITT találtok.

Oszd meg a véleményed velünk!