A heti kult@jánlónkban két színdarabot ajánlunk. Az első egy férfiról szól, aki eljátssza nekünk egy negyven fölötti férfi hisztériáját, világba vetettségét, kapkodását, dühét. A második pedig egy nőrőlPolcz Alainről, akit a színdarab egész fiatal korától az utolsó napokig kíséri. Lipcsei-Sasvári Anita ajánlóját olvashatjátok ezen a héten is.

Elképesztő, “must seen” előadás!

Gogol Egy őrült naplója című „pétervári elbeszélését” állította színpadra Bodó Viktor 2016 tavaszán monodráma formájában. A történet főszereplőjét, a szemünk láttára a realitásérzékét folyamatosan vesztő, vagy már eleve labilis valóságérzékelésű hivatalnokot Keresztes Tamás játssza.

Az art.7-nek írt kritikájában anno Kovács Dezső fogalmazza meg tökéletesen, hogy ebben az előadásban mindent, azaz tényleg mindent megtudhatunk a férfi hisztériáról. Mellesleg színháztörténetileg sem utolsó ez az észrevétel, hiszen nemcsak a dráma-és a színházirodalom, hanem a legkülönfélébb pszichológia iskolák tanulmányai is a női hisztériára gondolnak, amikor az őrületről van szó.

Ha még nem tudjuk biztosan, csak sejtjük,  hogy a férfi “őrület” ugyanolyan jelenség, mint a “női” akkor ezt ezt az előadást mindenképp látni kell!

“Mert mit is csinál Keresztes Tamás? Eljátssza egy negyven fölötti férfi hisztériáját, világba vetettségét, kapkodását, dühét, haragját, slamposságát, egzaltáltságát, jelenlétvesztését, elveszettségét, esendőségét.

Kreatív csapat dolgozik a produkcióban; Keresztes nemcsak Popriscsint adja, hanem ő tervezte a díszletet, s ő kezeli, élőben, mondhatni, in statu nascendi, azt az ócska fadoboznak látszó elektromos szerkentyűt, amellyel a hangokat vezérli, megteremtve a hangkulisszát, megsokszorozva önmagát, ezáltal mintegy kivetülve a világba, megjelenítve a csapongó agy működését, a psziché kiáradását, a lélek rezdüléseit. ” – olvasható az art.7-ben
Az előadás a Jurányi-házban látható.
2018. november 14., 15., 20 és 21 -én. 

OLVASTAD MÁR?  Hagyni kellene néha elbukni a kamaszt

B. Török Fruzsina és Gubás Gabi “teljes lényével” élettechnikát tanít nekünk

A Teljes lényeddel című színházi est Polcz Alainet egész fiatal korától az utolsó napokig kíséri.

Polcz Alaine (Pszichológus, tanatológus, a Hospice Alapítvány alapítója) a legnagyobb hatású alkotó asszonyok közé tartozik. Írásaival tudatosan dolgozta fel újra és újra a vele történteket, s tette ezt úgy, hogy finoman kézen fogva tanítja meg olvasóját élni, túlélni s meghalni. A színházi est pont erre az attitűdre koncentrál, s lépésről lépésre vezetni a nézőt azon az úton, melynek a végén mindannyian elsajátíthatjuk azt a különleges valamit, -nevezzük „élettechnikának”- amit egyedül Polcz Alaine adhat nekünk.

Bármennyire is sötét témának gondoljuk az emberi bukást, szenvedést, a halált és a gyászt, Polcz Alaine nagyon fontos dologra világít rá. Mégpedig arra, hogy minden az emberért van. Minden azért történik velünk, hogy többek lehessünk, és valami jobb felé mehessünk.

Polcz Alaine fáradhatatlanul tette fel kérdéseit a világ legegyszerűbb és legbonyolultabb kérdéseire, amiket szinte mindenki feltesz az életben. Jelentős különbség az ő esetében az, hogy ezekre a kérdésekre a legtöbbször válaszokat is talált.

OLVASTAD MÁR?  Hagyni kellene néha elbukni a kamaszt

Rendet teremt a rendetlenségben. Különleges gondolkodásmódja egészen forradalmi volt, aminek alapját az a felismerés adja, hogy minden tragédiát és veszteséget képes az ember maga javára fordítani.

Kikezdhetetlen őszinteséggel tárja fel saját életének minden fájdalmas epizódját úgy, ahogy az ember csak a legjobb barátaival beszél.

Polcz Alaine közösséget képes kovácsolni, aminek a közös nevezője nem más, mint a közös emberi sors. Emberek vagyunk, és itt kell tudnunk boldogulni. És ehhez Polcz Alaine minden segítséget meg is ad.

Januárban 3 alkalommal játsszák majd az előadást 9-én,18-án és 28-án. A jegyértékesítés november 12-én (hétfőn) indult a Thália Színház honlapján és jegypénztárában. Gyorsan kell venni kari előtt karira!

Fotó:pexels.com

 

 

Oszd meg a véleményed velünk!