Lassan itt a nyári diákmunka szezon. Ebben az időszakban, kb. százezer diák keres munkát és több, mint tíz ezer lehetőség közül választhatnak. Amit mindenképpen el kell mondani a kamaszoknak, ha munkát vállalnak: munkaszerződés nélkül soha ne kezdjenek el dolgozni!

Az a munkaadó, aki nem hajlandó leírni munkavégzés helyét, a tevékenység megnevezését és röviden a jellemzőit, a munkarendet és a bérezést, azzal jobb, ha nem kezdenek semmilyen munkakapcsolatba.

Ha ismerős kínál munkát, akkor is próbáljátok a lehető legkomolyabban venni azt, hogy legyen valamilyen írásos nyoma a munkavégzésnek.

Mielőtt elkezdene keresgélni a kamasz gyerek EZEKET tanítsd meg neki.

Ha nincs munkaszerződés, könnyen kialakulhat vitás helyzet, és az is előfordulhat, hogy a diákok nem kapják meg bérüket. Iskolaszövetkezetnél biztonságosabb munkát vállalni, ha ugyanis a megbízó cég nem fizet, az iskolaszövetkezet akkor is átutalja a diák bérét.

Munkavállalóként az létesíthet munkaviszonyt, aki a 16. életévét betöltötte.

A Munka törvénykönyve azonban – az iskolai szünet időtartama alatt – annak a 15. életévét betöltött tanulónak is engedélyezi a foglalkoztatását, aki nappali rendszerű képzésen, általános iskolában, szakiskolában, középiskolában tanul – olvasható a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) oldalán közzétett tájékoztatóban.

Fontos azonban, hogy ha még nem töltötte be a 18. életéveteket, akkor a szülő – törvényes képviselő – hozzájárulása is szükséges ahhoz, hogy dolgozhasson.

A fizetésetek lehet havi, heti, napi vagy órabér, illetve teljesítménybér.

Ha napi 8 órában dolgoznak, a havi bruttó bérnek el kell érnie a minimálbért vagy a garantált bérminimumot – ami havonta 149 000 vagy 195 000 forint. Vigyázat! Ez bruttó összeg!

OLVASTAD MÁR?  Szülőség, elég jó szülőség, bocs azt honnan is tudom?

Mennyivel nőttek az órabérek?

A Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetsége (DiákÉSZ) szerint tovább nőttek az órabérek a diákmunka szegmensben 2019 első negyedévében, a nappali tagozatos diákok által megkereshető átlagos órabér Budapesten nettó 1200 forint, vidéken 10-30 százalékkal kevesebb. Erről a teljes cikket ITT olvashatjátok.

Oszd meg a véleményed velünk!