Reggel trolira szálltam, ahol a szokásosnál is nagyobb nyomakodás fogadott. Lökdösődés és egymás taszigálása közben idősebb nénik perlekedtek idős bácsikkal, fiatalabbak kiabáltak vissza középkorú embereknek. Az ajtók már csukódtak amikor még próbáltak felszállni az utasok és már indultunk is. Szinte egy sarkot sem mentünk, amikor a vezető a jól ismert módon fennhangon kezdte a monológját a többi közlekedővel kapcsolatban. Különös tekintettel azok felmenőire. Mindenkivel baj volt, azzal is aki lassan indult, azzal is aki parkolni szeretett volna, a gyalogosokról nem is beszélve.

Körbenéztem és a sarokban láttam egy kamaszt, aki fülhallgatóval próbált védekezni a káros környezeti hatásokkal szemben.

De ez csak látszólag sikerült, mert a morajló, hömpölygő, ideges amőbává összeállt tömeg sarokba szorította őt is. Valahogy az ablak felé próbált forulni, és kibámult a szabad világ felé.

Ekkor egy hatalmas fékezéssel rántott mindenkin egyet a troli. Mivel csak oda tudtam állni, ahol mint tudjuk akadályozom a vezetőt a kilátásban – ami miatt természetesen az anyukám biztosan csuklott is – így, már egy másodperccel korábban is láttam a kialakuló helyzetet. Egy fehér Skoda vágott át a troli előtt. Illetve csak szeretett volna. A dudáló és villogó troli érkeztével megállt, mint az őz a reflektorok fényében. Az ordító trolivezető és a Skodás pillantása találkozott. Jeges rémület ült ki a fehér autó vezetőjének arcára, ahogy újra és újra próbálta a lefulladt autót elindítani. A trolivezető torkán kidagatak az erek úgy kiabált.

Erre már a kamasz is kivette a fülhallgatót a füléből. Odanéztem és ugyanazt a rémületet láttam az arcán, mint a fehér autó vezetőjének.

Tényleg olyan társadalmat építettünk, ahol nem lehet hibázni? És tényleg csodálkozunk, ha a kamaszok nem igyekeznek teljes jogú tagjává válni ennek a díszes társaságnak? És vajon elég- e az, ha elnézzük nekik, hogy felveszik a kapucnit és bedugják a fülest? Vagy mit kell tennünk, hogy úgy érezzék, nekik lesz lehetőségük majd hibázni is, ha kikerünek a nagybetűsbe?

OLVASTAD MÁR?  Hagyni kellene néha elbukni a kamaszt

Fotó:pexels.com

 

Oszd meg a véleményed velünk!