Első alkalommal hirdeti meg különleges ötletmaraton versenyét a Richter Gedeon Nyrt., melyre olyan alap – és mesterszakos hallgatók jelentkezését várják, akik szeretik a kihívásokat, a kreatív feladatokat, és szívesen próbára teszik eddig megszerzett tudásukat.

Október 5-én éjfélig nyújthatják be a hallgatók pályázatukat, hogy bekerülhessenek azon 25 szerencsés közé, akik részt vehetnek 2022. november 4-6. között a Richter Ideathonon.

A jelentkezés egyénileg történik, az 5 fős csapatokat a helyszínen alakítjuk ki.

A mentorok

A csapatok munkáját, a prezentációra való felkészítését olyan kiváló mentorok segítik, mint:

  • Bajer-Molnár Orsolya – evolúcióbiológus, az osztrák Konrad Lorenz Intézet posztdoktor kutatója
  • Kis-Tóth Ágnes – asztrofizikus, az ELTE TTK Fizikai Intézetének mestertanára
  • Zsiros László Róbert, PhD – tudományos kommunikációs szakértő
  • Bajcsi Áron – PhD hallgató, ScUP alapító, a Tudomány-ON házigazdája
  • Papp Benjamin Tamás – PhD hallgató, Szegedi Biológiai Kutatóközpont Rendszerimmunológiai laboratórium, ScUP alapító

Dr. Bajer-Molnár Orsolya mentor

Édesanyám azt mondja, hatévesen kijelentettem, hogy én biológus leszek. Gondolták, jól van, meg majd kisvonat és balerina is, aztán azt is kinövöm, de valahogy nem nőttem ki.
Biológusi doktorim megszerzését követően a klímaváltozás élettani hatásait vizsgáltam az amerikai Dartmouth College-ben, majd a brazil UFRN egyetemen és a Madridi Természettudományi Múzeumban foglalkoztam a kórokozók evolúciójával.
Brazíliai tartózkodásom alatt testközelből tapasztaltam meg a 2015-ös Zika-járvány hatásait, és innentől érdeklődésem a járványevolúció felé fordult.
A Torontói Egyetem és a magyar Ökológiai Kutatóközpont kutatóival elemeztük a Zika vírus evolúciós változásait, jelenleg pedig az osztrák Konrad Lorenz Intézet munkatársaként az evolúciós alapú járványmegelőzéssel foglalkozom. Pályám során mindig rendkívül fontosnak tartottam mind a természettudományos oktatást, mind a tudománykommunikációt, így szakmai ismereteim mellett kommunikációs tapasztalataimmal is igyekszem segíteni a Richter Ideathon versenyzőit.

A teameknek 24 óra áll majd rendelkezésükre, hogy megoldást hozzanak egy valós társadalmi problémára. A feladatot a verseny 2. napján ismerik meg. A kidolgozott projektmunkájukat a Richter Ideathon zsűrije előtt kell prezentálniuk.

OLVASTAD MÁR?  A kríziseket elkerülni nem tudjuk, de...

Kis-Tóth Ágnes

Engem először a matematika varázsolt el, ezért érettségi után az ELTE Matematikus szakára jelentkeztem. Tanulmányaim során a differenciál geometria és a funkcionál analízis iránt érdeklődtem, és topologikus vektorterek feletti lineáris operátorokról írtam a diplomamunkámat. A fizika irányába 2010-ben fordultam, ekkor kezdtem el a tanulmányaimat az ELTE Fizika BSc szakán.

Később az ELTE Fizikus MSc szakára iratkoztam be, és az asztrofizika valamint a részecskefizika szakirányok felé vettem az irányt. Az Atomfizika tanszék asztrofizikai kutatócsoportjának munkájába kapcsolódtam be Frei Zsolt és Haiman Zoltán iránymutatása mellett.

Kutatási témám a galaxisok és kvazárok körüli, úgynevezett kozmológiai ionizált buborékok kialakulásának, szerkezetének és spektrumának vizsgálata. Jelenleg is ezen a témán dolgozom.

 

2020 októberétől mestertanári pozícióba kerültem az Fizikai Intézet munkatársaként. A kutatás mellett a célom a fizika oktatás módszertanának fejlesztése, részvétel a fizika tanár képzés képzésben, valamint tudománykommunikációs feladataim is vannak.

Zsiros László Róbert, PhD

Molekuláris biológiai területen doktoráltam, kertészmérnök vagyok, jogász, fordító és asztalos. Igen, azt hiszem, széles az érdeklődési területem.

Éveken át dolgoztam magyar és portugál science centerekben, részt vettem tudományos rádió- és tévéműsorok készítésében, kutatók kommunikációs készségeinek fejlesztésében, valamint olyan kreatív kampányokhoz adtam ötleteket, ahol a tudomány és technika érthető és élményszerű bemutatása a cél. Ezeken kívül 15 éve útjára indítottam a saját tudományos ismeretterjesztő projektemet Szertár néven.

Útközben megtapasztaltam, mivel jár a vezetői pozíció céges környezetben és mivel a saját vállalkozások menedzselése. Remélem, a tapasztalataimmal tudom majd segíteni a csapatomat a Richter Idathonon

Bajcsi Áron

Jelenleg PhD hallgató az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, és a nemrégiben elinduló tudománykommunikációs podcast, a Tudomány-ON házigazdája, valamint a ScUp alapítója.
Polimerkémia a legfőbb kutatási területem, emellett a viselkedéspszichológia is a kedvenc témáim közé sorolható.
2007 őszén találkoztam először a kémiával, mondhatni szerelem volt első látásra, ami azóta is töretlen.
Kiemelt figyelmet szentelek az utánpótlásnak, hat kiemelkedő mentorálttal dolgoztam korábban. Azóta pedig ScUp égisze alatt még több tehetséges diákkal dolgozhattam. Remélem, a Richter Ideathon keretein belül is tudom segíteni a csapatom munkáját.

Dr. Papp Benjamin Tamás

Jelenleg a Szegedi Biológiai Kutatóközpont Rendszerimmunológiai laboratóriumában vagyok PhD hallgató. Bár orvosként végeztem, diplomám megszerzése után nem vágtam bele a rezidensképzésbe, érdeklődésem a kutatás és az oktatás felé fordult.
Munkám során a legmodernebb bioinformatikai eszközöket felhasználva kutatom a rák és az immunrendszer kapcsolatát, arra keresve a választ miként vértezhetjük fel immunrendszerünket a rákos sejtek ellen.
A tanítás mondhatni mindig is a véremben volt, egyetem alatt demonstrátorként élettant tanítottam, jelenleg pedig saját projectemben, a ScUp-ban igyekszem közelebb hozni a természettudományok és a startupok világát a középiskolásokhoz. A gyógyításról a kutatás mellett sem mondtam le teljesen, amikor időm engedi sürgősségi osztályon látom el a betegeket.

A zsűri tagjai

  • Polgár Judit, a sakktörténet legjobb női játékosa
  • Beke Zsuzsa, PR és kormányzati kapcsolatok osztályvezető, Richter Gedeon Nyrt.
  • Gonda Imre, Jogi és szellemitulajdon-védelmi főosztályvezető, Richter Gedeon Nyrt.
OLVASTAD MÁR?  Kérdezze meg háziorvosát!

A győztes csapat tagjai 200.000Ft értékű díjazásban részesülnek!

A programmal kapcsolatos további részletek és a jelentkezési felület a verseny honlapján érhető el: ideathon.gedeonrichter.com

A versennyel kapcsolatos kérdéseket az ideathon@richter.hu email címen várják.

Oszd meg a véleményed velünk!