Ötövdik éve követünk egy olyan kezdeményezést, amelyben csapatoknak kell “öszeállniuk” ahhoz, hogy indulhassanak a díjért, amely lehetőséget ad arra, hogy megvalósítsák az álmaikat. Orvos, gyógyszerész, egészségügyi szakdolgozó és pedagógus. Mindannyian kapcsolatban vagyunk velük, az életünk részei, a problémáink és az örömeink “kísérői”.

Egy kategória, 4 millió forint

A tét nem kicsi, hiszen a szavazással dől el, hogy az öt pályázati kategóriában a zsűri által kiválasztott egy- egy díjazott mellett melyik lesz az a hatodik csapat, amelyik a díjjal járó négymillió forintos összegből valósíthatja meg ötletét.

Minden évben nagy ünnep számunkra, hogy bemutathatjuk a csapatokat, fontos “feladat” vár az olvasókra, hiszen a közönségdíj sorsa a szavazók kezében van. Március 12-ig megtekinthetitek a döntős csapatok bemutatkozását a Richter Anna díj oldalán és szavazhattok kategóriánként egy-egy projektre, és részt vehetteka Richter Anna Díj nyereményjátékán.

Az egészségügyi szakdolgozó kategória versenyzői

Hétköznapi harcosok akcióban

Magyarországon évente 27000 esetben következik be hirtelen szívhalál, ami azt jelenti, hogy körülbelül 70-en halnak meg naponta keringésleállásban.

Az időben megkezdett újraélesztés életet menthet, hiszen minden segítségnyújtás nélkül eltelt perccel 10 százalékkal csökken az életben maradás esélye. Buresch Györgyi diplomás ápoló és a Szegedi Tudományegyetem Sürgősségi Osztályának szakembereiből verbuvált elhivatott csapat az alapszintű újraélesztés technikájának megtanítását tűzte zászlajára.

A közösségnek régóta missziója a társadalom szemléletformálása. Készítettek már oktató kisfilmet az újraélesztés lépéseiről, ami alapján a rendvédelmi szervek dolgozóit oktatják, de ők jegyzik az egyidejű újraélesztés magyar rekordját is. Idén szeptemberben Guinness rekord felállítására készülnek a Szegedi Pick Arénában. Hozzávetőlegesen 15000 általános és középiskolás vesz majd részt az egyidejű újraélesztésben, elsajátítva az alaptudást, a technikát és azt a szemléletet, hogy baj esetén a határozott, bátor cselekvés életet ment.

Prosztatarák szűrés Bács-Kiskun vármegyében

A prosztatarák évente közel másfél ezer ember életét követeli, és már a negyvenes éveikben járó férfiakat sújtó halálokok között is megjelenik. A 45 év feletti férfiaknak mindössze 30%-a járt legalább egyszer urológiai szűrővizsgálaton, de a nagyobb kockázatnak kitett 50 év felettieknek is csak mintegy fele.

Molnár Henriett a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház Urológia Osztályának osztályvezető főnővére erre a sürgető problémára kereste a megoldást, amikor a hozzá csatlakozó egészségügyi szakdolgozó kollegáival elhatározták, hogy Bács-Kiskun vármegyében, Magyarország legnagyobb közigazgatási egységének területén indítanak szűrési kampányt.

Ápolj otthon!

Széni-Dégi Fanni, az orosházi Dr. László Elek Kórház szakápolója mindössze 13 éves volt, amikor eldöntötte, olyan hivatást választ, amivel embereken segíthet. Elhatározásában nagy szerepet játszott, hogy beteg édesanyja az ő gondoskodására is szorult.

Fanni nap mint nap tapasztalja, hogy az elöregedő társadalom, a szociális otthonok túlterheltsége, a családok számára anyagilag nehezen kigazdálkodható privát házi ápolás egyre nagyobb terhet ró az egészségügyi rendszerre, a kórházi osztályok „teltházzal” működnek. Így az otthonápolás talán még soha nem került ennyire reflektorfénybe.

A döntős csapatok bemutatkozásának és az online szavazásnak a www.richterannadij.hu oldal ad helyet. Érdemes követni a díj Facebook oldalát, ahol folyamatosan érdekes információkat olvashatunk és a döntős projektekhez kapcsolódó játékokba is bekapcsolódhatunk. A bemutatkozó kisfilmek a Richter Anna Díj Youtubecsatornáján is megtekinthetők.

Oszd meg a véleményed velünk!