Ez most nem a szokásos: ”még az irodában se gondolj 11 és 15 óra között a kinn szikrázó napsütésre 50-es naptej és lenge nyári ruha és fejfedő nélkül” szöveg, és most megúszod a higéniai, ételkészítési és tárolási jótanácsokat is. Szerintem ezeket úgyis fejből fújod, de vajon tudod –e, hogy ha a bankkártyáddal fizetsz Horvátországban egy fagyizásért vajon mennyi plusz díjat vonnak le a számládról a külföldi kártyahasználat és milyen devizaárfolyamot számolnak fel? Kiss Mónika írása.

Hagyjuk már ezt, mondhatod, az a 10 nap nem számít, elvégre lazulunk, ha annyira parázok, majd váltok itthon egy kis aprót.

Igen, az a mondjuk 650 forint, amivel drágább lesz a családi fagyizás, az nem tétel, de ha most kihasználod az alkalmat, amikor a nyaralást tervezed, a következő tengerparti fagyizás ára többszörösen visszajön. Mire gondolok?

Amikor nyaralni indulsz belföldre vagy külföldre, sok olyan apró teendőd van, amit picit felturbózva egész évre sokat javíthatsz a pénzügyeiden.

Persze, hogy szoktál utasbiztosítást kötni. Sőt, elhiszem, hogy olyan tudatos vagy, hogy ezt egy összehasonlító oldalon intézed és nem a 10 éve szokásos pénzintézetnél, hisz így olcsóbb és nagyobb fedezetet is kaphatsz.

De vajon nem biztosítod –e túl magad? Lehet, hogy legalább két bankkártyád van vagy olyan lakásbiztosításod, amely tartalmazza ezt a kockázatot?

Akkor azt mondták, hogy havi 300 forintért ezt megkötheted és régen elfelejtetted az egészet. Ugorj be a biztosítódhoz vagy menj fel a honlapjukra: vajon a lakásbiztosításod nem elavult és túl drága?

Gyorsan kössük újra és írjuk fel, hogy mikor lesz az autó kötelezőjének fordulónapja, hogy abból is lefaraghassunk majd októberben.

Ha már itt tartunk, mi lenne, ha valami kevéssé forgalmas időpontban befutnál a bankodba és megnéznéd, mit tartalmaz a bankkártyád, mennyit fizetsz érte, kell –e neked mind a négy, ami a tárcádban van?

Ha már ott vagy, nem tudnak egy olcsóbb számlakonstrukciót ajánlani? Ha ráérsz, megnézhetsz olyan külföldi fizetési módszereket is, amelyek jóval olcsóbbak a banki megoldásoknál.

OLVASTAD MÁR?  Szülőség, elég jó szülőség, bocs azt honnan is tudom?

Tuti, hogy gondolsz arra, hogy külföldön drága lehet a netezés.

A szolgáltatód honlapján meg tudod nézni, hogy milyen külföldi adatcsomagok elérhetőek. Nekem pl. a Waze, a WhatsApp és a Facebook korlátlan, ha nem nézek videókat.

Ha már fenn vagy, nézd meg a statisztikáidat, számláidat! Nem fizetsz botrányosan sokat a telefonért és a netért? Válts csomagot, ha így látod!

Ha szállást/repjegyet/autót/programot foglalsz, ne hagyd meggyőzni magad attól, hogy

ez az ajánlat már csak 3 percig érvényes és hogy a vágyott helyszínen már csak egy apartman maradt kiadó, milyen furcsa, hogy 30 százalékkal drágábban.

Szép nyugodtan nézelődj, gondold át, hasonlítsd össze, legyen akár saját szervezésű, akár utazási irodás is az út.

Két tanács még, aztán hagylak fagyizni

Kérlek, amikor hazajössz, nézd át a bankszámládat, milyen tételekkel terhelték meg, annyit fizettél –e az autókölcsönzéséért, amennyiben megalkudtál, nincs –e valami rajta kétszer, függő tételeid vannak –e. Ha igen, reklamálj írásban!

Ha már fenn vagy a neten vagy a Paypalban, találj egy olyan tételt, amit nem is akarsz annyira, pedig egész évben fizetsz érte!

OLVASTAD MÁR?  Szülőség, elég jó szülőség, bocs azt honnan is tudom?

Légy őszinte magadhoz.

Légyszi, légyszi, légyszi, SOSE menj fogyasztási hitelből nyaralni! Rettenetesek a felszámított kamatok és költségek.

Valóban, amikor már ott vagy, annak az egy fagyinak az ára nem számít. De csak olyasmit vállalj fel, amit biztonsággal ki tudsz fizetni, rengeteg pénztárcakímélő megoldás van, a család pedig nem a luxusszállástól érzi jól magát.

Otthon töltöd a szabadságod? Nem lesz tömeg, nem hagy ott a repülő, nem szerzel be hasmenést, helyette saját magad gazdálkodsz az időddel. Amikor tervezel, hogy hogyan telik majd, csak egyetlen délelőtött szánj a pénzügyeidre. A lista ugyanaz. Szolgáltatók, bankok, biztosítók, havi állandó és kiugró költések.

Aztán engedd el magad és lazulj.

Ha szeretnél ennél többet olvasni Mónitól, akkor kattints IDE, itt találod a szakmai blogját. Érdemes olvasni!

 

Oszd meg a véleményed velünk!