Amikor megláttam a hírt az azonnali mélységes döbbenet után arra gondoltam, hogy mire képes az ember. Mire képes az ember, ha például a bosszú vezérli a tetteit. Mire képes az ember, ha csalódott. Mire képes, ha nem beszámítható. Mivel nem tudunk semmi konkrétumot és nem is szándékunk elemezni a történteket, hiszen sem tudásunk, sem erőforrásunk nincs ehhez, de mégis írnunk kell erről, hiszen nap mint nap kamaszokkal élő szülőknek írunk tartalmat. Bábel-Szücs Szilvi írása.

A borzalmas tragédiára alig emlékezünk majd pár hét múlva, de arra, hogy a szemünk előtt zajlik két kamasz gyerek megölése és egy életbenmaradása, annak kell, hogy legyen üzenete. Mert ez brutális.

Erről ordít, hogy igazságtalan!

És most nem elsősorban arra gondolok, hogy a szakemberek benézték a szakvéleményt, mert sosem fogjuk megtudni, hogy pontosan ki-mikor-hol hibázott. Azért nem, mert a rendszer összezár, hallgat, eltussol, és bizony a rendszer is hibázhat. A teljes történetről szakértő írását a wmn oldalán olvashattok ITT. A NANE Egyesület véleményét pedig ITT olvashatjátok.

Hanem arra gondolok, hogy ez a tragédia alapvetően két ember között létrejött egyet nem értéséből indult, amihez semmi, de semmi közük nem volt a gyerekeknek.

És akkor itt vagyunk a történetben, ahol bármelyikünk válása kapcsán vannak fehér foltok.

Amikor zsarolunk, felhasználunk, kihasználunk, megmondjuk, követelünk, irogatunk, feljelentünk, öklünket rázzuk, fenyegetünk, sírunk…Mindezt úgy, hogy a gyerek végig jelen van. Hogy ő az asszisztens ebben a csatában. És azt hisszük, hogy

OLVASTAD MÁR?  Időnként szörnyen viselkedek

majd az idő megoldja, hogy

majd elfelejti,

mert még olyan kicsi, hogy

így is szeret, hogy

de én annyira szeretem…

És ritkán tesszük össze a puzzlet, hogy negyven évesen miért járunk pszichológushoz.

Az anyánk miatt. Az apánk miatt. Amiatt, hogy nem hagytak ki minket a tyúkszaros életükből amikor váltak.

Nincs tanácsom, nincs nagy okoskodás, talán csak annyi, hogy hallgass. Hallgass a gyerekre amit mond és hallgass a szívedre: ha szereted őt, ne rángasd bele a válásodba. A válás alapvetően két ember párbeszéde.

Gyurkó Szilvia gyerekjogi szakember, a Hintalovon Alapítvány vezetőjének könyve a Rám is gondoljatok, alapmű a válni készülő szülőknek. Nagyon fontos mantra a könyvben az, hogy: kérj segítséget!

„Ne feledjük azt sem, hogy mindenkinek más a legjobb segítség. Neked a barátnőd, nekem egy coach, neki egy lelkész vagy egy pszichológus, de nem is ez a fontos, hanem az, hogy a sok kérdés, és szorongás ne maradjon az emberben.

Ameddig csak te látod, a te problémádat, hiába nézed hosszan, csak a saját szemszögedből fogod látni.

Amint hangosan megfogalmazod valakinek, amint bejönnek újabb nézőpontok, azonnal ott lesz a segítség, és megláthatsz olyan megoldásokat, amik addig fel sem tűntek.”

OLVASTAD MÁR?  Mit ad neki a képernyő?

Gondolj arra, hogy abban mégiscsak lehet valami, hogy az ember sorsa a változás és el kell fogadnod, hogy a “kényelmesből” át kell ülnöd egy látszólag fapadosabb sorsba. Látszólag. Ebben az átmeneti időszakodban a kamasz gyerek állandóan figyel.

Azt nézi, hogy te, hogy vagy. Hogy minden oké-e. És igen, szedd össze magad: minden oké.

Fotó:pexels.com

Oszd meg a véleményed velünk!